lørdag 4. desember 2021

Vi kom fra Liverpool av Thomas Marco Blatt

For tre år siden leste jeg min første bok av Blatt, Tiden er ilden vi brenner i. Litt senere det samme året dukket Varsjøen opp som lydbok, og jeg fornyet mitt bekjentskap. Årets utgivelse er på høyde med de første to leseopplevelsene, og vel så det, denne anbefaler jeg deg å lese!

Forlaget om handlingen:
Når Fred O’Brien blir alvorlig sjuk, rammer det hele familien. Sønnen Joe, som drømmer om å bli fotballproff, blir nødt til å søke jobb. Dattera Emma må sette flytteplanene på vent, og Freds yngre bror Dave må plutselig fikse problemer han kanskje ikke er i stand til å fikse. Familien O’Brien består av mennesker som drømmer stort, men som er vant til å leve i skyggen av de store begivenhetene. 

Vi kom fra Liverpool er en velskrevet og gripende roman om arbeiderklassens håp, om familie, samhold og brudd og om å stå overfor livets avgjørende hendelser.

Forlag: Kolon
Utgitt: 2021
Sider: 170
Kilde: Leseeksemplar


Joe er sytten år og en av tre juniorspillere på 5. divisjonslaget Multon Swans. Hans største ønske for livet er at sjefspeideren på Liverpool skal få akkurat ham i kikkerten. Emma er nitten og Joes bokorm av en søster. Hun bruker masse fremmedord når hun prater, om det er for å hevde seg, eller for å se seg selv i et annet liv vet jeg ikke, men hun drømmer om et liv i London med venninnen.

Faren deres er sjauer i skraphandlerbransjen, og når han blir fraktet til sykehuset med hjerteinfarkt, ligger det i kortene at Joe skal overta farens stilling. Emma har allerede en jobb, men Joe vil satse på fotball, så mamma Helen får panikk for hvordan de skal greie seg. 

Disse to har hver sin fortellerstemme gjennom romanen, det har også onkel David. Han er like langt nede på rangstigen som resten av arbeiderklassefamilien O`Brian, og har rotet seg bort i ett par gangstere, ved å bli kjæreste med søsteren deres. 

Dette er god fortellerkunst, som begynner med spennende presentasjoner av persongalleriet, og fortsetter med miljøbeskrivelser fra Liverpool, satt drøye tredve år tilbake i tid. Gjennom hverdagslige begivenheter bygges det en intrige som ganske raskt fengslet meg. 

Joe drømmer om å bytte ut den skranglete sykkelen han har vokst i fra, med en brukt Ford Escort, og kanskje få noen fotballsko som passer, hvor sålen henger fast. Det er konkrete ting han har i drømmene sine, i tillegg til fotballdrømmen, noe han trenger for å overleve i den dystre industribyen Liverpool.

Språket Thomas Marco Blatt bruker kjenner jeg igjen fra de andre bøkene jeg har lest av ham. Det bærer preg av miljøet som skildres, men har noen fantastiske gullkorn innimellom. Lesingen flyter, her er ingen sprang i teksten eller andre utfordringer for leseren, så det er bare til å lese og nyte.

For ikke å ødelegge leseopplevelsen for deg, vil jeg ikke si noe om slutten. Jeg lover at du vil klamre deg til boken, akkurat sånn som jeg gjorde ☺


4 kommentarer:

 1. Har den liggende, gleder meg til å lese den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kan du virkelig glede deg til, gleder meg til å se hva du (og Anita) synes. God lørdag Ingun!

   Slett
 2. Skummet bare start og slutt, denne har jeg liggende hjemme og ser frem til å lese. Har lest de andre bøkene hans.
  Ha en fin lørdag Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her greide han å holde meg på tå hev. Håper du nyter lørdagen du også :)

   Slett