søndag 13. oktober 2024

Rommet i jorden av John Ajvide Lindqvist

Leste du Skriften i vannet, første bok i John Ajvide Lindqvist sin skrekk-serie Blodstormen, er jeg sikker på at du fryder deg over at nå er bok nummer to ute. Jeg har også lest og latt meg begeistre av Vennligheten som på en fiffig måte skildrer et samfunn som holder på å gå til grunne. Etter å ha sett filmatiseringen av Håndtering av udøde, leste jeg boken (hans) men den falt ikke i smak. Da var det godt å komme tilbake til Blodstormen-serien, for dette er skremmende bra greier ☺

Forlaget om handlingen:
I kjelleren i sitt nye hus, den tidligere haitiske ambassaden, holder Kim Ribbing legen Martin Rudbeck fanget. Som ung ble Kim overlatt til Martin for behandling, men fikk i stedet elektrosjokk under torturlignende forhold. 

Nå er rollene snudd på hodet. Kim har lykkes i å skjule sporene fra bortføringen. Men når en venn begynner å etterlyse legen, setter det hele kidnappingen i fare.  

Parallelt jobber Julia sammen med sin forfattervenninne Irma om å skrive en bok om det høyreekstreme partiet Sannsvenskene og deres koblinger til MC-klubben Apostates. Noe som viser seg å være alt annet enn ufarlig. 


Rommet i jorden er en sånn bok, hvor skrivende lesere ikke tar seg tid til å notere. Her er det korte kapitler som veksler mellom 3-4 handlingsforløp, som henger godt nok sammen til at leseren slipper å tenke.

Det som gjør boken så spennende bunner mest i at gode mennesker setter seg selv i farlige posisjoner og en sitter med en "at de tørr" følelse. Jeg tar meg selv i å heie på folk som gjør ulovlige ting, og ber om at de skal slippe unna med det. Når jeg nevner dette vil jeg anbefale deg å lese Skriften i vannet før du leser denne, da vet du alt om hvilke forhold Kim Ribbing har vokst opp under, og hvorfor han gjør som han gjør.

Christof Adler er en fersk politibetjent med noe forstørret ego. Når telefonen om en savnet person kommer til ham, blir den ikke tatt på alvor, og siden Kim hadde gjort godt forarbeid, tok det lang tid før politiet begynte å lete etter ham. Vi følger ham videre, sammen med makkeren Carmen Sànchez utgjør de et umake par, som passer godt til etterforskningslederen Jonny Munther, som har noe helt annet enn jobben på agendaen.

Julia Malmros er forfatteren av den populære serien om Åsa Fors, men etter å ha sett filmatiseringen mister hun piffen. Når hun i tillegg blir avvist av Kim og ikke forstår hvorfor, får hun med seg Irma Ryding, en venninne godt oppi årene, til å finne ut mer om en rasistisk humorkonge som leder et snuskete politisk parti.

Astrid Helander er bare 14 år, og i begynnelsen av boken begraver hun sine foreldre. Kim er onkelen hennes, og hun setter sin lit til at hun får komme å bo i det store huset hans. Hun er streetsmart til tusen, og vet å innynde seg hos sin litt sære onkel. Måten hun skaffer seg penger på, er noen av sekvensene som gjør boken til virkelig underholdende lesning, bare gled deg!

Slik jeg kjenner Lindqvist sin skrivemåte, så finner en alltid litt psykologi mellom linjene. Her er ingen avhandlinger eller egen tematikk, men karakterene gjør seg flere ganger litt filosofiske betraktninger.

Han løftet blikket og stirret mot et punkt bak Kim før han fortsatte: Man kan aldri vite i hvilken grad et annet menneske lever. Hvor tilstedeværende vedkommende er. Med deg var det helt åpenbart, mer enn hos noen annen jeg har møtt. Til tross for mørket ditt og staheten, så var du det mest levende mennesket jeg har støtt på, du formelig brant av trassig liv.

Den andre boken i Blodstormen-serien er spennende, men litt strammet opp kunne den nok være, for vi følger et stort knippe karakterer, og sånt bremser tempoet i krimmen. Noe av det som skjer i boken kan klassifiseres som usannsynlig, men sånn som jeg leser det, så tenker jeg ja, det kunne gått. 

Rommet i jorden er en naturlig oppfølger til Skriften i vannet, den er velskrevet og veldig spennende. Med troverdige karakterer og et sannsynlig plott, skremte og underholdt den til siste side. Er du glad i kvalitetskrim, heng deg på Blodstormen da vel ⚄

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2024
Sider: 432
Kilde: Biblioteket

7 kommentarer:

  1. En svensk författare som jag endast läst en novell av. Trots att jag gillar spänning, så är jag inte lika förtjust i skräck. Som i alla fall hans tidigare verk varit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne serien er ikke skrekk, men krim som fikk meg til å tenke hvor skrekkelig det må være å vokse opp under dårlige forhold.

      Slett
  2. Jag läser en annan bok av John Ajvide Lindqvist 🙂 Han är en av mina favoritförfattare.

    SvarSlett
    Svar
    1. Han er virkelig veldig bra, jeg gleder meg allerede til neste bok :)

      Slett
  3. Jag har inte läst honom. Har länge tänkt att det är för läskigt för mig, jag är så lättskrämd, men nu börjar jag ändå tänka att jag ska testa.

    SvarSlett
  4. Jag har inte läst någon av hans böcker. Bara en novell i en deckarantologi. Takk for smakebiten!

    SvarSlett