torsdag 5. mai 2011

Hør hva David Sandoval sier om grønn te!


Jeg "fikk" tre bøker fra biblioteket i dag, så nå blir det mye lesing fremmover. I tillegg til en krim, var to av dem  kostholdsbøker, "Kjernesunn familie, slik gjør du det!" og David Sandoval`s "Den grønne supermaten". Etter en halvtimes gjennombladning av sistnevnte, ser jeg at dette er gammelt nytt for meg. Jeg skal selvfølgelig lese den fra perm til perm for å friske opp kunnskapene, men det jeg stoppet opp ved var hans informasjon om grønn te. Jeg selv klarte å kutte ut kaffen, og gikk over til å drikke kun grønn (og hvit) te for flere år siden. At det har vært godt for meg er det ingen tvil om, og når jeg ser på trykk hva det faktisk gjør for kroppen min blir jeg henrykt.
Grønn te inneholder et planekjemikalie som har det vanskelige navnet epigallokatekingallat, eller EGCG, og dette katekinet blokkerer ethvert stadium i den kreftfremkallende prosessen - induksjon (når kreften begynner), progresjon (når den vokser) og metastase (når den sprer seg gjennom kroppen).  EGCG hemmer angiogenese (at kreftsvulstene lager nye blodårer for å spre seg fortere), og det beskytter mot hudkreft.
Katekinet gjør at det lagres mindre fett og færre fettceller i kroppen, og viser seg å være et lovende slankemiddel. Det kan være en faktor i forebygging av Altzheimers ved å gripe fatt i tungmetaller som er kommet inn i hjernevevet. Den kan også beskytte leverceller mot frie radikaler som dannes i avgiftningsprogrammer. Det beskytter på flere ulike måter mot hjerte- karsykdom. EGCG beskytter blodåreveggene, virker om oksidasjon og mot betennelseog forhindrer at blodet klumper seg, samt senker mengden "dårlig" kolesterol.
Det kan også redusere usunt stress.
Mine to favoritter er Gunnpowder og Sencha. Jeg drikker 5 svære krus for dagen, og er jeg hjemme brygger jeg teen etter alle kunstens regler. Løs te legges i kule, senkes forsiktig ned i vann som har fått kjølne i koppen i 5 minutter. Trekkes (til jeg ikke gidder vente lenger) og nyyyyyytes. På jobb og andre steder bruker jeg selvfølgelig teposer på hurtigmåten :)

5 kommentarer:

 1. Fint innlegg, jeg drikker kaffe men har lurt litt på å bytte mot te (og mye grønn te) igjen. Har gjort det i perioder før også :)

  SvarSlett
 2. jeg drikker en kopp grønn te om morgenen om jeg har tid :D

  SvarSlett
 3. Hvor kjøper du de teene hen? (Du har ikke tilfeldigvis sett noen gode hos iherb??) :D

  SvarSlett
 4. SV: Spennende m DN-besøk!! Håper artikkelen kommer på nettet så jeg får lese!! :) Er glad du sa ja - du har masse erfaringer å dele. (Jeg har mest planer, og ikke fullt så mange erfaringer å dele sånn foreløbig..hehe) :) Lykke til på mandag!

  SvarSlett
 5. Jeg synes det er så mange fine blogger som er mye mer "proff" enn min. Har egentlig ikke lyst på en masse folk som prøver å "omvende" meg, så jeg får ikke håpe dette fører mye tull med seg. '
  Te handler jeg på mine årlige turer til London, har ikke handlet te hos Iherb.
  Og Lovelyliller: stå opp en halv time tidligere, da kan du nyte en kopp grønn te, sammen med soloppgangen :)

  SvarSlett