onsdag 18. november 2015

Oppdageren - tredje bok i Harlan Cobens trilogi for barn/ungdom

Harlan Coben er en amerikansk forfatter som skriver krim og thrillere med et litt maskulint snitt. Jeg har lest serien hans om Myron Bolitar, og når han for noen år siden kom med første bok i en serie hvor hovedpersonen er Myron sin nevø, kunne jeg ikke motstå fristelsen.

Forlagets beskrivelse:
Det er gått åtte måneder siden Mickey så faren død i en trafikkulykke. Det har vært en tid preget av løgner, mørke hemmeligheter og ubesvarte spørsmål. Samtidig har Mickey andre problemer. 

Vennen Spoon er på sykehuset, Rachel greier ikke bestemme seg for om hun vil være sammen med ham, og basketball-laget hater ham. Og så er det Ema som plutselig forteller at hun har en kjæreste på nettet, at han er forsvunnet, og ber Mickey om hjelp.


Mickey og vennene trekkes stadig dypere inn i mysteriene rundt Abeona Shelter. De risikerer livet for å finne svarene - inntil det sjokkerende klimakset da Mickey endelig får vite sannheten om faren.

Harlan Cobens lange erfaring som forfatter gjør trilogien om Mickey Bolitar til en serie som preges av godt håndverk. Plottet er gjennomtenkt og handlingen fortelles på en måte som danner tydelige bilder av hva som foregår. Spenningen bygger seg opp i hver bok, og selv i de to første bøkene Beskytteren og Jægeren blir avslutningen gjort på en ordentlig måte.
Det er ikke før i Oppdageren at det store spørsmålet om hva faren til Mickey egentlig drev med, får sitt endelige svar.

Mickey har selskap av vennene Spoon, Rachel og Ema som hver for seg har problemer å stri med. Mickey selv har levd et omflakkende liv sammen med foreldrene sine, og prøver fortvilet å vinne innpass i basketballmiljøet på skolen. Faren ble drept for 8 måneder siden, og etter det gikk moren i frø og er innlagt på institusjon. Mickey er bitter på onkel Myron for hendelser i deres fortid, men søker seg forsiktig nærmere onkelen, den eneste familien han har.

Tematikken i romanen tar for seg tilhørighet og selvbevissthet, noe som skinner gjennom akkurat passe sterkt. Måten boken er skrevet på tilsier en målgruppe på 10+, både gutter og jenter. Handlingen er tydelig, kanskje i overkant tydelig for meg som er voksen, men tatt i betraktning at det er skrevet for barn så er det greit. Jeg vil påstå at bøkene er av ypperste kvalitet, og medrivende til tusen, så jeg anbefaler dem gjerne videre!

Utgitt: 2015
Lyttetid: 8 timer og 17 min.
Kilde: Lytteeksemplar

5 kommentarer:

 1. Jeg har lest flere av Cobens bøker, men har ikke fått med meg at han skriver for ungdom også. Takk for tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var allerede fan av Coben, så jeg jublet da han også kom med krim for ungdom. Denne trilogien er enkel og grei, med en passe dose moral og spenning. Ikke noe "på kanten", og ganske så tydelig fortalt, så den passer for barn ned i 10-12 års alderen

   Slett
 2. Så spennende! Jeg var heller ikke klar over at han skriver ungdomsbøker. Må sjekkes ut, tusen takk for tips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har og lest flere av Coben sine bøker og var heller ikke klar over at han skrev barne/ungdomsbøker. Prøver å smitte sønnen min med lese glede, så kanskje denne er et godt tips om noen år

   Slett
 3. Jeg har lest mange bøker av Harlan Coben, men ikke lest noen av ungdomsbøkene hans ennå. God helg:)

  SvarSlett