søndag 17. oktober 2021

Skjønne verden, hvor er du av Sally Rooney

Irske Sally Rooney har gitt ut tre romaner, Samtaler med venner, Alle andre, og så kom denne, som virkelig tvang seg inn på leselisten med sine mange begeistrede omtaler. Ikke la deg skremme av den litt ungpikeaktige måten handlingen fremstilles på fra forlaget, historien byr på mer enn hjertesmerte.

Forlaget om handlingen: 
Forfatteren Alice treffer Felix, som jobber på et lager. Hun inviterer ham med seg til Roma og han takker ja. I Dublin forsøker Eileen, Alices beste venninne, å komme over et brudd, men som vanlig ender det med at hun begynner å flørte med barndomsvennen Simon. 

Alice, Felix, Eileen og Simon er fremdeles unge, men de forsøker å finne fotfeste i voksenlivet. De begjærer hverandre, de skuffer hverandre, de blir sammen og de gjør det slutt. De har sex, bekymrer seg for sex, bekymrer seg for vennskap og for verdens tilstand.
Befinner de seg i det siste opplyste rommet før mørket blir totalt? Kan de tro på fremtiden, tro på en skjønn verden? 


Vi befinner oss i Irland i denne historien, en setting som ligner på England, men allikevel ikke er det. (formulert litt rart, men det klinger helt normalt inni mitt anglofile hode) Mot slutten nevnes pandemien, så vi er i nåtid, men korona får ikke noe fokus.

Romanen er skrevet på en original måte, med hyppig brevveksling mellom Alice og Eileen og en fortellerstemme som fremstår som en flue på vegen. I tredjeperson får vi vite hva de to venninnene tenker og føler, hvordan de områr seg med mennene i sitt liv, og litt av hvert annet. 

Det er dette "andre" som fenger meg mest, og det er Eileen som med sin miljøbevissthet, kommer med den ene slagferdige replikken etter den andre. Hos henne får vi mange tankevekkende synspunkter på mangt og meget, alt uttalt på en måte som får meg til å trekke på smilebåndet.

Forfatteren Alice, som bor i et standsmessig hus litt for seg selv på landsbygda utenfor Dublin avtaler et møte med Felix på Tinder. Dialogen dem i mellom på dette første møtet er famlende, de måler hverandre og holder tilbake, noe som gjør det umulig for begge to, å lese den andre. Alice` fortid hører vi ikke så mye om, bare at hun nå kan leve av å skrive, og for ikke så lenge siden trakk seg tilbake, på grunn av noen litt diffuse psykiske utfordringer.

Eileen er bestevenninnen til Alice, gjennom hele romanen hører vi om intensjonene hun har om å reise og besøke Alice der hun bor. Et annet gjennomgangstema er Eileens søster Lolas bryllup, som det snakkes om hele tiden, både før og etter det er avviklet.

Eileen møter barndomsvennen Simon på kafè, og vi får en kjapp, nesten oppramsende skildring av forhistorien deres, som strekker seg tilbake til da Eileen ble født. For nabogutten Simon var som liten misunnelig på Lola, som hadde fått en lillesøster, og der starter forholdet deres. Som voksne snakker de om sosialisme vs kapitalisme, om politiske grunnprinsipper og politisk konservatisme. De er enige om at historisk sett lever vi i en krisetid, både med tanke på klimaforandringene og politikken som føres. 

Jeg synes det var spennende å høre om sivilisasjonskollapsen som fant sted i 1220, den gang også på grunn av topptunge politiske strukturer og klimaforandringer! Historien gjentar seg?

Det er så mye jeg kunne skrevet om fra denne boken, den er et overflødighetshorn av forskjellige situasjoner. De fire voksne som trer frem som hovedpersoner er godt voksne (over 30), men til tross for at de er oppegående nok, så fremstår de også som naive ungdommer som tar dårlige valg, og er usikker på seg selv. 

            Det er Simon som får det verste grumset i personligheten min. Jeg aner ikke hvorfor jeg kritiserer ham, det er meg selv jeg burde rette kritikken mot. Hva skags voksen kvinne er det som oppfører seg sånn? Det er forferdelig. Tenksomt gravde Alice albuene ned i håndkleet. Etter et øyeblikk sa hun høyt: Du mener at du ikke liker deg selv når du er sammen med ham? 

Skjønne verden hvor er du er en underholdende roman, som gir næring til refleksjonene dine, og gir deg en liten latter -  jeg anbefaler den gjerne videre ☺

Utgitt: 2021
Sider: 316
Kilde: Leseeksemplar

22 kommentarer:

 1. köar för denna på biblioteket, tack för smakbiten.

  SvarSlett
 2. Jag har inte läst Normala människor än (maken har den), men har ändå lust att läsa den här. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får låne den av maken, og se om du liker stilen til Rooney :)

   Slett
 3. har inte läst något av Sally Rooney, men jag har en titel av henne i hyllan. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. Sally Rooney måste jag börja läsa en dag. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 5. Tack för smakbiten. Känner bara till författarnamnet men inte läst något.

  SvarSlett
 6. Har inte läst något av författaren än. Måste ta tag i det! Tack för smakbiten och påminnelsen!

  SvarSlett
 7. Den författarinnan kände jag inte till. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 8. Jeg burde jo lese Rooney - bare fordi hun er irsk :) Det har vært noe med coveret (ja jeg vet, det er helt dust..) som fikk meg til å legge boka fra meg igjen på biblioteket nå i uka. Og baksideteksten. Boka høres mye mer interessant ut når du skriver om den, så kanskje Rooney skal få en sjanse. Jeg skal nemlig (for neste år) ha et lesemål på irske forfattere. Er jo tross alt gift med en ire og bør følge litt med? Eller? :)
  Ha en fortsatt fiiin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, du bør følge med. Jeg reagerte også på introen til boken, men ble positivt overrasket, for jeg liker ikke fjortisproblemer. Gi den en sjanse Marianne, tror ikke du vil angre :)

   Slett
 9. Jag har inte läst något av Rooney och hört lite blandade recensioner. Kul att du gillade den här!

  SvarSlett
 10. Jeg har lest de to forrige bøkene til Rooney med vekslende resultat, men skal lese denne. Fristende omtale :)
  Liker omslaget, at det er litt naivt. Gleder meg til å lese boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Synd at boken var så opp og ned, veldig interessant men også litt tamme passasjer, er det det du mener med vekslende resultat kanskje?

   Slett
  2. Ja. Jeg synes det var mye spennende i begge bøkene, men i perioder litt mye prat, litt mye som kun kjentes som overflate uten dybde.
   Rooney og henens fanskare fascinerer meg. Så denne nye var ikke en 6er for deg?

   Slett
  3. Nei, ikke fullt score på terningen når enkelte av passasjene kjedet meg. Likte godt hennes politiske standpunkt ved å si nei til Israelsk oversettelse, regner med fanskaren blir større etter det valget :)

   Slett
 11. Jag har läst Normal people, tyckte om den. Säkert är denna minst lika bra. Tack för smakbit!

  SvarSlett
 12. Det här var ett tips som tål att tänkas på. Irländska författare fastnade jag för en gång i världen och slukade Edna O'Brien. Nu senast läste jag Den gröna vägen av Anne Enright, riktigt bra. Så kanske värt att ge Rooney en chans ändå. Tack för smakprovet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for supert lesetips fra Irland! Jeg leser Maggie O`Farrell sin Hamnet nå, og greier nesten ikke legge fra meg boken. Irer kan virkelig skrive :)

   Slett
 13. Jag har faktiskt aldrig läst Rooney, men länge tänkt att jag borde.

  SvarSlett
 14. Läste denna nyss och tyckte om den, men gillar nog de övriga två mer. Det blåste ju upp en massa kritiska vindar kring Rooneys val att inte låta ett israeliskt förlag översätta denna till hebreiska i förra veckan, men det verkar ha planat ut... tack för smakbiten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå ble jeg nysgjerrig på de andre bøkene, hvis du synes de er bedre enn denne her. Jeg liker godt at Rooney har tatt det politiske standpunktet, og støtter henne fullt ut.

   Slett