søndag 10. september 2023

Gjentakelsen - en perle av en roman fra Vigdis Hjorth

Denne fikk jeg glede meg til en stund, før det var min tur å låne den på biblioteket. Forventningene var etter hvert blitt temmelig store, siden jeg tidligere har likt det hun skriver veldig godt. I tillegg har jeg vært tilstede ved flere arrangementer hvor Vigdis Hjorth har pratet, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg digger den dama!

Forlaget om handlingen:
Gjentakelsen er en rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten.

Gjentakelsen handler om å kysse for første gang, å skulle gjøre det for første gang, å drikke og kjenne rus i kroppen, på fest hos noen gutter i et rekkehus i Oslo. Å løpe til Ullevålseter for å forberede seg til maraton, å kjenne en enorm sult og tørst. Hele tida vokter mor over jenta som en hauk. Far holder seg i bakgrunnen. Fars avstand er påtakelig, mors kontroll er uhørt. Det fins hemmelighet i familiens hus.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2023
Sider: 144
Kilde: Biblioteket 

Stor forventning kunne gitt ekstra stor fallhøyde, men etter å ha hørt forfatteren fortelle om boken på høstmøtet denne uken, så visste jeg hva tematikken tok for seg.

I likhet med flere andre forfattere, så tar Vigdis Hjorth ofte utgangspunkt i egne opplevelser, når hun skriver. I Gjentakelsen er det en periode i oppveksten som skildres, tiden i rekkehus, før familien flyttet til den flotte villaen i Holmenkollåsen. 

Fra Arv og miljø kjenner jeg familiekonstellasjonen ganske godt, det å bli tatt med tilbake inn i familiens indre, på et mye tidligere stadium i "Bergljots" liv er nesten litt skummelt. Her er hun en uskyldig 16 år gammel jente, som voktes strengt av sin nervøse mor, som kontrollerer hvert steg hun tar. 

Jenta, som i denne romanen er navnløs, lærer seg fort å omgå morens falkeblikk, men det at hun kommer seg ut med vennene sine, setter preg på hvordan hun ser på seg selv. 

Mor og far og de små søstrene spiste frokost i fred og jeg ville ikke ødelegge. Tok på meg treningsklær, gikk ut i gangen, ropte inn i kjøkkenet at jeg skulle løpe til Ullevålseter med Unni. De lot meg gå. Antagelig pusta de letta ut.

Romanen har mange morsomme scener, og litt å nikke gjenkjennende til for alle og en hver, som har vært 16. Historien er av en sånn karakter at den fikk meg til å puste inn når vi hørte om jentas utfordringer med moren. Du aner hele tiden hva som kan komme til å skje, mens maktmisbruket den kontrollerende moren utøver, får en til å riste på hodet, og fnyse ut all luften igjen.

Dette er rett og slett nydelig lesning, historien er velskrevet i et korthugd språk, og sidene har så mye luft at det er en fryd for øyet. I sluttfasen rundes det av på elegant vis, med et "tilbakepek" som kan ta pusten fra hvem som helst.


Denne må du lese

13 kommentarer:

 1. Fin omtale Tine, enig i dine betraktninger. T - ror det var bra at denne romanen var kort - å dvele for lenge ved poengene i denne, ville ha ødelagt mye. Det var interessant å høre forfatteren selv - hun engasjerer virkelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt, veldig kjekt å ha sett henne "fremføre" noen av høydepunktene i romanen. Historien trengte ikke å bli bygget ut på noen måte, den er perfekt som den er :)

   Slett
 2. Tack för smakbiten. Har lust att läsa något av henne, och nu blev jag ännu mer sugen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er hun oversatt til svensk så er det ingenting å stusse på :)

   Slett
 3. Tack för smakbiten, kanske jag ändå borde läsa något av den här författaren.

  SvarSlett
 4. har läst flera stycken av Vigdis Hjorts tidigare romaner och vill gärna läsa denna också. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Leser du norsk, eller er hun oversatt? Har du lest Arv og miljø, vil du ha ekstra sterkt utbytte av denne.

   Slett
 5. Jag har bara läst Arv och miljö av henne men älskade den och har köpt två böcker till!

  SvarSlett
 6. Leser denne nå. Kommer tilbake med kommentar når ferdig lest. Håper du har hatt en fin helg Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da vet jeg at du har bra lesestoff i hus, kos deg med slutten :)
   Ja helgen var bra, startet med en vanvittig hodepine som slapp lørdag ettermiddag, så helgen ble i korteste laget. Heldigvis har jeg fri på fredag, da reiser vi på hyttetur uten nett, tv og oppvaskmaskin :)

   Slett
  2. Veldig bra roman, jeg samstemmer med hele mitt hjerte. Blogget om den nå, sånn veldig kjapt.

   Slett
 7. Lyttet til denne for noen uker siden, bra bok og helt Hjorth-isk. Digget presentasjonen hun hadde på scenen 😁

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sant hun er kul?! Mer Hjorth-isk enn dette for vi ikke, men med den vrien på slutten fikk historien en ekstra swong :)

   Slett