mandag 16. november 2015

Dagen opp ned - en bok for de aller minste skrevet av Martine Grande

Det er en egen kunst å skrive barnebøker med swung over. For oss som jobber i barnehage er det gull verdt å finne en bok hvor en fengende historie fortelles med få ord, og bildene er store og talende. Martine Grande sin Dagen opp ned er en sånn bok.

Historien handler om Oda og Ida som er søstre. De er våken om natten og sover om dagen, naturlig nok siden de er flaggermus. En dag våkner lillesøster Ida midt på dagen av noen merkelige lyder. Hun rusker storesøsteren våken, for Oda er alltid stor og aldri redd, mens Ida er aldri stor og alltid redd. 
De flyr ut av hjemmet sitt og ser verden på en motsatt måte. Kaldt er varmt og mørkt er lyst, og nå får de høre at dyrene de bare har sett sove stille, har lyder. 

Når de skal fly hjem stikker en liten jente hodet frem og sier hei! Oda blir livredd, men Ida ble ikke redd. 

Denne boken kan inspirere til mange fine samtaler med små barn som holder på å utvikle språket sitt. Det er lite tekst på hver side, men mulighetene for å utforske er mange. Barna blir kjent med dyrene på bondegården og lydene de lager. Tegningene er enkle men fargene stemmer med virkeligheten, så her kan det øves på farger og antall, når barnet har lært seg navnene på dyrene og lydene deres.
På første og siste side er dyrene avbildet i sjablonger, en fin innfallsvinkel for barn til å gruble seg frem til hvilket dyr det kan være.

Hvis du ikke er vant med å lese på nynorsk, så fortvil ikke. Ønsker du det, er det lett å simultanoversette "as you go". Mesteparten av det som blir sagt når du koser deg med et barn og denne boken, kommer uansett fra deg og barnet, noe som gjør hver gjennomlesing av denne boken til en unik opplevelse. Anbefales for målgruppen 1-4 år.

Tusen takk til Samlaget for leseeksemplar på denne boken, som ble utgitt i 2015.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar