fredag 13. oktober 2023

Saltstøtten av Petter Fergestad

Saltstøtten er den tredje boken jeg leser av Petter Fergestad. Jeg likte godt debutboken hans Armageddon-algoritmen som kom ut i 2017, og oppfølgeren Og himmelens krefter skal rokkes som kom året etter. Indras nett som er tredje bok i trilogien, har jeg ikke lest.

Forlaget om handlingen:
Saltstøtten, en jordansk nasjonalskatt, blir stjålet. Like etter blir en nordmann funnet i Negev-ørkenen. Han kan ikke gjøre rede for seg, og blir sendt til Ola Linges klinikk i Drammen. Tidvis snakker mannen utdødde språk.

Hvordan er det mulig, og hva har hendt ham?

Hjerneforskeren Ola Linge og kjæresten Amelda Korogwe forsøker å løse mysteriet. De nærmer seg svaret, men det gjør også sektlederen Jacques de Molay. Han tror Ola og Amelias bruk av hjernebølgeterapi har åpnet for at mørkets makter kan invadere menneskenes hjerner. Det vil han forhindre. I kampen som følger mobiliseres overraskende krefter.


Prologen tar oss med til Dødehavet og oldtidsbyen Sodoma. Her får vi en dramatisk begynnelse på boken, med historien om Guds vrede, patriarken Lot, det som skjedde med byen og hans kone, som ble til en saltstøtte.

I fortsettelsen befinner vi oss i 2023, så her går vi fra oldtidens myter til blodfersk nåtid. Først er vi i en ørken i Israel hvor en gruppe turister kommer over Tom Tveider, mannen som ender opp som et kasus på Ola og Amelias hjerneklinikk i Drammen.

Amelia Kirogwe er en masai fra Tanzania med utrolig godt utviklet intuisjon. Hun er språkmektig, kunnskapsrik, i kontakt med naturens mystikk og erfaren på flere andre felter. Da Ola Linge headhuntet henne til klinikken sin, visste han nok ikke hvilken gullfugl han hadde skutt.

På klinikken holder de kortene tett til brystet, for mye av forskningen deres er ikke menneskeheten klar for. Når de allikevel takker ja til å behandle Tom Tveider, ser de seg nødt til å søke opplysninger fra Shimon Cohen og hans team i USA. Dette medfører at en religiøs sekt som kaller seg Troens riddere (også hjemmehørende i Drammen) får høre om kasuset, og disse 12 kuttekledde figurene som kaller seg Abrahams barn, legger skumle planer.

Dette er bakgrunnen for historien, jeg har ikke røpet for mye her, for det som kan se ut som et eventyr har elementer av forskning og nytenkning, rundt menneskets evne til å ta sine forutanelser og fornemmelser på alvor. Du blir kjent med bibelhistorien, og er du ateist som meg, så er det artig å lese om reelle årsaker til flere av de dramatiske hendelsene i bibelen.

Karakteroppbyggingen er så tydelig at en ikke glemmer eller blander persongalleriet på noe tidspunkt. Historien er ryddig fortalt, men du må akseptere detaljer som i mine øyne i alle fall, virker lite troverdig. Men, hva vet jeg...

Jeg synes det er interessant å reflektere rundt, hva som har skjedd med mennesket gjennom tidene. Hvordan vi ser ut til å ha mistet all basal kunnskap om sinnet, og hvordan intuisjonen vår er "borte". Er det vi som ikke lytter til intuisjonen, slik vi lever nå? 

Saltstøtten er en thriller, og den er virkelig spennende til tider. Boken var gøy å lese, litt rå action, kunnskap om algoritmer og hjerneforskning, om bibelhistorien, og ikke minst tankevekkere i skjønn forening. En god salat dette, men en sånn salat som en gjerne spiser mer av.

Denne må du få med deg


Forlag: Liv
Utgitt: 2023
Sider: 368
Kilde: Leseeksemplar

4 kommentarer:

  1. Flott annmeldse Tine. Denne boka likte jeg også godt. Tror nok at de som liker Tom Egeland sin serie om Bjørn Beltø vil like denne boka her. God helg Tine 😃

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha, jeg er enig med deg, boken har det samme eventyraktige som i Tom Egeland sine bøker :)

      Slett
  2. Jeg leste denne ferdig i natt, og likte den godt. Mye filosofisk stoff her om metafysikk og religion etc som er interessant.. Og så er den drivende godt skrevet, synes jeg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så flott at du likte den så godt, rart med den kommentaren, jeg har ikke godkjenning på bloggen

      Slett