torsdag 14. oktober 2021

Menneske og møll av Kristin Tveiten

Menneske og møll er Kristin Tveiten sin debutroman. Litt tilfeldig plukket jeg opp, at dette er en norsk utgivelse jeg bør få med meg. Når jeg nå har lest, skjønner jeg hvorfor den løftes frem, og anbefaler den gjerne videre. Omsorg i nære relasjoner er tematikken, som skrives frem på en var og tankevekkende måte.

Forlaget om handlingen:
Ein dag ringer far til Marianne og spør om ho har lyst på den gamle, rosemåla kista etter besteforeldra hennar. Dei har ikkje snakka saman på fleire tiår. Han har ikkje eingong helst på mannen hennar, og han har ikkje vist interesse for barnebarnet Astrid, som no er vaksen. Likevel reiser Marianne for å hente kista.

Møtet med den aldrande faren blir ikkje det siste. Han er skrøpeleg og klarer ikkje ta hand om seg sjølv. Den nye kona hans verkar uinteressert. Maktbalansen er rokka ved. No er det han som er liten og redd og får kjenne på redsla når nattemørket pakkar seg rundt han. Faren treng Marianne. Motvillig, men pliktoppfyllande, stiller ho opp, og ei mørk familiehistorie kjem til overflata.


Det er Marianne vi følger i denne historien, men med seg har hun en stødig ektemann, og to søsken. Et fjerde søsken i flokken døde ung, og omstendighetene rundt hennes død, er et av dreiningspunktene i denne romanen. 

Samtidig som vi nærmer oss "løsningen" på dette spørsmålet, er vi med når Marianne og de to andre motvillig gjenoppretter kontakten med sin aldrende far. De føler aversjoner mot ham, både fysisk og for det han har gjort, men det begynner å bli lenge siden, og nå ser de ham som en gammel og litt hjelpeløs mann, som de kan gi litt oppmerksomhet.

En artig karakter i denne romanen er den nye konen hans, som øyensynlig snylter på hans økonomi, mens hun lever mesteparten av året i en leilighet i syden. Hun setter sinnene i kok hos søsknene på mange måter, og selv jeg som leste, ble temmelig stresset over hvordan hun tar seg til rette uten å bidra med noe selv. 

Kristin Tveiten skriver med et flott språk, søskenflokken bruker humor for å komme gjennom og forbi det vanskelige, noe som gjør handlingen lysere enn den gjerne kunne vært. Gjennom hele historien stoppet jeg opp ved flotte formuleringer og små tankevekkere, noe som bidro til at dette ble en flott leseopplevelse. Tveiten behandler det såre temaet som tas opp her med respekt, noe som er godt å lese, for det er vanskelig å fornye kontakt, med en konfliktfylt relasjon.

Andre bloggere om boken: 


Forlag: Samlaget
Utgitt: 2021
Sider: 228
Kilde: Biblioteket


9 kommentarer:

 1. Må kanskje ta en titt på denne siden du og flere anbefaler den.
  Ser at du leser Skjervens nye bok, håper den er like bra som den første. Den venter antagelig på meg i posten hjemme. Gleder meg til den:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nynorsk er mange bokbloggeres favoritt til prisen, og denne var virkelig verdt en nominasjon.
   Må lese ferdig Sally Rooney i kveld, så kjører jeg på med Skjerven sin andre i serien. Jeg har fått en pdf, men boken er ikke kommet ut riktig enda.

   Slett
  2. Jeg fikk velge og ønsket papirbok, når den kommer. Neste uke sikkert.
   Har du begynt å tenke på neste års BBP?

   Slett
  3. Ja, med denne boken kom jeg på BBP. Før hadde jeg egen liste og fullt fokus på nye norske utgivelser, men det har jeg sluttet med. Det var ikke så mange andre som bevisst leste nye norske, og jeg hadde alt for mange titler å velge i. Nå leser jeg etter innfallsmetoden, mer enn før, og trives med det, men jeg må ha en opptelling snart :)

   Slett
  4. Ja, det hadde jeg også før i tiden, men de siste par årene leser jeg ikke norsk av året med tanke på det. Det blir litt som det kommer og ganske befriende. Noterer i oversikten min om de er norsk av året, that`s it, men leser ikke med det for øyet lenger.

   Slett
 2. Husker Beathe skrev om denne. Så boken står allerede på "lyst til å lese" listen. Fin omtale, Tine

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, gøy at du fikk lyst å lese den. Jeg har også laget en sånn huskeliste, har alt for mange bøker på gang på biblioteket, må huske å ikke bestille alle med en gang, det hoper seg opp :)

   Slett
 3. Denne må nok jeg også notere meg, men ikke låne enda. Jeg må lese noe annet enn familie osv. Takk for fint lesetips, notert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan bli mye familierelasjoner i perioder, men akk så mange problemstillinger det finnes :) Variasjon er bra!

   Slett