mandag 11. juni 2012

Byvandring i Bergen med 1700 tallet som bakteppe

Det var mange som så annonsen i BT på lørdag som lokket med gratis bok og gratis byvandring. Mamma og jeg var blant de som syns gammel bergensk historie er spennende, og stilte forventningsfulle sammen med alle de andre.
Forfatteren May Lis Ruus, med bakgrunn i arkeologi, psykologi og sosialantropologi, gir i disse dager ut første bok i en serie fra Bergen på 1700 tallet. Bakteppet er fattige og foreldreløse som har sitt tilhold på Tugt- og manufakturhuset midt i sentrum.
Dagens byvandring varte i 2 timer, og vi ble tatt med til Domkirken, fattigkirkegården, Gamle Rådhus, Lepramuseet, og til slutt til Manufakturhuset. Historikeren som snakket var kjempeflink. Hun fortalte med innlevelse og begeistring og var tydelig trygg på sitt fag og sin kunnskap.
Med seg som "sauegjeter" hadde hun selveste Nattmannen. I tillegg til å plassere oss på rett sted for hvert lille foredrag, hadde han også et par små seanser med brokker fra boken`s handling.
Boken kommer ut i "Norske serier". Det er pocket og skal selges som "kiosklitteratur".
Ser du på coveret på boken vil du tenke at denne har stått på Narvesen i alle år. Jeg handler sjelden bøker i kiosker, men siden jeg fikk dette første bindet, lover jeg å samle på serien hvis den er bra.
Tusen takk til de som spanderte denne fine ettermiddagen på oss, gleder meg til å lese Frostrosen!

9 kommentarer:

 1. Historien høres spennende ut, men jeg må innrømme at jeg er skeptisk til formatet. Det er alltid kjekt med nye sannheter dog, så jeg gleder meg til anmeldelsen din.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lærte kjempemasse i dag, så hvis boken er halvparten så bra som omvisningen, så er det godt nok. (På tross av det "uvante" formatet.)

   Slett
 2. Høres ut som spennende byvandring :) Alltid kjekt å være turist i egen by!

  SvarSlett
 3. så moro! Du er så flink til å være med på sånt. Jeg glemmer at sånne ting finnes. :)

  SvarSlett
 4. Så hyggelig at dere deltok og at dere likte byvandringen! Jeg må bare si noe om formatet, som også er uvant for meg. Over en tiårsperiode dannet det seg et bilde av en historie jeg hadde i hodet, men som jeg ikke fant formatet på. En enkelt bok virket ikke nok. I 2009 oppdaget seg serieromaner. På en eller annen måte hadde de gått meg hus forbi. Og da snek tanken seg inn. Jeg leste om sjangeren og begynte å skrive. Og fikk kontrakt hos Cappelen Damm.

  Der har jeg fått frihet til å skrive slik jeg ville. De pålegger meg ingenting, og det er jeg selv som tar med det som hører sjangeren til, men den er ikke A4 for det. Jeg hadde ikke trodd for 2 år siden at jeg skulle tenke slik om det, for jeg følte at jeg ville bli satt i en bås. Men nå som 12 bøker er skrevet, er jeg faktisk stolt over det. Det er ikke høykulturelt eller høylitterært, men jeg skriver med min fortellerstemme, og med det formatet blir kanskje noen positivt overrasket over innholdet. jeg er spesielt glad når jeg kan flette inn historiske fakta så det blir litt historieformidling samtidig.

  Så jeg håper at dere vil prøve den første boken og se det som det er, avslapping som også kan gi litt innsikt i temaer og historie. :)

  Vi satser også på at det blir ny byvandring (denne gang med ropert), omikke før, så til neste sommer på denne tid. Med nattmann og alt. Og hvis jeg manner meg opp, så kanskje jeg blir litt mer med. :)

  May Lis

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for kjempefint og informativt svar. Jeg koser meg med boken så langt, og kommer ikke til å bry meg om at jeg må i en kiosk for å kjøpe flere.
   Jeg er gjerne med på byvandring igjen, og da må den stolte forfatter også være med. Lykke til med videre skriving!

   Slett
  2. Den selges forresten også i dagligvare og i bokhandel. :)

   Vi får se... jeg synes det er bedre å bruke kreftene på å skrive enn å grue meg til å snakke i en forsamling. Og å kose meg med på vandringen. Og ellers å planlegge andre elementer som kan være med. Så kan de som er komfortabel med å snakke, gjøre det. Men alt kan jo trenes opp, så hvem vet. :)

   Uansett, jeg synes det er spesielt artig med din blogg, siden du tydeligvis ikke er en serieromanleser, som jeg heller ikke har vært.

   (Ny byvandring blir kanskje mandag 20. august, men det er ikke fastspikret ennå. Nattmannen kommer i hvert fall, og kanskje noen barnelemmer også, vi får se. :))

   Slett
  3. Jeg syns du skal være med hvis du vil, skjønner godt at selv om du er flink å skrive så er det ikke det samme som å snakke i store forsamlinger.
   Jeg skriver 20/8 bak øret, og håper på det beste :)

   Slett
 5. Gleder meg til byvandring den 27 august:) Dette virker veldig spennende!!!!! Elsker bøkene!!!!!!!!! Hilsen Liv

  SvarSlett