mandag 6. desember 2021

Boken som ikke ville bli lest av David Sundin

En kollega kom og viste meg en bok hun hadde funnet på biblioteket, og det var Boken som ikke ville bli lest. Jeg så med en gang at dette er akkurat den boken gjengen min trenger når alt julestyret er over. Det er ikke bare jeg som er begeistret, for boken var Sveriges mest solgte barnebok i 2020, og ble samme år kåret til årets bok av svenske bokhandlere.

Forlaget sier dette om boken:
Advarsel! Dette er fortellingen om 'Boken som ikke ville bli lest'. En bok som gjør alt i sin makt for at den skal få være i fred. Ord byttes ut, boken lukkes, og plutselig - en krokodille! Boken som ikke ville bli lest er en invitasjon til lek og glede - også til den som leser, som er nødt til å by litt på seg selv. I tillegg er den en hyllest til alt det fine som kan skje når en voksen leser høyt for et barn. En usedvanlig levende, uregjerlig og fullstendig magisk billedbok.

Utgitt: 2020/på norsk 2021
Sider: 34 illustrerte
Kilde: Leseeksemplar

Allerede på tittelsiden i boken blir leserne advart, om at det kan bli vanskelig,
"kanskje dere skal ta en annen bok?"


Det begynner som et eventyr, hvor en voksen skal lese for et barn som ikke får sove. Historien som utspiller seg er alle krumspringene boken gjør for å slippe å bli lest.
Alt rabalderet som boken finner på, gjør at den voksne leseren må vri seg rundt, tyde ord som han aldri har hørt før, og finne frem forstørrelsesglass. 

Boken gjør seg om til et ratt, den får vinger og begynner å fly, og så blir teksten mindre og mindre. Ganske tidlig kommer det en beskjed om at boken er SLUTT, og at du ikke må bla videre. 

Når du allikevel gjør det, presser boken igjen permene, og den voksne må ta skikkelig i, for å holde boken åpen. 


Sånn holder det på, det er en kamp å komme seg gjennom denne boken, men for et eventyr! Den som leser boken må by på seg selv for at dette skal bli morsomt, her må det synges, og skrikes når det tar fyr, akkurat der du holder fast i boken. 

Ord forsvinner, og barna må være med å forme historien med sine egne ordforslag. Så dukker krokodillen opp, og bytter ut alle R`ene med U`er. Denne siden må jeg lese noen ganger før jeg leser for barna i barnehagen, for dette var ikke lett. 

Er det slutt nå da? nei du, det fortsetter, ordene begynner å løpe omkring, og så legger teksten seg som en kant rundt hele boken med hypnotiserende sirkler i midten, her er det bare til å vende og vri, for å få lest. De 34 sidene blir jo til slutt lest ferdig, og er ikke den voksne leseren svett i luggen nå, så er det bare til å gi gass neste gang du leser!


Boken avrundes med noen kjærlig oppbyggende utsagn til barnet, søtt sånn på sengekanten like før søvnen overtar, og helt på sin plass etter denne opplivende avslutningen på dagen. 

David Sundin må være en leken mann, som vet hva barn liker. Illustrasjonene som utgjør en stor del av helheten, holdes i duse rød- og blåfarger. De er formet sånn at det hjelper den voksne leseren i jobben med å gjøre dette gøy. Og gøy var det, veldig gøy, så nå gleder jeg meg til å teste boken ut på 2-åringene mine i barnehagen. Er du på jakt etter julegave til 2-6 åringer, så vil jeg påstå at denne er midt i blinken ☺

2 kommentarer:

  1. Så gay! Denne boken må være midt i blinken for mitt barnebarn på 4 år! Tusen takk for at du gjorde oppmerksom på denne! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Heldige barnebarn om han/hun får den til jul, denne kan du glede deg til :)

      Slett