onsdag 18. oktober 2023

Alle mot alle - ny bok fra satiredronningen Agnes Ravatn

Mitt første møte med Agnes Ravatn var Fugletribunalet i 2013, og siden jeg likte den så godt spanderte jeg på meg en Oslohelg, da den ble fremført på Det norske teatrert, se her. Siden har jeg lest Veke 53, Operasjon SjølvdisiplinVerda er ein skandale, Stoisk UroDei sju dørene og Gjestene. Jeg har fått oppleve Agnes Ravatn bli bokbadet, flere ganger både da hun vant Bokbloggerprisen i 2013 og på det lokale biblioteket i Åsane i 2015. For en dame, jeg elsker skråblikket hun har på verden, noe som veldig tydelig kommer frem i essaysamlingen Alle mot alle, som jeg nå har lest.

Forlaget om handlingen:
Agnes Ravatn er ein av Noregs mest morosame og originale skribentar. Her finn du eit rikt utval av Ravatns vittigaste og skarpaste tekstar gjennom femten år.

Vi får bli med Ravatn til konsultasjon hos ein plastikkirurg, til rettleiing i Scientologikyrkja, på bli-ny-dag, og følge henne i jakta på raske pengar etter ein vond baksmell på skatten.

Gjennom eit mangfald av emne, om alt frå norsk valkamp og (eiga) pornoavhengigheit til konsentrasjonssvikt og livet på bygda, gir Ravatn oss eit friskt perspektiv på moderne kultur og samfunn.

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2023
Sider: 299
Kilde: Lånt på Bookbites

Dette er en ideell pausebok å ha for hånden, når en leser sakprosa, eller litt komplisert krim, som krever at hjernen er våken. Essayene er forholdsvis korte, så før jeg viste ordet av det hadde jeg humret meg gjennom opp til flere stykker, hodet var på plass igjen, og jeg kunne fortsette med sakprosa eller krim. Fantastisk!

Bortsett fra helt mot slutten, så er det godt med humor i alle historiene til Agnes Ravatn. Hun byr på seg selv, og legger ikke skjul på egne feil og mangler. I noen av artiklene får vi oppleve henne som tester ut ting, som Scientologikirkens personlighetstest, og forberedelser til fettsuging. For en modig dame!

Generelt så kjedes jeg av ting som har med tv, kjendiser og fjolleri, så den "bli ny"-artikkelen og ikke minst Tore på Sporet var ikke innertier hos meg, men jeg likte godt den økonomiske føljetongen "frå hand til munn", om askese, impulskjøp og disiplin (eller heller mangelen på disiplin).

Det er skrivearbeid som står i stampe, med påfølgende panikkskriving som er den røde tråden i mange av tekstene hennes. Vi lever i distraksjonenes tidsalder med internett og iPhone nær sagt ved hoftehøyde, som et skjold mot alt og alle. Med hennes satiriske penn blir refleksjonene hennes, veldig gjenkjennelig for leseren. 

Tenk at hun har hatt Vigdis Hjorth som borddame! og den ideen om å sende ungdommene våre i siviltjeneste i eldreomsorgen, burde hun fått pris for. Lærte litt gjorde jeg også, om hvordan det var FrP som i 2014 utilsiktet (?) gjorde at grunnloven vår kom på nynorsk, og hestehandelen KrF fikk til, for å gå med på fornorskingen av grunnloven, skrekk og gru.

Jeg har nettopp lest Frode Grytten sin nye bok, og sammenligner jeg den og Alle mot alle, så bruker Agnes Ravatn en form for nynorsk som er mindre tilgjengelig for oss bokmålfantaster. Men, en glemmer det mens en leser, for her er smilet på plass hele tiden. 

Jeg anbefaler gjerne boken videre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar