lørdag 14. november 2015

Teaterkafè på DnS i formiddag avslørte et av neste års stykker

På høstens siste teaterkafè avslørte DnS at et av stykkene som blir satt opp i 2016 er bygget på deler av stykket Vår ære og vår makt av Nordahl Grieg. Stykket hadde sin urpremiere på DnS våren 1935 og handler om livet blant bergenske sjøfolk og redere under første verdenskrig.

                               Bilde: lånt fra Sidsel sin side
I forbindelse med dette fikk vi kafègjengere i formiddag anledning til å møte et tidsvitne fra tiden da stykket ble skrevet og satt opp. Sidsel Marie Nilsen er datter av daværende teatersjef på DnS Hans Jakob Nilsen, som hadde stor påvirkning på at stykket ble både skrevet og satt opp. Hun foredrog i dag i et rom fylt til randen av ivrige tilhørere, om sin fars liv, og om stykkets mottakelse. 
Sidsel Marie Nilsen er, i tillegg til teaterhistoriker også skuespiller, noe som hennes opptreden i dag bar preg av. Hun snakket til oss med mye smil og latter, og bidro både med tromming og sang, noe som ble godt tatt imot av publikum. 


Den tidligere teatersjefen på DnS hadde kunstneriske aner i seg, men valgte å følge fornuften og utdannet seg til maskiningeniør. Som student i Trondheim begynte han å spille revy, og endte opp med å arbeide både som skuespiller og teatersjef, både på DnS i 1934-1939 og senere ved Nationaltheatret.
Da krigen kom til Norge sto han på nazistenes liste over fiender, og familien ble etterhvert evakuert til Sverige.

Hans Jacob Nilsens liv og levnet var interessant å høre om, men det som var mest spennende å lære litt om var allikevel stykket Vår ære og vår makt, og dets tilblivelse og mottakelse. Det ble nemlig brudulje. Først ville ikke styret gi tillatelse til å fremføre stykket, men da de endelig fikk lov til dette, ble det spilt 60 forestillinger til over 30 000 publikummere. I handlingen følger vi krigens påvirkning på kapitalkreftene og på enkeltmenneskers liv, og misforholdet mellom makt og ære er en av hovedkonfliktene i stykket.

Den lille teaseren DnS tok initiativ til i dag har fått teaterblodet mitt til å bruse. Snart skal årskortet fornyes, og om en drøy uke er det lansering av hele repertoaret for 2016.
Jeg har allerede sikret de 5 medlemmene av teatergjengen billetter til stykket, men Teaterkjelleren er liten og de har bare satt opp 20 forestillinger, så vær om deg om du vil ha dette med deg!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar