tirsdag 10. mai 2011

I disse pollentider


Illustrasjonsfoto fra Scandinavisk Yoga og Meditasjonsskole i Bergen
Det er ikke bare bilen og vinduene dine som blir dekket av gult støv for tiden, i nesen foregår det en iherdig kamp mot støvet som vil inn. Å skylle nesen med saltvann, er en kjempefin måte å lindre mange plager du kan få når kroppen sliter.
Mange mennesker skyller nesen om morgenen for å starte dagen på en forfriskende måte. Andre gjør det når de kommer fra arbeid, særlig hvis de arbeider på en arbeidsplass med mye støv.
Har man behov for det kan man skylle nesen både om morgenen og om kvelden. Denne enkle metoden fjerner effektivt slim, bakterier, pollen og støv fra nesen og luftveiene. De små flimmerhårene, cilier, som holder luftveiene rene med å «feie» partikler oppover, aktiveres når slimhinnene påvirkes. I tørt innendørs klima tørkes slimhinnene ut, og ciliene mister sin evne til å bevege seg og transportere slim og partikler opp og ut. Ved å skylle nesen regelmessig stimuleres slimhinnene og nesen beholder sin naturlige fuktighet.
Neseskylling lindrer forkjølelse, betennelse i bi- og pannehuler, astma, høysnue og andre allergier. Saltvannet balanserer pH-verdien i slimhinnene, og styrker motstandskraften mot virus og bakterier. Mange leger har oppdaget hvilken uvurderlig metode neseskylling er, og anbefaler det til sine pasienter fremfor bruk av nesedråper og -spray. Neseskylling stimulerer og avspenner området omkring øynene og pannen. Det kan lindre spenningshodepine og forbedre syns- og luktesans. Neseskylling kan også være en stor hjelp til slutte å røyke.
Til neseskylling bruker du en netikanne - den har en tut som passer i neseboret. Fyll den med lunkent vann (ca. 1/2 liter) som du løser opp en teskje salt i. Vannet bør ha samme saltinnhold som kroppen - så det føles behagelig når det renner gjennom nesen.
Du kan bruke alminnelig salt, men se om du kan finne salt uten antiklumpemiddel. Havsalt kan også brukes, men kan hos noen mennesker gi allergiske reaksjoner (evt. kan det inneholde pollen). Det beste saltet å bruke er Himalaya krystall salt.
Skyll nesen over en vask. Hold kannen i den ene hånden og stikk tuten opp i neseboret, så det blir tett. Len deg frem og snu hodet litt til siden, mens du passer på å holde haken inn mot brystet. Vannet renner nå av seg selv inn gjennom det ene neseboret og ut av det andre. Partikler og slim skylles med ut. Du trekker hele tiden pusten lett gjennom munnen.
Når halvparten av vannet har rent inn gjennom det ene neseboret, puster du forsiktig (lukk igjen det ene neseboret) nesen fri for vann og slim. Deretter heller du resten av vannet inn gjennom det andre neseboret. Hvis du har behov for å rense nesen litt grundigere, kan du skylle en hel kanne gjennom hvert nesebor.
Jeg har kjøpt min kanne hos Scandinavisk Yoga og Meditasjonsskole, (de har nettbutikk) og der har jeg funnet deler av teksten over også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar