søndag 19. desember 2021

Mine menn av Victoria Kielland

Ikke hørt om Victoria Kielland før? Det kommer du til å gjøre for denne dama vet å sette spor. Med sin tredje utgivelse har hun havnet på flere gjeve lister over årets beste bøker. Mine menn har blitt nominert til priser, og hun har mottatt Stig Sæterbakkens betydelige minnepris.

Forlaget om handlingen: 
Mine menn er en litterær fantasi, fritt inspirert av faktiske hendelser. Om tjenestejenta Brynhild som på slutten av 1800-tallet emigrerte til USA og ble til Bella Sørensen, og så Belle Gunness i La Porte, Indiana. 

Det handler om å gå til verdens ende, om innenfor og utenfor, om skuffelser og avgrunner, om å ikke miste seg selv, om hvem som får leve og hvem som må dø:
«De som elsker med hele seg vil aldri overleve kjærligheten.» 

Forlag: No comprendo press
Utgitt: 2021
Sider: 200
Kilde: Biblioteket


Da jeg leste om romanen Mine menn, og skjønte at den handler om den forrykte morderen Belle Gunness, hadde jeg sett for meg en helt annen historie, enn den jeg har lest nå.

Victoria Kielland fremstiller hovedpersonen som en skadeskutt fugl, som er tro til Gud, og vil elske uten å miste seg selv. Det er Belle og hennes innerste følelser som utforskes her, mens forbrytelsene hennes bekreftes ganske kort.

Historien er nesten kronologisk, det begynner med et lite blikk inn i noen kontaktannonser, i en skandinavisk avis i Chicago på begynnelsen av 1900-tallet. Så hoppes det frem noen år, før vi blir tatt med tilbake til Rødde gård i 1876. Her jobber Brynhild som tjenestejente på en gård, og blir forført av odelsgutten på gården. 

Sånn begynner det, som absolutt ikke er en klassisk historie om en naiv fattigjente, men en ganske så sørgelig beretning om et menneske som hele livet lengter etter nærhet, og å bli forstått. Romanen er sanselig til tusen, handlingsmettet og lettlest, tre gode egenskaper, men jeg lover deg, du kommer til å bli helt satt ut av det nydelige språket Kielland bruker. 

                    Himmelen lå så stor og smeltende der ute, som et mykt stykke mørkeblå silke, altfor mykt og helt uutholdelig. - Kjære Gud, hun la hånden forsiktig over navlen og brettet fingrene ut, en hel liten verdensarv, hånden hennes lå klistret inntil kjolestoffet, - alt dette er mitt. Herre, hun krøllet fingrene rundt arbeidsforkleet, - se i nåde til meg.


Boken har stemningsførende overskrifter som; Fraværet av kjærlighetshistorie, er også en kjærlighetshistorie og Kjærligheten finnes også i helvete. Belle eller Brynhild som hun er døpt, spør seg selv flere ganger - hva slags menneske er du? men går du dypt nok, eller er ærlig nok, så er dette et vanskelig spørsmål å få svar på. 

Dette er ikke en lang bok, så du kan unne deg å lese rolig og med oppmerksomhet på det vakre språket. Kielland har latt seg inspirere av den grufulle historien om seriemorderen fra Norge, og en del fakta, tid og sted stemmer med virkeligheten, resten er diktning. Og god diktning er det, for dette var en nytelse å lese ☺ 

Artemisias Verden og Minbokogmaleblogg har også skrevet om boken


God søndag dere!


11 kommentarer:

 1. Ja, dette var en spesiell og god roman:)
  Takk for link:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du sendte meg den veien, dette var det spennende å lese om :) Nyt søndagen Anita!

   Slett
 2. Tack för smakbiten. Du skriver alltid om böcker så jag blir lockad att läsa!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre Lotten, ha en fin søndag!

   Slett
 3. Svar
  1. Historisk og en artig vri på synsvinkelen, bedre blir det ikke, kjekt at du fikk lyst å lese den du også :)

   Slett
 4. helt okänd bok för mig. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 5. Kände inte till boken eller författaren. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjente heller ikke til henne før jeg leste omtale av denne boken :)

   Slett
 6. Jeg har jo lest om denne norske damen som ble massemorder i Amerika. Det kan det tydeligvis bli god litteratur av! Denne må jeg nok lese i løpet av vinteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig interessant når spesielle mennesker og hendelser blir skildret på en så spennende måte, denne må du få med deg :)

   Slett