tirsdag 2. november 2021

Team Tuva av Marit Eikemo

Etter å ha lest Alt inkludert, Gratis og uforpliktande verdivurdering og novellesamlingen Hardanger var jeg veldig klar for mer av Marit Eikemos underfundige måte å skrive på. 

Forlaget om handlingen:
Ingen kjem upåverka frå eit møte med Tuva. Noko ligg alltid igjen: ein smittande latter, litt større sjølvtillit, ein kraftig irritasjon, ein trong til å pakke saman for dagen og dra heim til kona - eller avgjerda om å satse på draumen sin, ein gong for alle.

Vi møter Tuva gjennom dei profesjonelle i livet hennar: fastlegen, tannlegen, presten, advokaten, snikkaren, trenaren, bankrådgivaren og psykologen. Tuva vil berre bli tatt vare på, men ho er ikkje så lett å forstå seg på: Korleis har ho det eigentleg med seg sjølv, og kva skjer når ho forsvinn gjennom kontordøra, ut i samfunnet igjen?

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2021
Sider: 175
Kilde: Leseeksemplar

Team Tuva kan nesten leses som en novellesamling, hver historie starter med et annet menneske, men Tuva kommer snart seilende inn i livet deres, på en eller annen måte. 

Møtet skildres, og det er ikke tvil om at presten Johannes, advokaten Cecilie eller psykologen Sven sitter igjen med litt spørsmålstegn i ansiktet når Tuva fyker ut av døren igjen.

Tuva er gjennomgangsfiguren, men det handler like mye om disse andre, og hva møtene med Tuva gjør med dem. Setter jeg meg selv i Tuvas sted, kan jeg jo reflektere litt over hvordan jeg selv møter andre mennesker, og hva mitt møte med andre gjør med dem. En fin liten øvelse å ta med seg ut i livet ☺

Litt om handlingen: Tuva og broren Terjes mor er død. Terje har vært den som har fulgt opp moren, som var dement, og plassert på hjem, mens Tuva har trukket seg unna. Samtidig som Tuva trenger penger til å renovere huset og lage et keramikkutsalg, vil hun si fra seg morsarven. Dette er uforståelig for oss, og for de fleste rundt henne, men for Tuva gir det mening.

Tuva er tidsoptimist med dårlig evne til å planlegge. Hun sliter med å forstå de uskrevne reglene i fellesskapet, noe som ofte gjør livet hennes komplisert. Hun er skilt og har barn, uten at dette løftes frem i romanen, men hennes særegne forhold til menn, kommer frem. Det er i det hele tatt mange detaljer som ikke forfølges, sånn sett er handlingen frarøvet utdypende skildringer, og en av grunnene til at den er forholdsvis kort.

Innimellom alle situasjonene som Tuva havner i, blir mellommenneskelige forhold skildret gjennom de andre karakterene som vi blir kjent med. Marit Eikemo skriver med humor og et skarpt blikk på oss mennesker, føler du deg ikke gjennomskuet etter å ha lest denne romanen, så vet ikke jeg.

For meg ble dette en "her og nå" bok, en som er gøy å lese, men som kanskje ikke fester seg som noe grensesprengende. Den uvanlige skrivemåten var artig, og siden boken havnet i mellom to litt tyngre bøker, fremsto den som en behagelig pustepause i mitt lesende liv.

"Alle" avisene og Artemisias Verden har skrevet om boken!


8 kommentarer:

 1. Ja, var ikke dette en herlig bok å lese:)
  Men mulig det er en esay come-easy go-bok, ja. Takk for link:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Pst Tine: I kveld har jeg booket fly til Sicilia neste juni.:) Norwegian har åpnet for bruk av cashpoint fullt ut igjen og jeg hadde jo en del tilgode etter mange koronakansellerte fly:) Gleder meg:)

   Slett
  2. Å så herlig, etter å ha lest den vakre boken om Sicilia, så fikk jeg også veldig lyst å reise dit. Juni må være et perfekt tidspunkt å være der.
   Team Tuva er kanskje ikke så "easy go" som først antatt, i arbeidslivets viderverdigheter har det dukket opp flere situasjoner som har fått meg til å reflektere over mitt eget avtrykk på de rundt meg. (Ikke det at jeg aldri har reflektert over det før, men dog)

   Slett
 2. Noen ganger er det godt med bøker som ikke krever så mye, som man kan slappe av sammen med. Bøker som er mest for underholdning :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant, men med fare for å få denne til å høres alt for lett ut, så vil jeg påpeke at ettervirkningene av lesingen sitter godt, jeg fikk litt å tenke på :)

   Slett
 3. Ja "alle" leser jo denne, men ikke jeg ;) Har faktisk ikke lest noen bøker fra Eikemo, bare et avsnitt hun hadde i ei sakprosabok om Erlend Loe. Ser jeg har et par bøker fra henne i bokhylla fra "før i verden", men skal kikke etter Tuva på biblioteket imorgen. Kanskje jeg er heldig med henne også. Fikk nettopp tak i Aslak Nore :-) Greit å vite at Team Tuva ikke er den største høydaren - sånn i tilfelle jeg ikke finner den med en gang.
  Flott og flat november-fjord idag. Jeg må ut og gå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du fikk deg en fin tur, jeg er på vei ut nå, med turmål: biblioteket, selvfølgelig. Kanskje du skal lese en av de andre Eikemo-bøkene først, hun er flink å pirke i det å være menneske. Aslak Nore har jeg ikke lest noe av :)

   Slett
  2. Både En norsk spion (eldre bok) og den nyeste Havets Kirkegård fra Nore er verd å sjekke ut. Han skriver solid.
   Tar tipset når det gjelder Eikemo. Jeg må bare bare lese "noen" bibliotekbøker først ;)
   Det ble en god tur igår, og like flatt, sol og flott idag. Vi får nyte mens vi kan. Straffen med øsepøse og nordvesten er nok like om hjørnet ;)

   Slett