torsdag 5. mai 2011

Les en bok!!

Jonas Jonasson har skrevet en fornøyelig morsom historie, som jeg koste meg glugg ihjel med. "Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant", er først og fremst morsom, men også lærerik mht. historiske hendelser. Han var selvfølgelig tilstede, ved de store hendelsene, og gir oss en morsom vri på hvorfor ting skjedde sånn som de gjorde her i verden.
Etter et langt og begivenhetsrikt liv havner Allan Karlsson på gamlehjem hvor han tror han snart skal ende sine dager. Problemet er bare at helsa nekter å svikte. En dag fyller han ubønnhørlig hundre år. Pomp og prakt, ordfører, lokalavis og bløtkake venter. Men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut gjennom vinduet.
Boken handler om Allan Karlssons månedslange reise gjennom Sverige. En reise som kompliseres ved at han kommer på kant med både politiet og en motorsykkelbande som han dessverre kom til å stjele en verdifull koffert fra. Men boken er også en reise gjennom det forferdelige 1900-tallet, den uendelig sorgløse Allan Karlssons livsreise. Det viser seg at Allan Karlsson ikke bare har deltatt i, men også forårsaket flere av 1900-tallets store begivenheter. Han har vært innblandet i utviklingen av atombomben, blitt god venn med formann Maos unge hustru og både planlagt og avverget et attentat mot statsminister Winston Churchill. 
Jeg tenkte da jeg leste, at dette må no bli en bra film... og sannelig min hatt får jeg ikke ønsket mitt oppfylt. Pirat Forlag kan fortelle at sommeren 2012 er filmen klar!!
I boken er han bla. i Nord Korea, hvor vi blir kjent med Kim Il-sung og hans skrikerunge av en sønn Kim Jong-ill. Kontrasten er derfor stor når neste bok jeg har bestilt som var klar på biblioteket var "Mørkets Rike" som handler nettopp om sistnevnte og Nord Korea. Et langt mer dystert og virkelighetnært møte dette, men boken av Barbara Demick er godt skrevet og virkelig noe å få med seg den også.

4 kommentarer:

 1. Denne har jeg liggende, og den skal leses i sommerferien. Nå gleder jeg meg enda mer!

  SvarSlett
 2. Det kan du, for den var skikkelig morsom. Frode håper den kommer i pocket før sommerferien, så han kan lese den da :)

  SvarSlett
 3. Jeg leste den visst i helgen, jeg. Og likte den veldig godt. Attpåtil har jeg begynt på ny bok: Mysteriet Ingeborg Køber.

  SvarSlett
 4. Bra at du likte den! Jeg skal ut å kjøpe den i morgen i bursdagsgave til svigerfar.
  Nå er jeg i innspurten av Kjetil Try`s "Frels oss fra det onde" og den litt mer seriøse "Mørkets Rike" av Barbara Demick. Slenger inn en bestilling på den du leser nå, hvis du anbefaler den :(

  SvarSlett