tirsdag 12. juni 2012

En liten oversikt over glutenfritt mel

"La din mat være din medisin" sa Hippokrates, for temmelig lenge siden.
Allikevel er det mange som gir seg selv unødige utfordringer, ved å spise feil. Når melk, brød, kjøtt og kaker blir "feil", er det ikke så lett å legge om. Den norske bondekosten sitter i ryggmargen vår, og kom ikke her og fortell meg at den ikke er sunn lenger...
Det er ikke bare de som har fått påvist at de er allergisk mot gluten som kan ha glede av å prøve et kosthold uten gluten. Er du plaget med uro, nedstemthet, lite energi, oppblåsthet, kviser etc. kan dette godt være tegn på at du har for mye gluten i kostholdet ditt.
Det beste er jo å prøve å kutte ut skiver til frokost, lunch og kvelds og prøve å innføre kald "varm mat". Jeg spiser ofte middagsrester til lunch. Stekt sopp, kikerter eller andre rester fra gårsdagens middag, kan freshe opp hvilken som helst kjedelig salat.
Men... det er jo godt med kjeks, kaker og litt brødmat da, og heldigvis finnes det et hav av flinke bloggere der ute som legger ut oppskrifter på nett, så det er bare til å få på seg forklè.
Eplekake, rundstykker, Une`s kake, muffins, sitronterte, bananmuffins, Kaptein Sabeltannkaker, er noen av de oppskriftene som går igjen her i huset.
Vil du finne noen flinke bloggere, anbefaler jeg å titte innom: Lovely Liller, Kjernesunn og det hav av lavkarboblogger som finnes.
Ikke få panikk om der står noen "rare" ingredienser i oppskriften, de har det helt sikkert på din lokale helsekost.
Her er en liten liste over melsorter som er glutenfrie:

Psylliumfrø (også kalt Fiberhusk)
Kikertmel
Soyamel
Amaranth
Teff, eller Jyttemel
Bokhvete
Havregryn (de glutenfrie)
Rismel
 Malte mandler, valnøtter, hasselnøtter eller paranøtter
Solsikkefrø, linfrø, sesamfrø, hampfrø, gresskarkjerner
Tapioca
Quinoa, veldig næringsrik
Kokosmel
Se gjerne Liller`s flotte, informative liste! Frø og nøtter maler du selv i foodprosessoren din. Når du baker, husk å bruke bakepulver for heving, og ha gjerne i raspede grønnsaker, som søtpotet, gulrot, gresskar eller banan for fylde og konsistens. En " bivirkning" av å spise denne maten er at du blir mett, og holder deg mett lengre. Jo mer næring, fett og proteiner det er i maten du spiser, jo lengre metter det. Du blir kvitt plager, du blir friskere og slankere. 
Nå er det bare til å prøve seg frem, lykke til!

2 kommentarer:

  1. jeg har en ganske stor oversikt over GF mel selv. er kjekt å ha om man ikk tåler gluten :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg regner med det er den jeg har linket til :)

      Slett