søndag 13. august 2023

Den nittende øya av Thomas Bagger

Leste du Mannen i tre deler som kom på norsk tidligere i år, så er jeg sikker på at du blir glad når jeg kan røpe at bind 2 i den spennende serien om de to spesialagentene i Task Force 14: den eksentriske Lucas Stage og den gåtefulle David Flugt er klar. Nå må det nevnes at David Flugt ikke har en stor rolle i denne delen av serien, mens Lucas Stages rolle er tilsvarende stor.

Forlaget om handlingen:
I en kirke i en liten bygd på Færøyene blir fire prester funnet døde i en pøl av blod. De er ikledd embetsdrakt og har hver sin kniv mellom hendene.

Kriminaltekniker Sidsel Jensen og Lucas Stage, spesialagent i Task Force 14, blir sendt opp for å bistå det lokale politiet.

Umiddelbart ser det ut som man står overfor et rituelt kollektivt selvmord. Men det er ting som tyder på at en femte person også har vært til stede.

Både Lucas og Sidsel oppfattes – på godt og vondt – som fremmedelementer i det lille lokalsamfunnet. Mens tiden arbeider mot de to danske etterforskerne, vikles de langsomt inn i et mørkt, brutalt og blodstenket nett av fortielser og religiøs fanatisme.

Kontaminerte åsteder og forsvunne lik, dette er etterforskningen hvor alt går galt, absolutt alt. Lukas er en tøffing, det fikk jeg med meg i forrige bok, og i denne delen av serien får vi virkelig lære ham å kjenne. Historien hans fortelles i to deler, hvor nåtidshistorien og etterforskningen på Færøyene er en, og hans meget spesielle oppvekst er den andre. 

Sidsel Jensen har også en historie, og i likhet med Lukas så håpte hun på å holde den skjult for sine danske kolleger. Det går ikke lengre, når hun blir sendt tilbake til hjemlandet for å etterforske drapene på de fire prestene, og får sin egen tvillingbror som kompanjong. 

Et mørkere og dystrere hull enn dette miljøet på Færøyene skal en lete lenge etter. Innbyggerne er tilsynelatende dypt religiøse, i alle fall utad, selv om mange av deres handlinger ikke er utpreget nestekjærlig. 

Det er ikke lett for Lukas å skulle hanskes med politifolk som er bønder eller fiskere til vanlig, og blir kalt ut, når det trengs. De har ingen respekt for ham, dansken som tror han er noe, og han har ingen respekt for dem.

Lukas` tanker om de fem etterforskerne han har fått på teamet sitt:

                Overgangen fra overkjørte sauer til massedrap på lokale prester hadde satt dem i vranglås. Som å dra en flokk unger opp av plaskebassenget og slippe dem ned midt i Atlanteren. Spranget ble for stort. De var for uerfarne. For rene i hjertet.


Den nittende øya er spennende til tusen, av og til litt "hei hvor det går", og flere ganger oppstår det dramatiske scener som det er vanskelig å se for seg. 

Lukas Stage sin personlige historie er flettet inn i nåtidshistorien gjennom hele handlingen, jeg likte spesielt scenen som omhandler hans ettervekst, altså det hvitblekede håret som snart røper hans sanne jeg, når det sorte håret vokser ut. Det sier litt om tiden som går, og hva denne gutten går og bærer på.

Boken har en handling med høyt action-nivå, mye blod det forstår en av innledningen, men blant annet Sidsel Jensen sin blodsprutanalyse, er veldig interessant å få med seg.

Jeg har ikke vært på Færøyene, men jeg føler miljøet og ikke minst naturen, skildres på en troverdig måte. Den religiøse fanatismen var litt overveldende, men for all del det skrudde til intensiteten i historien. 

Nå er det bare til å vente på neste kapittel om Task Force 14, og muligens flere dunkle hemmeligheter - jeg gleder meg! 

Henningbokhylle har også blogget om boken


Denne må du få med deg!

Utgitt: 2023
Sider: 424
Kilde: PDF fra forlaget

13 kommentarer:

  1. Norsk krim som utspelar sig på Färöarna? Nu blev jag väldigt nyfiken på den här serien!

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne forfatteren er dansk, så da er det mer naturlig med handlingsforløp på Færøyene.

      Slett
  2. Jag är alltid på jakt efter spännande norsk krim och denna låter ju väldigt intressant. Hans böcker verkar inte ha översatts, tyvärr, och jag tror inte att jag mäktar med en hel bok på norska.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dansk krim er det, håper svenske forlag får fingeren ut, for denne serien må dere få med dere. Skjønner ikke at du ikke orker å lese på norsk, jeg har det på samme måte med svensk :)

      Slett
  3. känner inte till författaren som inte tycks finnas på svenska. ibland klämmer jag till och läser en bok på norska. tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Du får smøre deg med tålmodighet, så skal du se at den dukker opp i bokhandelen hos deg også :)

      Slett
  4. Flott omtale Tine. Dette er dansk dynamitt. Jeg har hvertfall fått en ny dansk favoritt. Heldigvis kommer det mange flere sier forlaget. Takk for lenke. Lenker deg også jeg. Ha en fin søndag Tine.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dynamitt er rette ordet, jeg gru-gleder meg til neste bok, og fryder meg over at serien ikke blir av det korte slaget.
      Håper din søndag også er fin, her i Bergen regner vi vekk i dag :)

      Slett
    2. Takk for det. Her regner det innimellom

      Slett
  5. Tack för smakbiten! Har inte läst något av författaren än.

    SvarSlett
  6. Verkar spännande, tack för smakbiten!

    SvarSlett
  7. Jag gillar att läsa böcker som utspelar sig på öar och Färöarna har jag inte läst om!

    SvarSlett
  8. Alltid bra att få nya deckartips, tack för det!

    SvarSlett