mandag 4. oktober 2021

Om tre dager er jeg fri av Runo Isaksen

Det var artig å lese en roman som finner sted akkurat her og nå. Det er ikke så lange siden august, og detaljene rundt korona føles naturlig. Hvordan kan vi ikke nevne korona, når handling skal legges til de siste atten månedene... Om tre dager er jeg fri er mitt første møte med Runo Isaksens forfatterskap, og det blir ikke det siste, for denne romanen likte jeg veldig godt ☺

Forlaget om handlingen: 
Bergen 2021: Mens korona herjer, står Synna framfor sitt store gjennombrudd. Hun har det kunstneriske ansvaret for et nytt og egenartet hotell i Bergen sentrum, og handlingen leder opp mot hotellåpningen. Det blir snart klart at ikke alt er som det burde være.  

Forlag: Teft
Utgitt: 2021
Sider: 
Kilde: PDF fra forlaget


Til tross for at det er Synna som er hovedpersonen i denne romanen, så er det bestevenninnen Elvira som åpner og delvis avslutter historien. 

Handlingen gjør oss kjent med tre generasjoner i Synnas familie, mor som ikke maktet å sette datteren foran flasken og bestemor som i nåtid 82 år gammel, lengter etter at den pleietrengende mannen skal dø, så hun kan få fri.

I åpningsscenene skjer det utrolige at Lars, mannen til Elvira, i siste liten ikke gidder å være med på den tre uker lange turen til Kreta. Da vil ikke datteren være med heller, og det ender med at Elvira reiser alene. Restaurantscenen litt senere er slagferdig til tusen, jeg satt regelrett og måpte over måten han behandlet henne. 

I andre kapittel blir vi kjent med Charlie Rieber som har blitt tildelt hovedansvar for utsmykkingen av farens nye hotell. Han har litt prestasjonsangst, og har hyret Synna som medansvarlig. Relasjonene i Charlies familie er ikke helt sunne, han har ikke respekt for hvordan faren turer frem. Han sier selv at han har et ødipuskompleks, uten at forholdet til moren som døde for lenge siden, gås nærmere inn på.

Romanen består av seks kapitler, ved hvert skifte blir vi gjort oppmerksom på at handlingen finner sted 21 august 2021, noe som leder opp til dagen for åpningen av hotellet. Vi får gjentatt at "resepsjonen er en syv meter lang skranke med to skjermer på", noe som stresset meg, mer enn de to som er ansvarlige for at alt skal bli klart. Charlie bekymrer seg litt for om faren blir fornøyd med det han har gjort, og Synna som har et stort ansvar for utsmykningen ser ut til å ta det helt med ro. 

Det er Synna, som vi til nå bare har hørt om, som er det samlende leddet, og som får mest oppmerksomhet fremover. En hjerteskjærende scene da Synna var 2, med fyll og spetakkel gjør oss kjent med hennes mor Jacobine. Tema som blir presentert er vond lesning, men Synna har hatt mormor Maja i livet sitt, og blitt en stødig kvinne.

Om tre dager er jeg fri er en nydelig roman. Den er handlingsmettet, fortalt fra flere vinkler, på en og samme tid, og tar for seg mellommenneskelige utfordringer på en overbevisende måte. Her er mye humor, og karakterer som en blir glad i. Jeg vil ikke kalle det en feelgoodroman, til det er den for skarp, for her får vi ikke mye "kos". 

Relasjoner mellom mennesker er tydelig tematikk, jeg likte romanen veldig godt, for den er skrevet på en variert og underholdende måte. (Som følelsen du får når du åpner en spennende konfekteske, versus en melkesjokolade) Historien handler også om å lengte etter noe, hva enkeltmennesker drømmer om, og om vi tør å forfølge disse drømmene.

Liker du handlingsdrevne romaner med litt original skrivemåte, så er dette absolutt en bok å se nærmere på! 

Det er ikke tvil om at forfatteren og jeg har latt oss begeistre av den samme herlige gaten på Klosteret. Jeg kjente med en gang igjen gaten fra coveret til boken, og lørdag tok jeg meg en tur dit for å minnes den fine romanen jeg hadde lest i uken som gikk.

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. Der fant jeg omtalen din. https://miniblogg.no/henningbokhylle/129972/runo-isaksen-om-tre-dager-er-jeg-fri.html
   Ser du har lest den som noveller med en rød tråd, det forbauset meg, for i mine øyne henger kapitlene nøye sammen.

   Slett
 2. Du får lest så mange spesielle bøker Tine - det blir bare "mainstream" med meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lært at det ofte lønner seg å takke ja når forfattere spør om jeg vil lese boken deres :) Har funnet mange små skatter på denne måten.

   Slett
  2. Hmm.. kanskje jeg ikke skal være så streng? Jeg takker konsekvent nei..

   Slett
  3. Det må du ikke, jeg har fått flere flotte leseopplevelser fra selvpubliserer og for meg ukjente forfattere.

   Slett
 3. denne var Iallefall dagsaktuell, og høres egentlig ut som en fin bok. Jeg rekker ikke å lese, så mye. så nå hoper det seg opp av bøker jeg ønsker å lese. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare til å lage en ønskeliste :)

   Slett
 4. Takk! Denne må leses. Litt småspesiell og sær og jeg er hooket med krok, søkke og snøre :-) Ikke på biblioteket ennå. Kanskje den kommer dit?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en fryd å lese bøker med litt original skrivemåte, (så lenge jeg ikke må kave med å forstå hva/hvor/hvorfor ting skjer)
   Har dere ikke en sånn "bestill" knapp på det flotte biblioteket i Stavanger? det har vi i Bergen nemlig :)

   Slett