torsdag 26. mai 2011

Blomkålsuppen er død - leve blomkålsuppen!!

Hjemmelaget blomkålsuppe med spirer og frøblanding
For lenge, lenge, lenge siden var blomkålsuppe noe som kom ut av en pose. At jeg den gang anså denne middagen som en sunn middag, står for meg nå som et mysterium. Maisstivelse, hvetemel og salt er det første på ingredienslisten på Toro sin kremete versjon. I denne er det 6 % blomkål...
Suppen inneholder et E-stoff, som ikke er nevnt ved sitt avslørende nummer, E 621 men ved navn "natriumglutamat". Dette lurer forbrukeren, som leser kjapt bakpå for å se om det er E-stoffer i, til å overse det.
Natriumglutamat (eller MSG) er merket med "Påviste skadevirkninger og allergier, og bør ikke spises av små barn" og "Kan gi allergireaksjoner/astmaanfall". Ikke noe å kimse av, men allikevel spiser de fleste i Norge MSG hver eneste dag.
Så skulle en tro at når jeg koker blomkål og lager suppen fra bunnen av, da blir den sunn da? Det har jeg også tenkt lenge, men suppen er jo jevnet på hvetemel, og spedd ut med melk. For meg som har levd et lavkarboliv en stund nå, så holder jo ikke det. Vekk med hvetemelet, og inn med Johannesbrødkjernemel og Fiberhusk. Ved lavkarbo er melk ok, men fløte bedre, så min suppe har de siste årene blitt spedd ut med fløte. Når jeg nå prøver å kutte ut melkeprodukter ryker fløten ut også. Og helt til sist i denne lille tiraden, kommer jeg til Rawfood. For da er jo plutselig den sunne blomkålsuppen, som er tilberedt fra bunnen av hjemme på kjøkkenet blitt usunn igjen? Jeg er veldig glad i blomkålsuppe, og har byttet ut krutongene med spirer (mung og alfalfa) og frøblanding (solsikke, sesam, linfrø, hampfrø, gresskarkjerner), og for å få et innslag av rawfood oppi det hele snitter jeg opp spinat og har oppi etter suppen har kommet i fatet. Om næringen er kokt ut av blomkålen, så får jeg no litt fra spirer, spinat og frø.

5 kommentarer:

 1. Genialt å kjøre suppen i foodprosessor for å få den tykk. Og fett kan man jo få av feks linfrøolje. Men irriterende det der med melken altså... :)

  SvarSlett
 2. Hei! Bare en kort info om TORO's supper generelt - herunder også blokålssuppen: TORO har nå tatt ut natriumglutamat E621 av sine produkter.

  SvarSlett
 3. 1-0 til Toro! Takk for informasjon! Kanskje jeg må revurdere min langvarige boikott? Nei, uansett hvordan jeg snur og vender på det, kan ikke posesuppe bli sunnere enn hjemmelaget :)

  Jeg kjører all den ihjelkokte blomkålen i fp. og får den med i suppen.
  Fløte lager jo den gode runde smaken, men godt med chilli explotion på, så går det bra uten :)

  SvarSlett
 4. Blomkålsuppe er snaddermat! Hva med å lage den med hjemmelaget mandel-/nøttemelk?

  SvarSlett
 5. Takk! Det skal jeg prøve neste gang :)

  SvarSlett