mandag 24. august 2015

Shakespeare ute i Bergen: The Merchant of Venice

Købmannen i Venedig som stykket heter på norsk ble skrevet av Shakespeare i 1596. Han var inspirert av en skandale året før hvor den jødiske legen til Dronning Elisabeth I ble dømt skyldig i mordforsøk på dronningen.
Stykket er en komedie med en tragisk vri, tragisk i alle fall for den jødiske pantelåneren Shylock. Etter å ha skummet gjennom handlingen, nikket jeg gjenkjennende til stilen til vår alles kjære William S.
Det er femtende gangen The American Drama Group, besøker Bergen. I fjor så jeg dem fremføre Troll kan temmes, som også var veldig bra. De snakker et lett-forståelig, veldig britisk engelsk, og er tydelig i sin fremføring av replikkene, sånn at en stakkars nordmann greier å følge med på handlingen.

Det er allikevel anbefalt å lese seg litt opp på handlingen, siden de snakker "shakespearsk" og rollebytter og locomotion generelt kan gjøre den uerfarne tilskuer forvirret.

Denne truppen har tydeligvis godt omdømme i Bergen, for vi var mange som hadde funnet veien til Bergenhus i dag. Været var (nesten) på lag med oss, temperaturen høy og bare noen få skremmedråper havnet i krøllene.

Det er mye latter på Shakespeares komedier
Det var vel bare jøden (til høyre) som ikke hadde noe å le av
Disse skuespillerne er skikkelig gode, i motsetning til da Rose-Marie og jeg så King Lear for noen uker siden. De fleste snakker høyt nok, så de på bakerste rad kan høre og alle spiller med innlevelse og mimikk. Ingenting gikk på tverke og det var helt tydelig at de har gjort dette mange ganger før.

Liker du Shakespeare? På onsdag starter teatersesongen igjen for jentegjengen med årskort, og det er Shakespeares samlede som står på programmet. Dette stykket var så populært i fjor, at DnS har besluttet å ta det med i år også. Her får vi utdrag fra alle Shakespeares 37 stykker på under 2 timer, og med Eirik del Barco Soleglad, Tormod Løvold og Frode Bjorøy i rollene blir det lårklaskende morsomt.

1 kommentar:

  1. Fin omtale - interessant å se Shakespeare i mange ulike varianter.

    SvarSlett