onsdag 9. oktober 2024

Døden på Oslo S av Ingvar Ambjørnsen

Døden på Oslo S - Ingvar Ambjørnsens ungdomsbok fra 1988, er den første av klassikerne i Janne Stigen Drangsholts nye bok Fra Snorre til Skaranger, jeg leser. Er du nysgjerrig på vinterens leseprosjekt, finner du igjen listen øverst i høyre hjørnet på fanen "Lesing av klassikere" (scroll ned). 

Forlaget om handlingen: 
Kompisene Pelle og Proffen fra Torshov har lite å stille opp med når de møter det farlige og kyniske undergrunnsmiljøet venninna Lena er en del av. Men de kan ikke feige ut, Lena må reddes ut av klørne på kjipe voksne som ødelegger for henne. Kompisene fra Torshov er nødt til å handle, selv om det er livsfarlig.

Forlag: Cappelen
Utgitt: 1988
Sider: 160
Kilde: Biblioteket 

Fra 1987 til 1995 skrev Ingvar Ambjørnsen 10 bøker i serien om Pelle og Proffen. Døden på Oslo S er bok nummer to, og en av tre som ble filmatisert. Selv om denne forfatteren har en bibliografi lang som et vont år. 

Mitt første møte med forfatterskapet var i 2008 med En lang natt på jorden, et brutalt møte må det ha vært siden jeg ga boken en toer, og ikke har lest noe mer før nå. 

Med Døden på Oslo S er historien en helt annen. Jeg ble sugd inn i handlingen med en gang, og rikket meg ikke fra lesestolen før de 160 sidene var lest. 

Det er artig å lese fra 80-talls miljøet i Oslo, hvor foreldre også sliter med å takle livet og økonomien. Pelle og Proffen, de to naboguttene som holder sammen, er to snille gutter. De liker å finne ut av små mysterier, så de fyller livene sine med annet en nasking, dop og horeri. Pelle er grei, han leser bøker på sengen for lillesøsteren sin, og kommer hjem til den tiden mor sier at han skal komme. 

Et smadret kjøkken på en institusjon og to overmalte bakskjermer på noen biler, gjør at det som startet som en søt oppvekstroman, plutselig får et alvor over seg. Pelle blir kjent med Lena, og med henne blir nye problemer aktualisert i livet hans.

Boken er glimrende skrevet, det er noe mildt over teksten som røper at den er skrevet til unge mennesker. Bildet av ungdom på skråplanet, er skissert opp men ikke utbrodert, mens tematikken skildrer narkotikamisbruk og sexkjøp, på en troverdig måte. 

Jeg likte boken veldig godt, og er glad for at jeg valgte den som første bok fra den nye klassikerlisten til Janne Stigen Drangsholt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar