søndag 31. oktober 2021

Oppsummering av lesemåneden oktober

Oktober startet, og etter en lang sommer nesten uten regn, fikk vi noen regndager. Midt i måneden opplevde vi 14-15 grader ute, men så kom også regnet for fullt. Vi har vist satt ny regnrekord denne måneden, så nå er alt tilbake til normalen her i Bergen. Lesing har det blitt mye av ser jeg, (det kommer alltid like overraskende på) flere bøker er lest på oppfordring fra andre bokbloggere, og noe er nyheter. Jeg har ikke fulgt opp 1001-lesesirkelen, har bare en bok igjen, men november må bli måneden for å lese den. 

Dette er leselisten min for oktober: 

  1. Hiromi Kawakami - Så den store fuglen ikke tar deg - 6
  2. Hannah Arendt - Eichmann i Jerusalem - 5
  3. Kristin Tveiten - Menneske og møll - 5
  4. Simon Stranger - 304 dager - 6
  5. Karl Ove Knausgård - En tid for alt - 5
  6. Sally Rooney - Skjønne verden, hvor er du - 4
  7. Simona Ciraolo - Gi meg en klem - 5
  8. Tarjei Vesaas - Is-slottet - 5
  9. Espen Skjerven - Blod er tykkere enn vann - 4
  10. Jessica Love - Julian er en havfrue - 5
  11. Maggie O`Farrell - Hamnet - 6
  12. Simone de Beauvoir - Misforståelse i Moskva - 5
  13. Anne Christine Rojahn Levy - Sicilia Bella - 5
  14. Bergesen og Moe - Tilfluktsrom - (kunstbok) - 5
  15. Bergsveinn Birgisson - Kolbeinsøy - 5
  16. Kjersti Sandvik og Grethe Syèd - Hva snakker vi om når vi snakker om abort? - 5
  17. Ninni Schulman - Vår egen lille hemmelighet - 5
  18. Per Petterson - Mitt Abruzzo - 4
  19. Lorenzo Marone - Forsøk på å være lykkelig - 6
  20. Marit Eikemo - Team Tuva - 4
  21. Marieke Lucas Rijeneveld - Kveldens ubehag - 7 


Roman: 13
Krim: 2
Barn: 2
Sak: 4

Kulturen i Bergen var fremdeles preget av streik i store deler av oktober, så siden Harmonien og DnS sviktet, fikk jeg finne frem til andre ting. Første søndag i oktober hadde Domkirken et arrangement hvor vi fikk høre et flott foredrag om cembalo, og etterpå en nydelig konsert. Kirken er smykket med kunsten til Håkon Gullborg for tiden, sterke malerier fra Den bibelske syklus. Jeg som leser Karl Ove Knausgård sin bok En tid for alt, fikk en ekstra dimensjon med Gullborg sine bilder. Med to venninner opplevde vi en konsert/kurs med Sæveruds musikk på Troldhaugen som var kjempespennende. Samme gjengen pluss mennene våre besøkte det nye Kulturhuet i Bergen og fikk oppleve en meget spenstig Jarle Bernhoft.


Men før den konserten imponerte DnS med sin oppsetning av Engler i Amerika, som handler om aidsutbruddet på 80-tallet. Fantastisk, årets beste teater! Foredrag om Terje Tvedts verdenshistorie ble flyttet to ganger og havnet på Engle-dagen, så det gikk ut, det gjorde også Fosse for dumskaller, siden Linda Eide avlyste. 

Men tre boklanseringer fikk jeg med meg i oktober, kunstboken Tilfluktsrom, Hva snakker vi om når vi snakker om abort?  og Djevelen ligger i detaljene, Chris Tvedts nyeste som er på vei fra trykkeriet, det var litt av en fest skal jeg si dere, med Doddo som bokbadet Chris, Stig Holmås som leste dikt og Gjengangerne som satt kronen på verket til slutt, med fengende musikk.


Dessverre fikk jeg ikke gått på Tertneskorets jubileumskonsert i går, og heller ikke vært med i kulissene på årets Baskerløp, siden forkjølelsen holdt et klamt grep om meg. Jeg tuslet meg en tur i Fjellveien for å kjenne på formen i formiddag, og har konkludert med at arbeidsdagen i morgen er reddet ☺

Hvordan er det med deg, får du opplevd noe utenom bøkene? Lykke til med lesemåneden november, i den mørkeste og våteste måneden skulle det være duket for mye lesing.

15 kommentarer:

  1. Hehe, ja bøkene flyr unna hos deg:)
    Jeg har Knausgård, Eikemo, Levy og Vesaas av dine . Elsket den boka av Knaus da jeg leste den for mange år siden. Det var min første Knaus.
    Ser også frem til Skjervens andre bok, ser du ga den fire, ikke helt topp hos deg?
    Samme det, jeg er spent uansett:)
    Stranger og Bergsveinn står også på plane, men Sranger har jeg ikke, så den får vente. Litt usikker på om jeg skal lese Petterson siste også.. Vi får se, ingen hast. Må ta meg av ulestbøkene her først uansett:)

    Har fått med tre arrangement på teatret denne måneden, virkelig godt at de er i gang igjen:)

    Ønsker deg en fin november Tine, med bøker og kultur og god helse:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Pst.. innført terningkast 7 også nå ja;) Hehe...

      Slett
    2. Ja, 7 tallet måtte frem, begeistringen var stor for Kveldens ubehag. Den Knausen var gammel ja, gøy å lese ting han skrev for lenge siden, men nå gleder jeg meg til oppfølgeren av Morgenstjernen. Petterson var fin, men litt langdryg, begynte på Ut å stjæle hester nå, men jeg har virkelig lest den. (Finner den ikke på blogg eller Bokelskere)
      Neste uke er det skikkelig tørke når det gjelder kultur, men i morgen skal jeg delta på et nettkurs, det har jeg aldri gjort før. Har faktisk ikke teater hele november, men 1 desember er det Alt skal brenne, den boken likte jeg godt, så det er jeg spent på.

      Slett
    3. Ut å stjele hester synes jeg var litt treg, hadde vel for store forventninger . Har du skaffet deg den nye av Knaus? Tenker det blir juleboka mi, skal ønske meg den:)
      Nettkurs er fint. Er med på flere litterære (skrive-)kurs:)

      Slett
    4. Merker at jeg husker handlingen godt, og foreløpig er den ikke treg, får se utover.
      Knaus`nyeste har jeg bedt om men ikke mottatt enda, gleder meg veldig til å lese den. Er spent på kurset, det er bare en 1 times gratiskurs, de vil sikkert selge mer. Prøver det ut, og ser om det er noe for meg :)

      Slett
  2. Jeg tok oppfordringen din og la ved noe av hva jeg har opplevd i oktober. Så morsomt at du likte Marone så bra. Mange av dine bøker jeg virkelig lyst til å lese, i allefall Stranger og nr 21.

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig kjekt å lese om det du har opplevd utenom lesingen. Du er jo flink å dele ellers også, men fint å få det med i oppsummeringen. Kveldens ubehag er ufattelig fin, måtte strekke meg til 7 prikker på terningen, Stranger likte jeg også godt, kjekt at du vil få den med deg.

      Slett
  3. Enda en flott oppsummering, Tine! Jeg har hatt store opplevelser i oktober, (Se oppsummeringen min), og nyter nå nydelig høstvær i Buvika. Ser at du har lest mange av de bøkene jeg har liggende på bordet, planlagt som oktoberlesing. Mye spennende å se fram til. Ønsker deg en flott november med gode opplevelser og bøker.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha Åslaug!
      Tittet innom deg, skal si du har hatt en fin oktober :) Gøy at du skal lese noe av det jeg har lest, alltid spennende å lese andres innlegg om en bok som en selv har lest.

      Slett
  4. Etter en heftig langhelg på Røros er jeg omsider hjemme igjen. Null lesing i helgen, og et par blogginnlegg står i kø.
    Prokrastineringsmandag der jeg leser andres blogginnlegg istedenfor er herrrrlig :)
    Ikke lest noen av dine i oktober. Kanskje ingen bombe, men det skal likevel godt gjøres så mye du leser ;)
    Jeg ser du har gitt ei av helgebøkene en interessant syv'er ja! Må sjekkes. Har ikke lest meg opp på helgens innlegg ennå.
    Ha en super uke! Jeg hadde soooool på Røros forresten. Og hjem til business as usual. Jaja..

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er så herlig å komme seg vekk litt, både fra kjente omgivelser og bøkene. Godt med en rolig start, tipper du er i gang med blogginnleggene dine nå.
      Syveren er en Bookerbok, så jeg tenkte at du hadde lest den?
      Nyt minnene som sol, og ha en riktig fine uke!

      Slett
    2. Nei den Booker-boka har jeg ikke fått med meg. Det kan være fra et år jeg hoppet over Booker-prisen (evt er lettere dement akkurat nå? Måtte sjekke. Neida. Har selvfølgelig hørt om The Discomfort of Evening, haha. Jeg husker jo bare den engelske teksten. Det var en Booker International Prize fra 2020 ja. Men navnet på forfatteren har sklidd unna. Vanskelig forfatternavn, gitt... Og - ikke lest. På engelsk heller ;)

      Slett
  5. Hurra for en 7er !!! og for bokens fine omtale du skrev i går.
    Jeg har lest 1, 5, 8 og halve 15 av de du har lest.
    Det er fint å lese om dine kulturelle opplevelser også. Engler i Amerika er noe av det tristvakreste jeg har sett på teater.

    SvarSlett
    Svar
    1. Endelig kom det en syver, omtalen flommer nok over av begeistringen min. Nummer 1 lese jeg etter å ha lest din framsnakking, så jeg sier takk for den. De to andre er gamle klassikere, tror du har lest en del av dem i din ungdom, mens jeg hadde mye å ta igjen, nå når jeg endelig fikk sansen for dem.
      Har Englene gått i Oslo altså? trodde dette var noe DnS var alene om, men ja, det var et sterkt og hjerteskjærende stykke :)

      Slett
  6. Stykket gikk i Oslo i 2018. Angels in America ble også filmatisert. Serien er på HBO. Nydelig!
    Moro at jeg inspirerte deg til å lese en roman :) Jeg leste mye - altfor mye- da jeg var ung. Nå leser jeg mye mindre (serier og brettspill tar av tiden). Fryder meg med å lese dine omtaler.

    SvarSlett