torsdag 26. oktober 2023

Jeg er glad mamma døde - en selvbiografi av Jennette McCurdy

Egentlig interesserer jeg meg ikke for tv-serier og kjendisseri, men denne selvbiografien har fått noen rosende omtaler som jeg hektet meg ved. Jeg hadde ikke lest lenge før jeg overvant det lille av skepsis som lå og lurte, for dette kunne jeg like ☺

Fra bakpå boken:
Som seksåring var Jennette McCurdy på sin første skuespilleraudition. Moren drømte om at hennes eneste datter skulle bli stjerne, og Jennette var villig til å gjøre hva som helst. Hun aksepterte mammas kalorirestriksjon og veide seg fem ganger om dagen. Hun holdt ut, selv mens moren kjeftet, og frem til hun fylte 16 ble hun til og med dusjet av mamma, som hun også delte dagboken, e-postadresse og hele inntekten sin med.

I denne boken forteller McCurdy om hva som skjer da morens drøm omsider går i oppfyllelse.

Forlag: Kagge
Utgitt: 2022/på norsk 2023
Sider: 364
Kilde: Lånt på biblioteket


Historien starter på Jennette sin seksårs dag, hvor hun får en superteit gave av sin mor, som ikke skjønner at dette var skivebom. Mamma fikk dødelig kreft da datteren var to år, og etter det har hun brukt kreftsykdommen som et middel for å få oppfylt sin eneste drøm. Derfor fantes det bare ett riktig svar, da hun spurte lille Jennette om hun ville bli mammas lille skuespiller i Hollywood. 

Hva denne dominerende moren får seg til å gjøre, for å oppnå drømmen sin er helt sykt, og i denne historien kommer de manipulerende situasjonene som perler på en snor. 

Familien er fattig, mor jobber ikke og far har to jobber. De bor i besteforeldrenes hus, hvor de fire barna sover på matter på stuegulvet. De er mormonere, og Jennette har lært nok om religionen til at hun gremmes over at moren ikke lever etter reglene. Etter at hun ble døpt da hun var 8 år, fikk hun en relasjon til Den hellige ånd, og en stund virket det som at dette "forholdet" var den eneste støttende relasjonen hun hadde.

Historien tar oss med gjennom oppveksten til Jennette. Som 16-åring driver mor fremdeles og dusjer henne, samtidig som hun sjekker henne for kreft på de mest intime stedene på kroppen. Hun får mensen sent, siden hun har holdt tilbake puberteten, og plutselig er hun en ungdom i tanker og følelser, men ikke kroppslig. 

Når hun er 18 prøver hun seg som countrystjerne, men nå er kreften til mor kommet tilbake, og hun må klare seg selv. Hun føler på friheten, og begjærlig begynner hun å spise, og lever uten å tilpasse seg sin mors ønsker. 20 år gammel har hun aldri gjort noe uten regi, så det er ikke enkelt for henne å gi seg hen til den første kjæresten sin.

At en så føyelig jente etter hvert kan skrive sin egen historie, og få alt til å henge sammen, er godt gjort. Boken er virkelig godt skrevet, den er saklig og direkte, og i mine øyne troverdig. Fraværet av faren som skildres som en selvopptatt døgenikt, og de tre brødrene som er eldre enn henne, var litt søkt, de må jo ha sett hvordan Jennette ble behandlet av moren?

Jeg er glad mamma døde, er lettlest og medrivende på en måte som får deg til å glemme, at dette ikke er en roman. Jennette skildrer sine egne følelser uten at det blir sentimentalt, jeg skjønner godt at denne boken har blitt en bestselger i Amerika. 

Jennette McCurdy ble en ettertraktet skuespiller, og de som har god greie på amerikanske ungdomsserier vil finne navnet hennes på rollelisten til flere filmer, så vel som Netflix-serien Between. Etter hun ga seg som skuespiller i 2017 har hun regissert film, skrevet essays og hostet podkasten Empty Inside. Tittelen på denne boken er den samme som enkvinnesshowet hennes, som har gått for fulle hus i Los Angeles.

5 kommentarer:

  1. Ja, denne har lest om og hørt mye om på radio, og at du likte den gjør meg nesten interessert i å lese den en dag.
    Jeg har ikke fått gjort noe annet de siste 10 dagene, enn å jobbe med performancekunstnere ved festivalen som har vært på Hamar. Og har montert og åpnet utstilling i Moelv. Nå er alt endelig over med festivalen og jeg er så sliten at jeg ikke klarer å sette fokus i en bok.
    Gleder meg til rolige dager igjen, men jeg har hatt det utrolig morsomt. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Med den spennende jobben du har, så er det ikke rart at fokus er på annet enn bøker i perioder. Det er bare til å nyte det, selv om du er sliten, jeg er sikker på at det er veldig givende.
      Denne her må du få med deg, den var veldig annerledes enn det jeg forestilte meg før jeg begynte å lese.

      Slett
  2. Denne lånte jeg på Bookbites for å lese ifb #Sakprosaseptember. Mange har skrytt av den på GR og Insta.
    Men det ble andre bøker lest istedet, og vips så føk boka tilbake til basen..

    Får vurdere senere.. Men nå føles det som jeg drukner i bøker som skal leses. Har heller ikke blogget på flere uker, virker det som. Men så mye annet tar tid her i Spania..
    Kommer hjem over helga, til mer innetid og høstfokus.

    God helg Tine:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har nok lagt merke til at du gjør andre ting enn å blogge for tiden, men det må jo være greit (av og til..) At biblioteksbøker ikke blir lest er grei skuring, du finner den jo igjen, når lesebunken har minket.
      God helg i varme Spania!

      Slett
  3. Ikke lest innlegget siden jeg har denne på vent. Ønsker deg en god helg i finværet 🙂

    SvarSlett