søndag 15. november 2015

Pasta og Pizza - en helt spesiell bok om italiensk matkultur

Boken er ført i pennen av Dag Tjersland, Christian Brun og Margrethe Fosterud. Førstnevnte er utdannet servitør, vinkelner og kokk, og har vært restauranteier siden han var 24 år gammel. Har du besøkt Skur 33 Trattoria di Mare som åpnet i 2014 har du vært i en av hans restauranter.
Det er fotograf Christian Brun som har tatt de flotte bildene i boken, mens  grafisk designer Margrethe Fosterud har hatt ansvar for utformingen. Sammen har de fått til en unik bok, som ikke bare gir oss gode oppskrifter men en masse annet på kjøpet.

Mitt første møte med boken endte med en lang og spennende handleliste og en helg hvor smaksløkene virkelig fikk boltre seg. Vår familie har vært mye i Italia og vi vet, at om vi skal få god mat i Italia må vi oppsøke restauranter utenfor turistsonen. Når vi reiser hjem har vi alltid kofferten full av trøffelolje, tørket sopp, krydder, pasta, oster og selvfølgelig Limoncello og Mirtillo, så vi på denne måten kan forlenge den kulinariske delen av ferien.

I boken presenterer Tjersland bortimot 100 oppskrifter. De er lettfattelige og inneholder ingen "mystiske" ingredienser, så hvem som helst kan kaste seg over kasserollene. Rettene er de mest klassiske i det italienske kjøkken, men tilpasset den norske råvaretilgangen.


Her fokuseres det på sammenhengene i smaksbildet, på nyanser og tekstur og om balansen mellom smakene. Forfatteren har et jordnært forhold til sine ingredienser, han foretrekker å dyrke urter og salater selv og velger økologisk, for smakens skyld.

Det er en kokebok dette her, men med på kjøpet får vi noen kostholdsråd, eller skal jeg kalle det "holdningsråd"?  Det er sin egen matfilosofi han snakker om, samtidig som han heldigvis unnlater å tre sine tanker nedover hodene på oss.
Han nevner hvorfor det er viktig å koke pasta al dente, og grunnen er ikke at det er ekkelt å spise overkokt pasta. Pasta er et nasjonal symbol for italienerne, og ikke noe de spøker med. I boken lærer vi å lage pasta fra bunnen av, og det er ikke så avansert som jeg har trodd. Det er ikke bare spagetti og ravioli det er snakk om, her brukes mange forskjellige typer pasta!

Agnolotti - Pappardelle - Pici - Conchiglie - Orecchiette - Cavatelli

Boken er delt i tre deler pasta - risotto og pizza. Pasta er den desidert største delen, som også tar for seg et herlig kapittel om tomaten og tomatsaus. Har du ikke laget risotto før, kommer du garantert til å gjøre det etter å ha lest om det i denne boken. I vårt hus har vi en velbrukt risotto-oppskrift, og det var med glede jeg så at kokken Tjersland og jeg er på bølgelengde her.

I den delen som tar for seg pizza forteller forfatteren hvorfor han bruker naturlig surdeig til pizza, og vi får lære hvor lett det er å lage det. Kapitlet Melk og mirakler får vi innblikk i hva de forskjellige italienske ostene betyr for matlagingen. Forslagene til pizzafyll er mange og alle smakfulle, men det vi falt for denne første gangen vi lot oss inspirere av boken, var oppskriften på Piadini. (Vi laget også "pizza tres formaggio" og søndag ble det ristotto med sopp og purre)

Vi tilbringer ofte høstferien ved Gardasjøen, i en liten by kalt Malcecine. Her fant vi et lite spisested som serverte Piadini, noe vi ikke helt viste hva var, men som falt i smak hos hele gjengen. Vi var 10-12 nordmenn sammen, og vi bestilte forskjellige typer. Det ble mye mmmmm`ing rundt bordene og kokkene som fulgte med på oss, så mer og mer fornøyd ut.
Oppskriften i denne boken er naturell, men vi valgte å fylle vår piadini med litt chilliolje, fersk rosmarin og ost - en slager ble skapt denne kvelden!

Lykken var stor da jeg fant oppskrift på Piadini

Så, hva er det som skiller denne kokeboken fra det uendelige utvalget av bøker i samme sjanger? Bare det at den fikk meg til å slenge fra meg bøker og strikketøy, og lage handleliste sier sitt. Så begynte magen å rumle mens jeg hakket urter, skar mozarella, og eltet deig.
Boken byr på Italia, med fine historier og herlige stemningsbilder fra landet, ikke noe oppkonstruert og kunstig, men mennesker i farta. Boken oser av kjærlighet til landet, ingrediensene, smakene og stemningene, det er umulig å ikke la seg berøre.
Denne kulinariske opplevelsen anbefales på det varmeste!

Forlag: Font
Utgitt: 2015
Sider: 246
Kilde: Leseeks

5 kommentarer:

 1. Dette minner meg på at jeg har en oppskriftbok med italiensk mat liggende et eller annet sted. Den er håndskrevet og kopiert opp til oss som var deltakere på et malekurs oppe i fjellene ovenfor den italienske riviera for noen år siden. Det var et ektepar som sto for matlaginga, og det var utrolig mye spennende vi fikk! Har bare prøvd et par retter, men nå skal den fram igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at jeg kunne inspirere deg til å finne frem din egen helt personlige oppskriftsbok. Gode minner, stemninger og smaker er viktig - fortsatt god søndag!

   Slett
 2. Høres ut som en fin bok dette selv om jeg ikke er så glad i verken ris eller pasta, men pizza er jo alltid godt. Her har det gått i ski på tv i dag, ikke særlig overraskende men nå er det litt husarbeid og forhåpentligvis litt lesing. Ha en fin søndag, Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du ikke smakt deilig risotto så har du noe til gode. Vanlig ris er ikke noe godt. Jeg laget potetgnochi fra boken i uken, og de ble en suksess i familien. Har hørt Petter N. fosse inn til en andre plass og Sondre har ledd flere ganger av de trønderske jentene som snakker så uforståelig :) Selv har jeg vært litt over på "the dark side" i suspension miljøet :)

   Slett
  2. Takk for tipset. Jeg er en stooooor pasta elsker :)

   Slett