mandag 2. november 2015

Blå stjerne av Jan Guillou - femte bok i århundreserien

Jan Guillou sin pågående romanserie startet med Brobyggerne i 2011. Romanen som delvis tok for seg byggingen av Bergensbanen tok meg med storm, og siden har jeg slukt bøkene etterhvert som de har kommet ut. Hver roman tar for seg en person i Lauritzenfamilien, og har et gitt tema. Den femte romanen i serien er kalt Blå stjerne og har det meste av handlingen lagt til perioden 1941 - 1943, temaet er "spionasje" og det er Johanne som er hovedpersonen.

Forlaget om handlingen:
Andre verdenskrig er under utvikling og griper dypt inn i familien Lauritzens liv. Mens eldstebror Lauritz verken vil se eller forstå hva som skjer, er perspektivet for hans to døtre, Rosa og Johanne, helt motsatt. Rosa jobber i den legale militære etterretningen, mens Johanne rekrutteres av den britiske spion- og sabotasjeorganisasjonen SOE.

Britenes kodenavn for Johanne Lauritzen er Blå stjerne. Hun havner i kamp med både SS-styrker og grensevakter når den største og viktigste operasjonen nærmer seg: Å redde Norges jøder på flukt fra nazistene.


Utgitt: 2015 - sider: 480 
Takk til VigmostadBjørke for leseeksemplar

Jan Guillou er kjent for sine tidligere spion-romaner, og det kjennes at han er helt på hjemmebane når han så levende skildrer dramatiske hendelser som involverer sabotører og spioner.

I likhet med de andre fire bøkene i denne serien er også denne boken bygget opp rundt familien Lauritzens liv og levnet. Det er Johanne, datter av eldstemann av de tre brødrene fra Osterøy, som serien startet med, som får det meste av oppmerksomheten i Blå stjerne.

Handlingen er kronologisk og lett og følge, og er innom mange spørsmål som gjør historien til mer enn en spionroman. Her er det de sterke kvinnene som står i fokus, ikke bare Johanne som er vår store helt, men også flere av de andre vi møter under veis er modige kvinner, hver på sin måte.
Jødespørsmålet har en naturlig plass i en sånn roman, og siden vi er betydelig tilstede både i Norge, Sverige og også Tyskland, så er det interessant å lese hvordan holdningen til jødene påvirker mennesker på forskjellige måter.

Inngiftet i familien Lauritzen har vi tante Christa, som selv etter mange år i Sverige enda ikke har lært seg å snakke noe annet enn tysk. Hun er en snodig karakter som er belemret med klasse og i tillegg er jødisk, noe som har vært skjult for hennes egne barn. Familien har også en SS-offiser og Sverre som er homofil og anglofil til tusen.

Det er veldig lærerikt å få med seg Guillou sitt blikk på denne epoken og begivenhetene som fant sted blant kurèrer og sabotører fra begge siden av krigen. De lange familielinjene er grei å få med seg, men jeg ser ikke nødvendigheten av å ha lest de andre bøkene i serien, for å få godt utbytte av Blå stjerne. Boken anbefales på det varmeste!

Utgitt: 2015
Sider: 480
Kilde: Leseeksemplar

12 kommentarer:

 1. Det hørtes veldig bra ut. Jeg har lest noen av Guillous tidligere bøker, men ingen av disse. Jeg tenker at de hadde passet helt perfekt til mannen min, så det skal jeg se om ikke jeg kan gjøre noe med :-) Ikke det, han klager allerede over at han har for mange bøker han skal lese. Men det med leseliste vet vi jo alt om :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt av et prosjekt han satte i gang når han startet denne serien. De forskjellige karakterene i serien har fått hver sin bok, også går det jo fremover så folk dør og blir født hver gang. Absolutt en serie å anbefale, også til overleste menn :)

   Slett
 2. Har ikke lest disse og høyst usikker på om jeg skal begynne på denne serien, men siden jeg vet at både du og Anette liker disse bøkene så får jeg gå i tenkeboksen litt. Aller helst skulle jeg fått unna litt mer av det som allerede står i bokhyllene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser problemstillingen din (og Astrid Terese sin) har det nok sånn jeg også. Det er heldigvis mye lettere når en allerede er godt inne i en serie. Denne hadde jeg gledet meg til, for forrige bok var veldig bra, så forventningene var høye.

   Slett
 3. Så bra at boka var bra.
  Eg har lest alle dei foregåande, så denne skal lesast. Ein gong..

  SvarSlett
 4. Gleder meg til å lese denne, spennende å følge med familien Lauritzen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er jo ajour i serien, så her er det bare til å kjøre på, gled deg!

   Slett
 5. Bra serie, skjønner jeg. Flere av mine venner har lest den, og roser en. Jeg har lest bare første boka per i dag.Ellers har jeg lest flere bøker av han tidligere.

  SvarSlett
 6. Jeg har lest alle de andre i serien og gleder meg til denne, men venter på lydbokutgaven? håper den kommer etterhvert. Jeg er inne i "Slekters gang"for tiden, den er i typisk Kjærstad stil, men veldig mye familie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så tidig at du skal si det, for jeg ville vente på lydbokutgaven av Slekters gang. Ser den er kommet (det er vel den du hører på?) Håper den er bra, 20 timers lyttetid er jo en god stund :)

   Slett
 7. Lenge siden jeg har lest noe av denne forfatteren nå. Leste Ondskapen for noen år siden. En roman som er basert på forfatterens oppvekst. Anbefales om du ikke har lest den ennå:)

  SvarSlett
 8. Kommet godt i gang med Dandy, kjøper lydbøker på nett og koser meg på buss, fly når jeg sitter i solen og koser meg. Absolutt å anbefale.

  SvarSlett