fredag 15. mars 2013

Skjulte feil og mangler av Elsebeth Egholm

Få den med deg! Første bok i ny krimserie fra Danmark.
Elsebeth Egholm kom med sin første bok "De frie kvinners klubb" i 1999 og har siden det gitt ut utallige romaner og kriminaler. Hun er en av Danmarks mest leste forfattere. Boken jeg har lest i helgen "Skjulte feil og mangler" kom ut i Danmark i 2002.
I disse dager gir Schibsted forlag ut boken på norsk. Det er den første boken i en serie på seks, hvor vi blir kjent med journalisten Dicte.

I Danmark har alle seks bøkene kommet ut, og to til i en påfølgende serie, så vi forventer at Schibsted følger opp, og gir oss alle bøkene på løpende bånd.
For dette vil jeg ha mer av! 
Forlaget kalte det kvinnekrim, og da stusset jeg litt, for skal det være krim må det svi litt. I "kvinnekrim kategorien" har jeg lært, havner altså bøker, hvor vi får utbrodert et tydelig bilde av hovedpersonens privatliv og personlighet, i tillegg til kriminalhistorien som er kjernen i historien.
Dette liker jeg jo, så lenge det er mye action i tillegg. Og det var det i denne boken. Jeg leste den i en stor jafs, og var veldig fornøyd med opplevelsen. Den krever ikke så veldig mye av leseren, men gir spenning fra første til siste side. Når boken er slutt, sitter jeg å tenker at jeg gjerne vil vite hva som skjer videre med hovedpersonene, Dicte og venninnene hennes.
Gleder meg til neste bok!

Fra bakpå boken:
Dictes førtiårsdag skal ikke forbigås i stillhet. Venninnene har invitert henne med på utekafè ved elven som går gjennom Århus sentrum, for å feire både fødselsdag, skilsmisse og nytt hus. 
Men noe avbryter feiringen. Det er Dicte som hører lyden først. Den ubehagelige lyden av plast som skraper mot stein. Det er Dicte som får øye på den blå baljen som ligger og vugger i vannkanten. Dicte som svømmer ut og henter den opp, Baljen med det døde spedbarnet. Sammen med den rufsete fotografen Bo, blir Dicte litt motvillig satt til å dekke saken - en sak som vekker vonde minner fra fortiden.

Rekkefølgen i følge de danske utgivelsene:
Skjulte feil og mangler
Selvrisiko
Personskade
Nærmeste pårørende
Liv og legeme
Vold og makt

En smakebit fra boken:
Hva med mennene? spurte Dicte for å være en smule rettferdig.
Hvor skal de gå?
Det glimtet farlig i Annes øyne. Langt baki der et sted lurte angsten.
Til helvete.
De ble sittende tause en liten stund.
Så sa Anne:
Det har selvfølgelig vært noen tulletelefoner. 
Tulletelefoner?
Anne nikket. Vi tror det er på grunn av presseomtalen. En av hjelpepleierne, Sofie, tok telefonen, og da var det en idiot som sa noe stygt. 
Hva for noe stygt?
Anne drakk av teen og fikk svarte, smale øyne. Sinnet ble sterkere enn angsten.
Noe vrøvl om at alle barna skulle dø.
Det var som om luften dirret.
Dicte trakk pusten langsomt, og hodet summet, som om det ikke var ille nok fra før.
Alle barna. Hun tenkte på ordene til Kaiser og boken med vitser.

7 kommentarer:

 1. Så bra! En ny krimforfatter, og kvinne. Det har vært så mye fokusert på tøff krim, og mannlige forfattere. Jeg liker begge deler, leser akkurat nå Jussi Adler Olsen.

  SvarSlett
 2. Denne har jeg heldigvis liggende på vent, kanskje jeg skulle funnet den frem snart?"Kvinnekrim" er det det samme som "kosekrim" eller? Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, som du vet liker jeg ikke "kosekrim", men denne her var grei. Ikke blodig og grotesk, men med spenning og driv så det holder.

   Slett
 3. Hei!
  Jeg må innrømme at jeg bare har skummet igjennom dette innlegget... Boka skal få bli med på påsketur, og jeg vil vente med detaljerte innlegg til jeg har lest den selv! Har funnet ut at for meg er det måten å lese omtaler. Ukjente bøker leser jeg gjerne omtaler av for å få nye tips, men de bøkene jeg allerede har bestemt meg for å lese, venter jeg med å lese omtale av, og ser heller i ettertid om andre har lagt vekt på, likt og mislikt det samme som meg, eller har helt ulik oppfatning.
  Gleder meg til denne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser heller ikke anmeldelser av bøker jeg har planer om å lese, men går gjerne tilbake å leser etter boken er lest.

   Slett
 4. Jeg kikket på disse bøkene da jeg var i Køneb sist helg . De var på salg..men jeg var ikke helt sikker på hvor chich-lit dette var..
  Vet du liker litt hardcore krim, ikke silkekrim, så da borger det for litt spenning da.. Skal ta en nærmere titt på disse.:)

  SvarSlett
 5. De frie kvinners klubb har jeg forresten, på dansk. Lest den også, da jeg kjøpte den i Danmark for noen år siden.. så da er det samme forfatter ja..noe jeg har spekulert litt på..

  SvarSlett