tirsdag 28. desember 2021

Dyrenes gård (Animal farm) av George Orwell

1984 er vel boken George Orwell er mest kjent for, men Animal Farm er absolutt verdt å lese den også. Her møter vi den storslagne satiremakeren Orwell, på sitt aller beste, og det er en fryd å lese. Selv om karakterene i denne lille romanen er dyr, er det ikke vanskelig å overføre maktens korrumperende kraft, på mennesket.

Forlaget om boka:
Mr. Jones på Storgård er så alkoholisert og lat at han en dag glemmer å fôre dyrene. Det påfølgende opprøret under ledelse av grisene Napoleon og Snøball fører til at dyrene i samlet flokk jager Jones på dør. Revolusjonen er et faktum!

De nye lederne på den nå omdøpte Dyregård lover å gjøre slutt på de grelle ulikhetene som råder i det lille samfunnet, slik at alle på fire bein får lik tilgang til godene. Men etter hvert som tiden går, svinner opprørets idealer og noe nytt og helt uventet kommer til syne.


Forlag: Bokvennen
Utgitt: 1945/min utgave 2021
Sider: 115
Kilde: PDF fra forlaget


Det er ikke vanskelig å overføre handlingen i denne romanen, fra dyr til mennesker, og det er også menneskelige følelser, som diskuteres i denne historien. Grisen Major taler til de andre dyrene om livets urettferdighet, og krever at de alle gjør opprør. De går så langt som å kreve menneskeslekten utryddet, og ber alle forkynne budskapet videre.

Teksten flommer over av metaforer, og allerede i åpningsscenene er det mange bilder på hvordan dyrene i fellesskap skal vinne herredømme over all makt på jord. Når Major tidlig i handlingsforløpet dør, er det Napoleon og Snøball som tar over styringen av de andre. De utvikler et tankesystem de kaller "animalisme" hvor fred, demokrati og samarbeid står i fokus, og de greier faktisk å jage menneskene fra gården.

Dyrene får det bedre, de diskuterer pensjonsalder og krever fritid for seg selv. Uttrykket "dum som en sau" poppet opp i hodet mitt, for hjernevasking er ikke noe problem, når det er sauer det er snakk om. Det er artig at de krangler om vindmøller, trodde du at vindmøllemotstandere er noe nytt? oh, no!

Det går ikke lang tid før det danner seg to fraksjoner blant dyrene, de er ikke enige om matproduksjon, om forsvar av gården og om maktfordelingen, så det dannes komitèer, og utstrakt lobbyvirksomhet settes i gang. 

Hvis du synes dette høres heller snålt ut, så glem det. Du vil automatisk se for deg makthaverne som herjet i første del av 1900-tallet, kjenne igjen problemstillinger de sto overfor, og ikke minst maktmisbruket de utøvde overfor den gemene hop. 

Jeg hadde trodd at boken skulle være tung å lese, kanskje minner fra da jeg leste 1984, uten at de sitter så godt fremdeles. (note to self: les den igjen!) Animal farm var lettlest, morsom, skremmende og veldig gøy å lese - denne må du få med deg!

Det er Christian Heyerdal som står for denne nye oversettelsen av Animal Farm. Han har modernisert språket, til et som klinger godt i våre ører, og det setter jeg pris på. Tidligere oversettelser til norsk har fått tittelen Kamerat Napoleon fra 2008, og Diktatoren som kom på norsk allerede i 1946.

9 kommentarer:

 1. Denne boka har jeg lest flere ganger. Utrolig bra. Ved annen gangs gjennomlesing så kom også samfunnssatiren enda tydeligere fram. Ikke tunglest nei, bare morsom. Og veldig på kornet :)
  Ha en fin romjul Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet ikke hvorfor jeg tenkte at den var tung, må lese 1984 igjen, og se om det er derfra jeg har det :) Nyt juledagene Marianne!

   Slett
 2. Har vel lest denne minst en gang, antagelig flere. Hadde den som pensum , men husker ikke om det var på ungdomskolen, sannsyligvis vg.skole og muligens på folkehøgkolen der jeg gikk medialinje. Husker den godt. Husker den ikke som tunglest, mer som Marianne; morsom bok, med satire og brodd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre, jeg henger langt etter dere som har lest "skikkelige bøker" hele livet. Jeg har alltid lest, men mest de populære barnebokforfatterne :)

   Slett
  2. Hehe... Du har i alle fall tatt igjen med monn:)

   Slett
 3. Eg las Animal Farm for fleire år sidan og som du skriver er den ikkje tunglest.

  God romjul, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg føler meg nesten som slauren på bakerste benk, som ikke har lest denne allerede :) Klassikere er gøy, og jeg er veldig glad for nyoversettelser.
   God romjul til deg også Elida! Jeg var tilbake i barnehagen i dag, heldigvis har vi nok snø til å lage engler og snømann og ake litt :)

   Slett
 4. Animal farm er både søt og stairisk på samme tid. Orwell var dyktig. Kult at du hadde en god leseopplevelse sammen med boken. Det er masse humor i bøkene til Orwell som blir glemt om man kun leser 1984. Har du sett tegnefilmen av Animal Farm fra 1954?
  Håper du har fine romjulsdager, Tine og at du koser deg med snøengler og snøfolk :) Jeg koser meg (lagt ut et innlegg, men det vises kun på forsiden av bloggen - etellerannet har kræsjet hos Squarespace) Forresten: skrevet tips til 1001 asiatisk bok om du fortsatt trenger noen

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser gjerne mer av Orwell, kanskje det bare er 1984 som ikke er morsom :) Har ikke sett tegnefilmen, den skal jeg be gubben finne frem, når vi har en kveld i heimen samtidig. (jeg ser ikke tv og kan ikke med den...)
   Har kost meg på jobb i dag, snøen er nesten vekke, og da jeg gikk opp på et byfjell nå nettopp, var det ingen snø der, vi får håpe på mer. Krasj på bloggen er kjipt, men jeg iler til og noterer meg asiatips, tusen takk

   Slett