lørdag 23. juni 2012

Midtsommer, Sankthansaften, Jonsok - i kveld feirer vi at solen "snur"


Så snudde solen igjen da…. I dag er det som alle vet St.Hansaften. De fleste av oss som har passert 5 år, vet at solen ikke snur, men det er et velbrukt uttrykk. 
At dagene begynner å bli kortere, merker vi heldigvis ikke noe til før det har gått noen uker. Kanskje det er fordi vi er så opptatt med sommer og ferie og den slags? Ja, for de siste ukene frem mot St.Hans merker vi godt at dagene blir lengre (eller kanskje lysere…) Nå skinner solen på soveromsvinduet mitt når jeg legger meg kl. 22, og den har klatret langt over fjellet hvor jeg ser den stå opp hele året, selv klokken 06:00 om morningen.
Sol er deilig, og jeg kjenner en litt vemodig vibrasjon når jeg i dag skal markere midtsommer.
Sankthans er i kristen tradisjon, feiringen av døperen Johannes. Som så mange andre kristne dager, ble feiringen lagt på en dag hvor folket allerede hadde en markering. Sankthansaften feires 23 juni, kvelden før høytidsdagen, på samme måte som for eksempel jul-, påske- og pinseaften. Dagen var en helligdag inntil 1770 da den ble avskaffet sammen med ni andre helligdager i noe de kalte ”festdagsreduksjonen”. For en tanke, avskaffe festdager… 
I Bergen i dag har vi tradisjonelt Sankthansvær med regn. Det er vel og merke ikke mye regn, og vi har 15 grader, så det er mye bedre vær enn vi har hatt på mange feiringer.
Føler du for å feire at solen ”snur”?

1 kommentar:

  1. Jeg skal ikke feire at solen snur, men at Patti Smith og mange andre flotte artister kommer til Bergenhus festning i kveld ;) Har klinket til med festivalpass i år og har fått med oss mange flotte konserter de siste to dagene, og mange flere venter i kveld og i morgen. God feiring!

    SvarSlett