Oikos – Økologisk Norge gikk i går i gang med vårens kampanje «Heller Ø enn E», som varer ut juni. Fokuset rettes mot bruk av kunstige e-stoffer i mat, tvilsom bruk av ord som «naturlig», «ekte» og «hjemmelaget» på ulike matvarer, og selvsagt hvordan man på en enklest mulig måte kan unngå kunstige e-stoffer.
Kanskje du tenker, at dette ikke er så viktig, og at litt E-stoffer har ingen hatt vont av? Vel, da kan du bare legge deg nedpå igjen, for her kommer en rask innføring:
Tilsetningsstoffene deles inn i grupper etter hvilken virkning stoffet har. Mange stoffer har ulike funksjoner.
Fargestoffer E100 og E180
Konserveringsmiddel E200 til E290
Antiklumpemiddel E535 og E579
Antioksidanter E300 til E352
Emulgator E400 til E495
Fortykningsmiddel E400 til E466
Smaksforsterker E620 til E635
Søtstoff E950 til E967 og E420+E421
Fyllmiddel E1200
Boken "E-nummer i maten" av Tron Soot-Ryen har en fin oversikt over de forskjellige tilsetningsstoffene, og hvert stoff er merket med et tegn som viser om det er ufarlig, trolig ufarlig, påviste skadevirkninger og allergier, gir skadevirkninger/allergier, kan gi allergireaksjoner/astmaanfall, bør unngås til hyperaktive barn, og et par til.
Er du gravid er det 6 E-stoffer som bør unngås, og to av dem er E`er jeg passer godt på å unngå i produkter jeg kjøper: Smaksforsterkeren glutamat eller MSG som har nummer E621, og Søtningen Aspartam som har nummer E951.
Merk deg disse to, og styr langt unna!
Verstingene når det gjelder E-stoffer:
Potetmospulver
Sukkerfri brus
Godterier, med unntak av sjokolade
Kaker og kjeks med fyll
Majonesbaserte salater, remulade og majones
Sauser, supper og gryteretter i pose
Dessertmiks fra pulver
Ferdige desserter og iskrem
Bearbeidede saltsnacks
Folkesykdommene astma, allergi og intoleranse rammer stadig fler. ADHD og ME er symptomer på at kroppen sliter med noe den ikke får kontroll på, og mange av E-stoffene er merket med at de øker sansynligheten for utvikling eller forverring av disse symptomene.
Er du bekymret for sykdommer i nyre og lever, mage og tarmproblemer og fare for å utvikle kreft, bør du ta deg en titt i boken og lære mer...
Det er til tider skremmende lesning, og jeg lover deg du vil begynne å lese innholdsfortegnelser på matvarene du handler etter dette. Får du ikke tak i boken i butikken, lån den på biblioteket :)
Carina Hultin Dahlmann har også fin informasjon om e-stoffer på bloggen sin.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar