mandag 28. august 2023

TNT Britain & ADG Europe presenterer Romeo og Juliet

En gang i året har TNT Britain & ADG Europe besøkt Bergenhus. Jeg har pleid å gå, og savnet dem da det ble et opphold under koronapandemien. Endelig var de på plass igjen, og jeg sikret meg og gubben hver vår billett til årets oppsetning: Romeo og Juliet.

Det er fjorten år siden denne gjengen begynte å reise rundt i Europa og Kina, med forskjellige oppsetninger av Shakespeares stykker, og har til nå besøkt over 30 land. 

Ensemblet er en livlig gjeng, mange av skuespillerne kjenner jeg igjen fra tidligere besøk, og husker hvem som er den morsomme og hvem som er god å synge. 


Musikken de bruker er delvis innspilt og eller utført på barokke instrumenter under forestillingen. Overværer du en av truppens forestillinger, kommer du tett på skuespillerne og ikke minst Shakespeares opprinnelige måte å fremføre teaterstykker på for over 400 år siden.

Kveldens forestilling gikk over all forventning. Regnet holdt seg (nesten) borte og vi ble lite forstyrret av helikopter, måkeskrik, motorsykler og annet som pleier å blande seg inn i lydbildet. Skuespillerne var, som alltid kjempeflinke og humoren var med hele veien, hva de får til med en så liten scene og minimalt med rekvisitter.

"Romeo og Juliet er en av Shakespeares tragedier. En klankrig pågår, byen er i voldelig kaos, revet opp av familiefeider, der døden til to unge elskende bringer de stridende fraksjonene til fornuft. Verona fremstilles på scenen i all sin klassiske prakt, latinske lidenskap og barokkdekadanse. 

Dette er et Italia hvor ære, stolthet og familielojalitet verdsettes over moral, fred og kjærlighet. I vår moderne verden som er like revet av vold og intoleranse, hvor fred virker like unnvikende som ekte kjærlighet, er denne store tragedien like relevant som alltid. 

Dette er ikke en historisk, men en mytisk setting som gjør det mulig for moralspillet og den romantiske tragedien å nå sitt sanne potensial.

Altfor ofte lider Shakespeare av at regissører og til og med designere påtvinger originalen en tolkning som kveler essensen. TNT jobber nøye med å få frem den sanne rikdommen og dybden til Shakespeare. 

Denne tilnærmingen har blitt satt stor pris på av et bredt publikum som ofte blir overrasket over hvor tilgjengelige og relevante Shakespeares skuespill blir, når de fremføres på den måten Shakespeare kanskje hadde tenkt. Skuespillene ble skrevet for å fremføres med begrenset kulisser som påkaller publikums fantasi. 


Her er levende musikk, små rollebesetninger, energiske fysiske forestillinger og en følsomhet for poesi. 
Alle disse elementene er til stede i en TNT Shakespeare-produksjon. Less is more eller, for å sitere 
HAMLET, "skuespillet er tingen."

(Lånt fra Visit Norway sin side, så smått redigert og googleoversatt)

Da vi forlot denne gjengen, var alle med på å pakke stoler og utstyr inn i truckene sine, for å tilbringe natten på veien. De kom fra Ulstein Kloster, og neste stopp er Bø i Telemark hvor de har forestilling på Gullbring Kulturanlegg, torsdag og fredag er det Oslo sin tur. Heldige oss som får oppleve dette ☺

Lyst å se noen flere bilder fra forestillingene deres, kan du klikke på: 
Troll kan temmes 2013, Købmannen i Venedig 2015,  The tempest 2016, Twelfth Night 2017 og Macbeth 2018

Synes du dette høres spennende ut, så må du være på hugget i august til neste år, når de kommer tilbake til Bergen med A midsummer nights dream.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar