onsdag 27. oktober 2021

Kolbeinsøy - ny roman fra Bergsveinn Birgisson

Hvem er jeg? Hva er jeg? Hvem er det som tenker? Birgissons nye roman gir hjertet noe å jobbe med, samtidig som tankene utfordres. Du trenger ikke være spesielt filosofisk anlagt for å ha glede av denne historien, som er en roadmovie litt utenom det vanlige.

Forlaget om handlingen: 
En mann bestemmer seg for å besøke sin deprimerte venn som er innlagt på psykiatrisk avdeling. De begynner å snakke sammen og plukke opp vennskapstråden, men blir stadig avbrutt av den ansvarshavende sykepleieren. De bestemmer seg da for å flykte sammen, men det viser seg snart at de blir forfulgt av den sinte pleieren. Det utvikler seg til en heftig jakt som ender med at de overmanner kvinnen og reiser videre med henne bundet bak i bilen.

Flukten fra sivilisasjonen blir stadig mer utfordrende, og de to vennene må søke mot avsidesliggende strøk for fortsatt å kunne være sammen. De setter de kurs mot den ytterste øya i nord som tilhører Island - Kolbeinsøy - stadig med den aggressive sykepleieren som reisefølge.

Hovedpersonen er en navnløs ung forfatter med anlegg for depresjon. Hans første besøk hos sin venn, som er innlagt på psykiatrisk, skildres med innslag som får det til å minne om en farse. Det føltes rart å le av disse tragiske omstendighetene, men depressiv som de begge er, er det jo duket for litt morsomheter. 

Fortelleren gir ikke opp å blåse liv i vennskapet deres, så han besøker vennen igjen, og finner en utfordrer i pleiersken, som har satt sitt fokus på den deprimerte vennen. Hun skal følge dem i alt de foretar seg, og når de gjør et rømningsforsøk, følger hun etter. 

Samtidig som dette er situasjonskomedie på sitt beste, så byr historien på mange tankevekkere. Forfølgeren deres (riset bak speilet?) gjør krav på den eneste sanne virkeligheten, mens de to mennene har helt andre syn på hvordan man kan leve og tolke livet.

            Vi gled bortover veien. Det var ikke ulikt å ha sittet fast i feil tanke en god stund, men plutselig øyne en utvei, det var som å få en strandet historie til å flyte igjen etter en våkenatt, som å befris for en tung byrde. 


Jeg hadde undret meg litt over at scenene kom som perler på en snor, uten at handlingssammenhengen virket så veldig viktig, da en liten enakter blir presentert. Fortelleren i denne enakteren er vår hovedperson, og her "lovpriser han dette frodige øyeblikket der han får være utenfor systemene, der han får skrevet bare det som tennes i hug og hjerte". Jeg smiler mens jeg leser, like mye over hvor vågal forfatteren er som gjør et sånt grep, men også den originale historien, som underholder.

Her er nok mye gull å finne mellom linjene i denne snodige romanen. Den byr på burlesk humor, og et eventyrlig plott. Romanen er et spark til litterær realisme, og handlingen sier noe om det eksistensielle såret, vi alle bærer på. Dette er fornuft vs følelser på beste måte, uten at det på noen måte minner om Jane Austen ☺

Utgitt: 2021
Sider: 202
Kilde: PDF fra forlaget

17 kommentarer:

  1. Fantastisk flott forside. Jeg har lest bortimot alt lest denne forfatteren har skrevet og digger han, så denne skal jeg få med meg etterhvert. Takk for flott informasjon

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg likte også coveret, bildet ga mer mening etter jeg hadde lest boken. Du kan glede deg :)

      Slett
  2. Jeg har spurt om denne boka og håper den kommer snart:)

    SvarSlett
    Svar
    1. De pleier å være kjappe :)

      Slett
    2. Ikke denne gang . Jeg spurte da jeg fikk nyhetsbrevet . Men d hender ting kommer bort

      Slett
    3. Hei Anita! Boken ble dessverre forsinket inn til lager - og i tillegg viser det seg at postleveringen denne gang har gått ualminnelig tregt. Boken ble sendt torsdag 21. oktober, så jeg håper virkelig du har den i hende nå før helgen! Beste hilsen Anne i Vigmostad & Bjørke

      Slett
    4. Hei!
      Takk for informasjon, greit å vite. Og så kom boka i posten i dag faktisk:) Tusen takk. Gleder meg til å lese:)

      Slett
  3. Denne har jeg notert meg. Jeg liker godt Birgisson. Kjekt å se at du fant den fornøyelig. Litt usikker på om du syns den var god?

    SvarSlett
    Svar
    1. Fornøyelig og god, kanskje det ikke kom så godt frem, for boken er sær og jeg var først fornøyd med å ha hatt glede av en så pass sær fortelling, men ja, god også :)

      Slett
    2. Aha! Sær kan man definitivt like! Skal leses. Står allerede på lista mi. Har nettopp lest Avsporingar - Pre- og postapokalyptiske noveller av Gaute Sortland. Temmelig sær den også :)

      Slett
    3. Har begynt å få sansen for sære bøker, den typen hvor særheten balanserer på en knivsegg, men havner på "rett" side :) Leste du Fotturar i Norge? den var også artig.

      Slett
  4. Kolbeinsøya virker som en spenennde og spenstig bok.
    Fikk den i posten i dag og Andreas virket interessert. kan jo være de erotiske tresnittene :) Gleder meg til å lese den.
    Føler du at bildene tilførte teksten noe nytt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Er det bilder inni boken? jeg har lest pdf, og bare sett det på coveret. Det ga mening, når jeg leste, og streken er spennende :)

      Slett
    2. Fine bilder inne i boken. 7-8 stykker. Må finne om mer om kunstneren. Frodige kvinner og en Venusversjon.
      Jeg har satt av noen timer til helgen for å lese boken. Med en gang du beskriver en bok som snodig ... må jeg lese :)

      Slett
    3. Nå angrer jeg på at jeg ba om pdf, håper du skriver om kunstneren hvis du blogger om boken :)

      Slett
    4. Jeg tittet gjennom den nye pdf-en du sendte, og der er bilder (men ikke i den første) Disse var jo kjempefine, jeg ville aldri har oversett dem, det er helt sikkert :)

      Slett