torsdag 17. oktober 2024

Messe for en morder av Gard Sveen

Messe for en morder er bok 2 i serien om Ulf Sommer og Agnete Ness. Jeg leste nettopp den første boken En dag skal du dø, og hadde stor glede av å gå rett videre til denne, med den forrige friskt i minnet. 

Forlaget om handlingen:
En varm torsdagsmorgen i august får Tom Schrøder innvilget sin første permisjon. Tre timer med følge av to betjenter. Klokka 11 skal han være tilbake i fengslet på Kongsvinger. Men Schrøder kommer aldri tilbake. Han dreper en av fengselsbetjentene i flukten, og flykter ut av byen sammen med en kvinnelig betjent. Landets farligste mann er på rømmen. Han er bevæpnet og han har et gissel. Byens innbyggere blir bedt om å holde seg innendørs og låse dørene i den intense sensommervarmen.

Helt siden slutten av tenårene har Tom Schrøder vært en fryktet kriminell, som ble dømt for et brutalt dobbeltdrap for tolv år siden. De siste årene har han imidlertid oppført seg eksemplarisk bak murene, og blitt overført til et lavsikkerhetsfengsel. 

Om to år kunne han vært en fri mann. Han er 52 år gammel. Om han blir tatt nå, må han sitte inne resten av livet. Det synes nærmest umulig å finne noen rasjonell årsak til rømningen.

I Sandefjord er Schrøders advokat på sommerferie. Han aner fred og ingen fare helt til han mottar nyheten om at den meste kjente klienten hans har rømt. Da har det det gått flere timer siden Tom Schrøder rømte. Han største frykt er at noen i fengslet har avslørt hans store hemmelighet i livet for Tom.

Peder Løvborg er en velsituert advokat, som i sitt 66 år, kjenner på at det er godt å være på hytta hvor han har selskap av Ada, datteren til Tom Schrøder, som nå er på rømmen. Historien begynner rolig, men med Schrøders rømming blir det fart i sakene. 

Tidsmessig befinner vi oss 2 1/2 år etter der forrige bok sluttet, det vil si at Agnete Ness er på beina igjen, og forholdet til Ulf Sommer har utviklet seg i en positiv retning. Avdelingen deres har fått unge Maiken på laget, en frisk pust og en jente med tæl, og en etterlengtet ny sjef.

Etterforskningen blir litt heseblesende, gjengen blir spredd utover Østlandet, for å følge hver sin ledetråd. De har lite å gå på, og søker etter forbindelser mellom de navnene som kommer opp. Noen mennesker forsvinner for dem, og dukker like brått opp igjen, og det er, nær sagt selvfølgelig, ikke alle som er de de utgir seg for å være.

I En dag skal du dø overlot ikke forfatteren så mye til leserens fantasi, her fikk vi ganske så tydelige skildringer av voldtekter og barnemishandling. I årets utgivelse er dette tonet ned, flere ganger grøsser jeg av bilder tankene mine lager, og det er mer enn nok. Tematikken er heller ikke så spisset mot, denne verste av ugjerninger, men det ligger der som et bakteppe.

Jeg har med vilje røpet lite av selve handlingen, men kan love deg en historie hvor alt henger sammen med alt, til slutt. Karakterene er troverdige og slutten overrasket, selv om Gard Sveen har lagt igjen noen hint underveis. Liker du krim med et innholdsrikt plott, få ekle scener men god framdrift, så er dette boken for deg ⚄

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2024
Sider: 400
Kilde: PDF fra forlaget

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar