fredag 20. oktober 2023

På ære og samvittighet av Chris Tvedt

Chris Tvedt er en kjent og kjær bergensforfatter, som jeg stadig leser. Årets utgivelse er den tiene boken med Mikael Brenne i hovedrollen. Sjelden har vi fått vite så mye nytt om advokaten, som vi har fulgt gjennom mange bøker. Gjør deg klar for en advokat-krim, helt fri for langtrekkelige timer i rettssalen.

Forlaget om handlingen:
En mann blir kastet ut fra altanen i femte etasje, tilsynelatende bare et fylleslagsmål i et belastet miljø. Advokaten Mikael Brenne tar på seg jobben med å forsvare gjerningsmannen.

Så dukker Edvard Matre opp i Bergen. Han har begynt i Kripos’ cold case-gruppe og etterforsker et gammelt drap fra Bergens underverden. Det begynner å gå opp for Mikael at han selv kan bli Matres hovedmistenkte.

På ære og samvittighet er en bok om ukjente blodsbånd og gamle hemmeligheter, der Mikael Brenne tvinges til å grave i sitt eget mørke indre. For én ting er å slå om seg med begreper som skyld og soning i retten. Det blir noe ganske annet når det er personlig...


Denne historien ble virkelig personlig for Mikael Brenne. Det starter med en nattlig påkjørsel av et dyr, før vi får innblikk i en heidundranes fyllafest bestående av to menn, en kvinne og alt for mye drikkevarer. Det er en fargerik og temmelig saftig begynnelse på boken, og det skal ikke slutte med det, siden ugjerningsmannen trenger en god advokat, og har fått anbefalt Mikael Brenne.

Brennes far er død, og nå skal arvingen pusse opp huset og tømme det for etterlatenskapene etter sitt opphav. Mor forsvant ut av livet hans på et veldig tidlig tidspunkt, noe vi i denne boken kommet tett innpå. Vi hører også om den lille sønnen til Mikael, forholdet til eksen, og om Carla, som han ønsker seg tilbake i kontorfellesskapet sitt.

For femten år siden ble Slavo Mihailovic siktet for drapet på Mike Kovic, og Mikael Brenne fikk ham frikjent. Denne gamle saken setter Brenne nå i et uløselig moralsk dilemma, samtidig som han må styre unna tidligere kriposetterforsker Edvard Matres skarpe blikk.

På ære og samvittighet leser du på et blunk, pass på å ha tilfredsstilt alle basale behov før du setter deg ned, for du kommer ikke til å ha lyst til å reise deg igjen. Dette er kvalitetskrim på sitt beste, med et uvanlig godt plott, høy grad av spenning og levende karakterer. 

Denne må du få med deg

Les gjerne Henningbokhylle og Hildes fine omtale av boken!


Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sider: 352
Kilde: Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Takk for link, Tine. Likte også denne boka her. Synd det er siste boka i serien. Spent på hva han kommer med nå. Ha en fin søndag

    SvarSlett