torsdag 12. august 2021

Boksen går av Therese Aasvik

Er du klar for en roman om ambisjoner og avgrunner? Det er ikke tvil om at denne fornøyelige romanen har store doser av begge deler. Jeg har tidligere lest Noe skal skje, Fie faller og Byer uten deg, alle romanene til Aasvik har et element av kunst i seg, og karakterer som snubler og faller litt i livet.

Forlaget om handlingen:
Ruth er samfunnsfaglærer. Hun er ikke kunstner, slik hun en gang drømte om, hun bor i et hus midt i byen med to barn og ektemannen Alf, som hun ikke forholder seg til lenger. Hver dag sykler hun til skolen der hun forsøker å vekke lærelyst i elevene og livslyst i seg selv, men den eneste som virker lysten på noe som helst, er den barmfagre kunst- og håndverkslæreren May – som tekster Alf sent på kvelden. 

En dag kaller rektor alle lærerne inn til et hastemøte på lærerværelset – og både kunstnerspiren og konkurranseinstinktet vekkes på nytt i Ruth.

Boksen går er en fortelling om samliv og arbeidsliv, om ambisjoner og avgrunner – om å se hverandre og å møte seg selv.


Er du interessert i performance/installasjonskunst, så kan du glede deg til å bli kjent med Marina Abramovic. Aasviks roman er inspirert av hennes historie, og kunstneren selv er med i form av en "skrikegreie" og en bok. 

Ruth og Alf har vært gift i seksten år. Hun presset gjennom at de skulle kjøpe en stor enebolig med fire etasjer, og her bor de sammen med sine to barn. De jobber begge på den samme ungdomsskolen, men til tross for at det ligger til rette for at de kan ha mye tid sammen, så snakker de forbi hverandre, og unngår hverandre mer og mer. 

Historien er lineær, men i begynnelsen skildrer Ruth blant annet visningen og oppussingen av huset, og vi hører om hennes møte med Mariana Abramovic, da hun for mange år siden ble med sin mor på en utforende kunstevent. 

Ruth selv drømte om å bli kunstner, men ble avvist to ganger og ga opp. Da hun var yngre laget hun en kunstinstallasjon, og det var før hun visste hva en kunstinstallasjon er for noe. Nå er hun en sliten ungdomsskolelærer, som irriterer seg over den minste ting. Hun føler at hun og mannen lever i en videoinstallasjon, som hele tiden spoles tilbake.

Når skolen mottar penger for å sette opp en kunstinstallasjon i skolegården, går det en kule varmt, siden det ikke bare er Ruth som melder sin interesse. Dette prosjektet driver handlingen fremover, samtidig som vi ser ekteskapet til Ruth og Alf gå gjennom en vanskelig tid.

Jeg koste meg med denne romanen, spesielt det som handlet om kunst. Den andre delen hvor de to voksne begynner å oppføre seg heller merkelig, syntes jeg ble litt karikert, men jeg la ikke så stor vekt på det. Therese Aasvik er absolutt en roman å ta med seg ut i solen i noen timer.

På bloggene Artemisias Verden og Beathesbibliotek
finner du kjempefine omtaler av boken ☺


Utgitt: 2021
Sider: 260
Kilde: PDF fra forlaget


11 kommentarer:

 1. Spent på denne. Tok den frem nå etter din og Beathes begeistring:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy, gled deg til å lese :)

   Slett
  2. Leste 50 sider i går og er ikke så begeistret enda. Ikke då festlig som jeg forventet, men mulig det kommer seg? Farlig at noen sammenligner med Nina Lykke.

   Slett
  3. Spent på om du synes den tok seg opp, ikke stopp på side 50 i alle fall :)
   God helg Anita!

   Slett
  4. Nei, da, skal ikke stoppe. Boka er jo ikke så lang. Tenker å lese litt nå før jeg ser videre en episode eller to av Advokaten på NRK.
   Takk og god helg til deg også Tine.:) Regner her nå. I morgen skal jeg på biblioteket og hente Jane Eyre i lyd og papir. Når du klarte å komme deg gjennom den og Ingun likte den veldig godt, så skrider jeg også til det romantiske gammelfeministiske verket:) Må jo ta opp klasikkerlesinga igjen.

   Slett
  5. Gøy at du skrider til verket med Jane, vi må ikke glemme klassikerne selv om vi har lest mange av JSD sine anbefalinger nå :)

   Slett
  6. Ja, vi har.. Hentet Jane Eyre i dag, men lydboka får jeg vel bare hørt i bilen. CD begynner jo å bli såååå gammeldags.. Tviler på at jeg kan rippe CDn fra den gamle iMacen og over på min nye iPhone, men mulig jeg prøver..
   Ferdig med Boksen går, omtale i morgen antar jeg. Den kom seg etter lærermøte med rektor om donasjonen.

   Slett
  7. Ja tenk at de fremdeles tilbyr lydbok på CD :) Jeg ville ikke giddet å mekke den over på mobilen, da er det bedre med BookBites. Nå ser jeg at du har blogget om denne, fyker over til deg :)

   Slett
  8. De har den ikke på Bookbites, så derfor lånte jeg på bib.

   Slett
 2. Takk for flott tips, denne har jeg notert meg. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt, du har kanskje lest noe av forfatteren før? Gled deg til denne.

   Slett