lørdag 23. oktober 2021

Is-slottet av Tarjei Vesaas

Boken kom ut i 1963 og sies å være den boken som viser forfatteren fra sin beste side. Is-slottet gjorde at Tarjei Vesaas ble den første norske forfatteren som mottok Nordisk råds litteraturpris. Jeg hadde bare lest Fuglane av Vesaas tidligere, men etter enda en flott bok av ham, må jeg se nærmere på dette forfatterskapet. 

Forlaget om handlingen:
Unn går for langt inn i den frosne fossen, og Siss kjempar ein lang vinter mot frosten i sitt eige sinn. Jentene opplever først at det blir knytt band mellom dei på eit vis dei ikkje kan forklare. Dei er to av ei og ei i to.

Dette er ein roman om vaknande kjensler, om å vere åleine og framand i verda, om å vere barn og stå på terskelen til eit vakse medvit, og om det mørke grenselandet i sinnet der mange slags krefter, draumar og drifter strir om makta.


Forlag: Gyldendal
Utgitt: 1963/denne utgaven 2018
Sider: 160
Kilde: Biblioteket


Du skal være klar for et dypdykk inn i den menneskelige psyke, når du leser denne romanen. Her er mye symbolikk, så ta deg tid til å tenke bredt og i mellom linjene. 

På overflaten kan det virke enkelt. Siss er 11 år og klassens spilloppmaker, hun som finner på ting og får klassekameratene med. Så begynner den foreldreløse Unn i klassen deres, hun hiver seg ikke med i leken som de andre, og Siss føler seg utfordret på en ny måte. 

Unn vil ikke være sammen med henne eller de andre, men etter mange måneder blir Siss invitert hjem til Unn etter skoletid. Forsiktig møter de hverandre, men skremmes av nye følelser de ikke greier å sette ord på, og Siss får det travelt med å komme seg hjem.

Det er nå midt på kalde vinteren, det knaker i isen når de beveger seg ute, og fossen har fryst seg opp i store skavler, så den ser ut som et slott. Dagen etter greier ikke Unn å gå på skolen, hun vil fordøye det som skjedde kvelden før for seg selv, før hun møter Siss igjen. Men, hun kan ikke være hjemme hos tante, så hun går tur inn mot Is-slottet. 

Når det oppdages at hun ikke var på skolen blir det stor leteaksjon, foreldrene til Siss skjønte jo at det var noe galt da hun kom springende hjem, alt for tidlig kvelden før, så de legger press på henne. Hele bygda leiter etter Unn, men hun forblir borte, og stakkars Siss blir taus og stille, og ikke den naturlige lederen hun alltid har vært på skolen. 

Våren kommer og Siss er fremdeles stengt inne i seg selv. Klassen skal på tur til Is-slottet for å se når det går i knas i vårflommen. Siss er med, men greier ikke å fryde seg over de mektige vannmassene, all isen som brister og bråket som fossen lager overmanner henne. 

                Vilska frå der oppe var stroken av, kjende dei ikkje at her var umogeleg å vera! Nei, det gjorde dei nok ikkje, det hadde dei ingen grunn til. For dei var det eventyr.
                Las dei i minene hennar og var vonbrotne over henne no? Men dei skulle kjent kor umogeleg her var å vera. Den evige fosseduren fylte himmel og jord her, men fylte endå ikkje eit enkelt tomrom. Det visste ikkje desse, dei såg eventyret og auga glitra mot det.


Tarjei Vesaas sin prisvinnende roman er virkelig en magisk historie. Dette er en bok som med hell kan leses flere ganger, for selv om handlingen er forholdsvis realistisk, så er det mer følelser her enn en kan fordøye på en gang. 

Jeg leser gjerne mer av Vesaas, har du en favoritt du vil anbefale meg?

Tusen takk Åslaug, for supert lesetips ☺

5 kommentarer:

 1. Jeg har kun lest Fuglane og Is slottet. Moro at du vil lese mer Vesaas. Gleder meg til å lese om dine leseopplevelser :)

  Nyt helgen

  SvarSlett
  Svar
  1. Artig at vi alle tre "bare" har lest disse tre bøkene, enig med Anita, det er sterke bøker :)

   Slett
 2. Jeg har lest de samme som Augusta. Sterke bøker:)

  SvarSlett
 3. Prøv med Kimen eller Dei svarte hestane. Mye å tenke over i disse bøkene.

  SvarSlett
 4. Jeg har faktisk også bare lest Islottet og Fuglane. Må lese mer av han!

  SvarSlett