mandag 25. oktober 2021

Sicilia Bella - en kunstbok av Anne Christine Rojahn Levy

Vil du være med på en reise i ord og bilder? Med denne nye boken til kunstneren Anne Christine Rojahn Levy, kan du få bli med til den grønne øya i solen, med det vakre lyset, og den mektige vulkanen Etna.  

I denne reiseskildringen tar forfatteren og malerinnen oss med til den vakre, mytiske og spennende øya. Over en periode på nesten 30 år reiste hun fra mann og barn i Oslo, for å male i fred på Sicilia.

Boken består av akvareller, oljemalerier og tusjtegninger, som er fulgt av mange flotte skildringer av inntrykk og opplevelser.

Hennes oppholdssted er langt oppe i fjellene, fem hundre meter over havet. 

Utsikten fra takterrassen er formidabel, hun kunne se tre landsbyer og ikke minst vulkanen Etna. Landsbyen består av frukthager, vinmarker, olivenlunder og sitrontrær, ikke rart Anne har funnet inspirasjon til mange bilder herfra.

Vi får høre om hvordan det er å kjøre bil på Sicilia, om den gode stemningen på piazzaene, og alle landsbyfestene som arrangeres. Siden hun bodde hos en respektert familie, ble Anne fort inkludert i landsbylivet. Historiene er fine, uforutsigbare og gjenkjennelige på samme tid, og det er kunsten hennes også. Ved første øyekast kan bildene fremstå som ganske like, fargerike malerier, men studerer du dem, sammen med tekstene vil variasjonene dukke frem. Jeg likte bildene godt, de er til å bli glad av.


Gjennom tekstene sine hører vi om en gjestfrihet, vi bare kan drømme om her i Norge. Folk blander seg i andres anliggender med største selvfølgelighet, og inviterer folk med seg hjem, uten blygsel og baktanke. Man trenger bare sette seg på en liten steinmur for en pust i bakken, før de fra nærmeste hus kommer stormende og spør om du er sulten og vil spise med dem. 

"Noen goder har man hjemme, og noen har man der man for øyeblikket er. I dag har jeg for eksempel sittet på min lille balkong, slikket sol og lest Proust. I Oslo er det kald vinter og tungt å puste. Jeg har storslagen utsikt til Etna, som nå har solhatt på".


Boken avsluttes med et farvel med den aktive vulkanen Etna, som med sin evige tilstedeværelse stadig påvirker innbyggernes tanker og sinnelag.

Bildet ved siden av heter Dansen den går i olivenlund, en av mange flotte tusjtegninger i boken.

Sicilia Bella er en vakker bok som jeg har kost meg med over lang tid. Jeg likte godt måten den er bygget opp på med en innledning på et par setninger, et bilde og to sider med tekst. Dette gjentar seg gjennom hele boken, som fremstår som ryddig og delikat. Det var en fryd å lese, jeg elsker Italia, men har aldri vært så langt sør som til Sicilia, det må jeg få gjort noe med!


Anne Christine Rojahn Levy (f. 1942) er utdannet i maleri fra Oslo Tegne og Maleskole under Liv Ørnvall og Granum kunstskole under Einar Granum, og har gjort studie- og arbeidsreiser i inn- og utland, spesielt til Sicilia og andre deler av Italia, og hatt flere utstillinger.

Beathe har skrevet en flott anmeldelse av boken!

Forlag: Prego Mobile
Utgitt: 2020
Sider: 175
Kilde: Leseeksemplar


5 kommentarer:

 1. Er med i trekning på denne boka.
  Ser så fin ut :)

  SvarSlett
 2. Som Marianne er jeg med i en trekning på bloggen til Beathe om å vinne denne boken. Krysser fingrene ...

  Dette er en bok som gjør meg glad. Tegningene. Fargene. Og fortellingene. Sicilia kommer til å bli fullt etter at flere og flere leser denne boka :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er veldig fin, det er Beathe og jeg enig om, nesten litt sånn meditasjonsbok. Lykke til med trekningen Augusta og Marianne :)

   Slett
 3. Jeg regnet med at du ville like denne:) Jeg har tenkt å bestille med tur til Sicilia neste vår. Når jeg kan bruke cashpoint-poengene mine igjen, fra 1.november.

  SvarSlett
 4. Koste meg med boken i fjor sommer som brakte meg tilbake til Taormina og omland. Vi som turist, og det varmet med bilder og tekst som beskrev kultur og gjestfrihet så nært og ekte som forfatteren opplevde den.

  SvarSlett