tirsdag 17. mai 2011

Mye god idealisme på kjøkkenet

Da jeg sluttet å spise kjøtt for 8 år siden, var dette ikke noe problem. Jeg investerte i et par gode kokebøker og begynte å lage mat. Min spire som kjøkkenelsker var sådd, og jeg har hatt det trygt og godt innenfor denne trenden lenge. Nå har det ballet på seg. Etter jeg, for et par år siden begynte med lavkarbo, ble plutselig vegetarmat ikke så stuerent lenger, for der opererer de med både pasta, ris og brød til nesten alle måltider. Fysjom! Vegetar-matlagingen ble justert etter LCHF, og etter en tid har også dette blitt "normalt".  En annen ting med vegetarmat er at det ofte er "ihjelkokt". Der er masse stuinger og gryter som skal kokes godt før det er klart til servering. Nå er jeg nesten veganer, jeg har lykkes med å skifte ut melken med mandel- eller havremelk (er litt skeptisk til soya). Den tyrkiske yoghurten som jeg har til frokost hver dag, har fått sin erstatter, mens hvitosten står på stupet, klar til å falle. Helt uten meieriprodukter, faller LCHF kost vekk for her er mye fløte, rømme og creme fraiche, for ikke å snakke om egg...
Supermaten har gjort sitt inntog i mitt kosthold, og diverse pulver er kjøpt inn og testet ut. Nå er jeg så utrolig heldig at jeg har bøtter med energi hele dagen, og er aldri syk, blodsukkeret mitt er jevnt lavt så de store stresstoppene slipper jeg, derfor er det vanskelig å merke om supermaten "virker". Jeg har lært hvilke produkter som er virkelig næringsrike, og bruker mye mer av det i kostholdet.
Deilig rå kake fra Mjuuuugly
Det som ligger mitt hjerte nærmest for tiden er den rå maten. Raw food  som det heter på kult. Denne maten gir meg en utfordring når det skal tilberedes, òg når det skal handles inn, og resultatene, som jeg elsker går ikke alltid rett hjem hos alle. At vi mennesker får mest næring ved å la vær å koke maten, er jeg overbevist om. Jeg har fått mange ahaopplevelser, tenk bare å koke brokoli i kjøleskapet :)
I kjølvannet av denne utviklingen melder det seg mange spørsmål. Når jeg i tillegg bor sammen med mann og barn som helst også skal spise den samme sunne maten som meg, uten å merke noe "unormalt", så ligger litt av utfordringen der.
Holder dere dere til en "trend" eller blander dere?
Spiser alle det samme, eller lages det ekstra til andre?

3 kommentarer:

 1. Nå ble jeg nysjerrig på hva du erstatter tyrkisk yoghurt med??

  Eller så blander jeg jo.. eller prøver i hvert fall.. :D Det begynte med kjernesunn familie, så supermat, så kom lavkarbo, og så kom et innslag av raw food her og der. Men, skulle kanskje ønske at den ene tingen etter den andre kom med litt lengre mellomrom.. så de fikk til å "sette" seg skikkelig hos meg sånn i tur og orden.. :D Men det ballet på seg nokså fort.. så da må jeg bare prøve å omfavne alt på en gang :)

  Ellers så spiser vi det samme til middag (det vil si, de andre spiser pasta i tillegg feks), mens frokost og lunch spiser vi alle forskjellig nå.. :)

  For meg er nok raw food det aller minst vikitge nå.. (selv om jeg absolutt ser poenget). Mens det viktigste er nok lavkarbo (for å få dreis på blodsukkeret) og det å holde seg unna melkeprodukter (ku) (merker bihulene mine har godt av det!

  Soya har jeg sluttet med, fikk utslett. Utslettet har ikke forsvunnet, så håper det ikke er noe annet jeg reagerer på også.... :/

  Hva erstatter du meierismør med? Og tyrkisk yoghurt? (kokosyoghurt? så en oppskrift på det her en dag..).

  Nå ble det mange spm her på en gang.. :D Men hva savner du mest sånn du spiser nå? Eller savner du ikke noe? Jeg savner en hel masse... vanlige pannekaker, rømme, pasta, yoghurt naturell m salt og hvitløk (som dipp)... osv osv.. :)

  SvarSlett
 2. Hei, og takk for fint svar. Du er sikkert enig i at det er litt forvirrende å skulle favne om alt på en gang.
  Yoghurten har jeg byttet ut med mandelmelk,gjerne ristet ut med superfoods, også har jeg loppefrø og chiafrø oppi, sånn at det skal tykne. Jeg prøvde meg med kokosmelk en gang, men da ble jeg kvalm...
  Jeg savner egentlig ingenting, og hvis jeg har virkelig lyst på noe (f.eks. dessert når vi er på flott restaurant) så spiser jeg det. Utfordringen blir å lage pai uten egg og rømme, og mye av lavkarbomaten har fløte i seg, så vi får se hvordan jeg takler den.

  SvarSlett
 3. Ja jeg er enig :D Hadde vært mye enklere å bare spist kjernesunt eller bare spist lavkarbo.. Men mye har jo med vane å gjøre - jeg fikk til en melkefri versjon av en lavkarbo-suksessterte i går! Er kjempefornøyd. Men egg er det jo i den..

  Ha en fin dag!! :)

  SvarSlett