torsdag 30. desember 2021

Ulven av Samuel Bjørk

Ulven er forløperen til Samuel Bjørks suksessdebut Det henger en engel alene i skogen og historien om vidunderbarnet Mia Krügers første sak. Jeg har lest de tre foregående bøkene i denne serien, og hadde stor glede av å få vite mer om Mia, og hennes unike fremtoning.

Forlaget om handlingen:
To elleve år gamle gutter blir funnet drept på et jorde utenfor Uddevalla i Sverige. Mellom dem ligger en hvit hare. Saken forblir et mysterium. 
Åtte år senere blir to gutter funnet drept på tilsvarende måte utenfor Oslo, med en død rev mellom seg. Holger Munch, nyutnevnt leder for egen drapsenhet, trenger hjelp til å løse saken. Han blir tipset om den unge politistudenten Mia Krüger, som scorer uvanlig høyt på skolens tester. Selv drømmer hun om en karriere i beredskapstroppen, mens hun bruker nettene til å lete etter tvillingsøsteren Sigrid, som har forsvunnet. 
Sammen graver Munch og Krüger i de mørke og gruoppvekkende sakene, som viser seg å være mer intrikate enn noen av dem kunne ane. Og presset øker da beskjeden kommer: To nye gutter har forsvunnet.

Samuel Bjørk greide det igjen, han har snekret sammen et plott som inneholder alt det en god politikrim skal ha. Den 42 år gamle Holger Munch har fått ansvar for sin egen enhet i politiet, og har satt sammen en unik gjeng. 

Her møter vi datageniet, polakken Anja Belichek, Ludvig Grønlie som er av den gammeldagse typen, og noen til. Mia Krüger er halvparten så gammel som Holger og helt fersk fra politiskolen, men Holger har sett noe i henne, og vil gi henne en sjanse. Det skal vise seg at han har teft, for Mia er dyktig og uredd, og svarer på tilliten på en overbevisende måte. 

Plottet har flere innfallsvinkler, vi møter snart 12 år gamle Lydia og bestefar Willy som bor helt isolert i en hytte i skogen. Denne historien og flere andre hint, lokker leseren i forskjellige retninger, i jakten på hvem som er morderen.

            Hun skvatt litt da hun så dem. 
            Kattene.
            Tre stykker.
            Doen full der oppe.
            Hvor var alle kattene?
            De henger fra taket.
            Her nede i kjelleren.
            Mia knep leppene sammen og stålsatte seg. Sloss mot den instinktive trangen til å bare snu, løpe opp igjen, ut i lyset, i den friske lufta. Hun pustet rolig, og skannet rommet med øynene. Sementgulv. Noen vevde filleryer. Skitne. En stor flekk midt på den ene. 
En stor metallslå. En diger hengelås. 
            Ok Mia, her kan du ikke være.
            Kom deg ut.
            Ring Munch.

Det hører med at den overivrige nybegynneren kommer opp i trøbbel, men hva gjør vel det når sjefen er sindig og tar ansvar? Dynamikken som preger gjengen på politiet er fin, sjefene deres får bare litt pes, og de personlige historiene deres holdes til et minimum.

De fleste som leser denne har fulgt serien, så vi vet ganske mye om Mia Krüger allerede, derfor er det godt at hun ikke blir presentert som om hun er helt ny, selv om dette er historien om da hun kom til politiet. Er det velskrevet krim med god spenningskurve du liker, så er Ulven et glimrende valg ☺

Serien: Det henger en engel alene i skogen - Uglen - Gutten som elsket rådyr 

Utgitt: 2021
Sider: 480
Kilde: Leseeksemplar

6 kommentarer:

 1. Denne har gått meg forbi. Har lest de andre av forfatteren. Da blir det en ny krim lagt på lista for neste år. Takk for tips.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare til å hive seg rundt og bestille :)

   Slett
 2. Skjønner at den tok seg opp. Bra det:)

  SvarSlett
  Svar
  1. HAr ikke fått denne, så jeg får låne den etterhvert.

   Slett
  2. Det gjorde den, jeg ble litt svett når det begynte rolig, men spennende ble det. Kanskje det er naturlig at bøker langt uti en serie blir mindre spennende, ikke vet jeg :)
   Fikk melding fra biblioteket nå, kom og hent diktboken du bestilte i går kveld!

   Slett
 3. Står på en laaaaaang venteliste på biblioteket på denne. Blir nok vår før jeg leser denne.....

  SvarSlett