søndag 22. august 2021

Alle lyver av Camilla Grebe

Camilla Grebe er en av dem som blir kalt krimdronning i Sverige. Ikke rart siden hun har vunnet prisen for beste krim i Sverige to ganger, og det samme for Glassnøkkelen, prisen for beste nordiske krim. Jeg har lest mye av det hun har skrevet, og grugledet meg til Alle lyver.

Forlaget om handlingen:
Maria er heldig, og hun vet det. Hun trives i jobben som lærer, hun elsker sønnen sin, sin nye mann Samir og – som oftest – bonusdatteren Yasmin. Men når Yasmin sporløst forsvinner en desembernatt og Samir blir anklaget for å ha drept sin egen datter, raser Marias tilværelse sammen. 

Ingen kan vel drepe sitt eget barn? I alle fall ikke mannen hun elsker og kjenner så godt?

Alle lyver handler om den fine linjen mellom løgn og sannhet som vi stadig balanserer på. En besettende kriminalroman og en skildring av en familie i fritt fall.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2021
Sider: 448
Kilde: Leseeksemplar

Hvordan føles det å få livet sitt satt på vent av en hendelse som er blitt en påtvunget? I denne historien opplever hovedpersonen det, og speilet i det jeg håpte var utradert rasistisk tankegods, gir Grebe oss her en spennende innfallsvinkel til denne krimmen. 

    - Takk for at du fortalte det, sa jeg. - Hvordan har du det, er du syk?
    Han tidde en lang stund før han til slutt kremtet.
    - Det skjedde noe. Vi kan ta det senere.
    Men det ble ikke noe senere, for dagene fortsatte å komme og gå mens livet krympet.

Alle lyver er en av flere kriminalhistorier jeg har lest den siste tiden, som minner mer om en roman enn en krim. Yasmins forsvinning etterforskes som et mord, men når plottet skisses opp er synsvinkelen  stemoren Maria sin, og etterforskingen er ikke noe vi får særlig innblikk i. Dette gjør ikke meg noe, "politikrim" er ikke min favoritt i krimsjangeren, men jeg kunne allikevel ønske at historien bød på litt mer spenning.

Maria befinner seg i en uholdbar situasjon, hva er egentlig hennes rolle, er hun et offer? eller er hun medskyldig i form av å ikke ha skjønt hvilken person hun hadde giftet seg med. At Samir er muslim, og noen muslimers syn på kvinner og familie blir et tema, selv om han selv er født og oppvokst i Paris, og ikke er praktiserer sin religion. 

Etter hvert møter vi flere fra persongalleriet som fortellerstemme, først ut er Vincent som er Marias sønn som har Downs. Dette er også interessant å lære mer om, hvordan en med Downs kan fungere i hverdagen. Jeg synes Vincent er skildret på en troverdig måte, samtidig som de delene som omhandler ham byr på en slags styrke jeg ikke hadde forventet.

Det var to ting jeg var kjemperedd for.
    Det ene var at jeg skulle våkne og ikke ha Downs syndrom, for jeg likte å være meg. Og hvis jeg ikke var meg lenger, så ville jeg ikke få beholde assistenten min Maja eller gå til logopeden, og jeg tror heller ikke jeg ville få lov å bake like mye. 
    Det andre var døden.

Siden historien fortelles fra flere synsvinkler blir enkelte hendelser fortalt flere ganger. På denne måten bekreftes bokens tittel, for alle løgnene skrives liksom frem gjennom det varierte fokuset. Mot slutten hoppes det også tjue år frem i tid, og spørsmålene som har drevet historien fremover får sine svar.

Alle lyver er en medrivende historie hvor jeg som leser var oppriktig interessert i løsningen. Dette mer enn spenningen drev handlingen fremover, samtidig som gode observasjoner og variert tematikk gjorde det interessant å lese. Liker du rolig krim, uten for mye fokus på etterforskning så er Camilla Grebe sin nye bok midt i blinken for deg.

Andre bloggere om boken: Medbokogpalett, Artemisias Verden og Hverdagsnett

7 kommentarer:

 1. Denne har jeg liggende i bunken over uleste bøker, den skal jeg lese etter hver. Ser at du liker den, av det lille jeg vil lese om den på forhånd.

  SvarSlett
 2. Likte denne godt, syns hun er en av de bedre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, der er vi enig. Jeg så nå at jeg har glemt å lenke :) Ha en strålende søndag Åslaug!

   Slett
 3. Likte denne jeg også, selv om jeg har likt andre av henne bedre. (tror jeg) Takk for link:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt for rolig krim etter min smak, men så godt skrevet, at jeg kan ikke annet enn å begynne å like rolig krim :)

   Slett
  2. Skjønte det, men den er god på andre måter.:)

   Slett