onsdag 23. oktober 2024

Ikke mennesker jeg kan regne med av Kyrre Andreassen

Det har gått 8 år siden jeg leste debutromanen til Kyrre Andreassen, For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges, en bok som ble nominert til både Bragepris og P2 lytterpris. Den boken sleit jeg med, og håpet at årets utgivelse ville falle mer i smak.

Forlaget om handlingen:
En dag, etter tjue års samliv, stilte Svein seg opp foran mikrobølgeovnen og sa at han ikke lenger hadde følelser for meg. Det var i 2014, og antakelig mener han fortsatt at jeg aldri ga han nok kjærlighet, at det var derfor forholdet tok slutt, og helt sikkert tror flere på den versjonen enn på min, men det er fordi nedslagsfeltet hans har vært større: Det er tettere trafikk på Autopartner enn på rådmannens kontor.

Ikke mennesker jeg kan regne med handler om Linda Hansen, tobarnsmor og ansatt i kommunen. Det er en roman om hvordan det er å skjønne at mannen din har lagt seg etter Veronika Hagen, den eneste dama i bygda med glamour. Og om stolthet, skam og en stigende hevnlyst. 


Vi befinner oss i en innlandsbygd et sted på Østlandet i det jeg oppfatter, som noen få år frem mot 2016. Her møter vi voksne og ungdommer i arbeiderklassen helt uten egne ambisjoner, noe jeg mener ville passet bedre 30 år lengre tilbake i tid. Her finner vi mye fiendskap og sladder, men Linda, hun har bein i nesen. Har hun alltid hatt det?

Linda Hansen er jenta som i oppveksten ble kalt Teten, fordi hun var så rask på ski. Hun er den som fører ordet i denne historien, som består av skildringer av hendelser i livet hennes. Spesielt i livet med Svein som har vært ektemannen hennes i 20 år, men siden de er vokst opp sammen og har felles vennegjeng, hører vi også om relasjoner fra før de ble kjærester.

Blikket er hennes og alle tolkninger går i hennes favør, det er hun som "bestemmer" hva de andre tenker og føler. Jeg blir ikke sjarmert, og 400 sider med nedlatende kommentarer mot nesten alle rundt seg, sliter på velviljen min. 

Boken er skrevet på bokmål, ikke dialekt, men allikevel pøses det på med det jeg antar er dialektord, eller i alle fall ord som ikke er i norsk dagligtale. Jeg nevner i fleng: Dissenterungen eller -skolen, gvema, manikalske, udregelig og magstarkt. Dette virkemiddelet tilfører i mine øyne, romanen null og nada.

Historien begynner med det som kan fremstå som slutten, Svein svikter sin kone. Så følger masse digresjoner og anekdoter som skildrer denne Veronika Hagen som en tilbakestående tenåring. Leseren blir stadig tatt med frem og tilbake i tid, og det som tar opp mest plass er beskrivelsene av Sveins depresjon og angst, som egentlig viser oss hvor flink Linda er.

Persongalleriet er stort, og består av gamle kjærester, naboer, lærere etc. men vi får dem bare beskrevet av Linda Hansen så de blir mer eller mindre endimensjonale. 

Romanens styrke er slutten, så har du begynt å lese hold deg fast i permene! Den siste setningen i rødt over her, sier mye, og er absolutt verdt å trykke seg gjennom boken for. Til tross for dette satt jeg og ristet på hodet over godeste Linda og valgene hun tok for seg selv i ungdommen, e det mulig

Ikke hør på meg, likte du den forrige boken er det bare til å hive seg over denne også ⚂


Har du lyst å lese en anmeldelse som ikke er enig med meg, sjekk ut NRK!
VG er litt nærmere meg i oppfatning av boken ☺


Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2024
Sider: 400
Kilde: Leseeksemplar

7 kommentarer:

  1. Jeg har lest mange anmeldelser av denne og har gledet meg til å boka, men har også sett at det er en bok som kan virke litt slitsom- avhengig av leser, selvfølgelig- man liker jo så forskjellig. Og så har jeg skjønt at den skal være litt morsom, så vi får se hva jeg synes. Boka ligger hjemme, vurderte å ta den med, men er glad jeg ikke gjorde det. Det er deler av det du skriver her, som sier meg at også jeg kan synes den er litt slitsom hvis det er mye "sutter" og klaging fra Lindas side. Spørs om det oppveier eventuelle komiske elementer..?

    SvarSlett
    Svar
    1. Linda er ingen klager, men en hoverer vil jeg si, føler seg litt bedre enn alle andre, og har ingen forståelse for at folk er forskjellig. Jeg gleder meg til å lese omtalen din, det er ikke alltid vi er enige :)

      Slett
    2. Aha, irriterende type i alle fall , haha.. Ja, vi får se, vet ikke når jeg leser den, masse bøker som krangler om oppmerksomheten utover vet du;)

      Slett
  2. Men Skammen av Hoff som du leser nå, ser jeg, husker jeg som en meget sterk og god roman.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg digger Skammen, slukte den og flesket til med en 6`er :)

      Slett
    2. Supert, mange år siden jeg leste den, men har likt alt av BH Haff...

      Slett
  3. Skjønner jeg likte boka, mye, mye bedre enn deg. Jeg hørte den som lydbok og den ble så bra opplest at jeg falt helt inn i historien.
    Jeg tror kanskje man må ha bodd på bygda i Norge, for å skjønne hvordan det kan og er, noen steder i landet. Det har jeg prøvd, i 20 år holdt vi ut og vet alt om bygdesladder, og om å være innflytter som eks: prøvde å sette ting i gang der. Husker godt kampen jeg gjorde og startet skolefritidsordning i bygda (starten på 90 tallet). Janteloven og bygdesladderen fikk jett-motor på slarvet som herja!
    Bokas tematikk var enormt gjenkjennbar for meg, som man skulle ha skrevet deler av den selv, hehe....

    SvarSlett