søndag 29. november 2015

Kvikksand en erindringsbok av Henning Mankell

Den nylig avdøde Henning Mankell har et betydelig forfatterskap bak seg. Kvikksand som kom ut nå i høst ble påbegynt etter Mankell hadde fått kreftdiagnosen, og her deler forfatteren med leseren, sine tanker om hva det innebærer å være menneske.

Romanen er satt sammen av mange anekdoter hvor forfatteren fra ulike synsvinkler belyser evighet og udødelighet. Kapitlene er korte, og skiller historiene fra hverandre, noe som gjør boken lett og lese. Han tar oss med på reiser i tid og til fremmede kulturer som f.eks. Kreta og Hagar Qim-tempelet på Malta. Han forteller om oppdagelsen av forhistorisk kunst som ble skapt 1300 generasjoner tilbake, og tidsspennet går fra istid til mulig ny istid og dreier seg om hundretusen år.
Henning Mankell har levd et langt og innholdsrikt liv, og i denne boken illustrerer han sin egen, men også menneskehetens iboende nysgjerrighet og kraft til å ville forstå det som skjer rundt oss. Vi presenteres for hvordan man gjennom livet bygger seg et palass for minner men også etterhvert benytter seg av glemselens rom.


Temaene er mange i denne boken og spenner så vidt som pest, krig og krigsveteraner, Uri Geller og røntgen, og nær sagt, selvfølgelig er forfatteren innom hvor viktig lesing og skriving er for menneskene.

Handlingen drives av et forløp som utvikler seg, men kapitlene kunne godt vært stokket om på, uten at det hadde gjort så mye. Hvert kapittel starter med en innledning, gjerne bare en setning som sier noe om ham selv og hans liv. Dette gjør nytten som et springbrett til de refleksjoner han har tenkt å by på i kapitlet. Her er ingen overveldende spenning eller dunkle hemmeligheter i denne boken, men ser du på den som en lavmælt avskjed fra en elsket forfatter, vil du nok sette pris på det du leser.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2015
Sider: 346
Kilde: Leseeksemplar

5 kommentarer:

 1. Jeg har sett denne boka og lest mange av hans bøker, men kanskje jeg bør få tak i den å spesielt lese om Malta siden jeg drar dit om to uker på ferie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Han er en godt likt forfatter i Norge, så jeg tror de fleste kjenner til ham. Denne boken minner ikke mye om det han har skrevet før, til det er den for nedtonet. Tror du blir skuffet hvis du vil lese den for å lese om Malta, for det er bare et av mange steder han er innom i tankene, og ikke så lenge heller. Men, les den gjerne er spent på hva du synes :)

   Slett
 2. Denne skal lesast. Likar det meste av det Mankell har skrive, så eg må få med meg dette som er avskjedsboka hans. Har også tenkt å gjenlese Kurt Wallander-serien.

  SvarSlett
 3. Har lest kun to bøker av Mankell, og det er lenge siden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest mange av Mankell sine krimbøker, men det er noen år siden nå. Denne høres og interessant ut

   Slett