søndag 29. august 2021

Ingen anger - ny roman fra Tommi Kinnunen

Leste du debutromanen til Kinnunen, Der fire veier møtes er jeg sikker på at du også leste oppfølgeren Lyset bak øynene. For to år siden kom også Skår, og jeg var like begeistret for den, som jeg var for de to andre romanene. Gjett om forventningene var høye da jeg skulle begynne på Ingen anger!?

Forlaget om handlingen:
Våren 1945 befinner fem finske kvinner seg på den finsk-norske grensen etter å ha blitt sendt tilbake fra fangeleir i Tromsø. Kvinnenes hoder er snauklipte for å markere at de blir ansett som «tyskerjenter» eller kollaboratører. Andre verdenskrig går mot slutten, og det som var akseptabelt under krigen, anses nå som en forbrytelse.

Aili, Irene, Katri, Siiri og Veera tvinges til fots gjennom et utbrent Lappland. På sine vandringer hjemover gjennom ødelagte byer og bygder blir de, i likhet med andre kvinner som har valgt som dem, stilt til doms for feiltrinnene sine under krigen. Brakt til stillhet av skam og frykten for hva som vil møte dem når de kommer hjem, finner kvinnene trøst og fellesskap i hverandre. For hvordan er det å vende hjem, vel vitende om at ingen ønsker deg tilbake?

Den tematiske rammen med tyskertøser, som vi finner i denne romanen, er velkjent for meg, så forventningene ble skrudd ned i forkant av lesingen. Etter femti siders lesning, skjønte jeg at denne romanen rommer så mye mer enn skamklippingen av disse hardt prøvede kvinnene.

Skrekken for hva som kommer til å skje med dem nå når krigen er slutt, preger begynnelsen på historien. At de bare kan bli sendt rett hjem, streifer dem ikke, så overraskelsen er stor når det er akkurat det som skjer. De blir fraktet til et hentested, og mens de sitter her finner og venter på skyss videre, skjønner de at de kommer til å bli fraktet rett i fangenskap i Finland, så fem av dem begynner å gå.

I fortsettelsen befinner de fem damene seg underveis, med Rovaniemi som første mål. Kvinnene kommer fra forskjellige steder, og er veldig forskjellig både av alder og lynne. De blir egentlig ikke kjent med hverandre, til tross for denne lange, strabasiøse vandringen, for de har ikke lyst å røpe hvorfor de dro med tyskerne da de trakk seg ut av Finland.

        Vi kunne jo ikke vite, forsikret de hverandre. Hvem kunne ha tenkt seg? Ingen ville ha trodd dette. De hadde forlatt hjemmet bare fordi det i deres situasjon hadde vært mer fornuftig å dra enn å bli.

De blir tvunget til å vurdere hvilken rolle de selv hadde spilt i krigen, og den lange vandringen ga mye tid til å tenke på sin egen delaktighet. Katri som vasket kulehull på de døde i Finnmark, Siiri som maskinskrev de finske dødslistene, og alt det Veera, Aili og Irene har sett. De har ikke gjort seg skyldig i alvorlige handlinger, men arbeidet de har gjort hjalp tross alt tyskerne.

Romanen fremstår som en feministisk krigsroman, som fokuserer på de vanskelige valgene og skammen som følger med hver enkeltes livsavgjørelse. Irene er den karakteren som leder an historien, men de andre kvinnene får også stor plass. Handlingen er lett å følge, og så pass fengslende at jeg ikke hadde problemer med å sette av mye lesetid, den helgen jeg leste boken ☺


Forlag: Pax
Utgitt: 2021
Sider: 288
Kilde: Leseeksemplar


19 kommentarer:

 1. Jeg elsker Kinnunen sine bøker og er litt over halvveis i denne. Han skuffer på ingen måte, spennende tematikk selv om jeg også har lest mye om tyskertøser så ble denne veldig annerledes. Gripende og tankevekkende. Jeg viste heller ikke at det bra finske kvinner som vervet/ eller ble mer eller mindre tvunget med slik jeg oppfattet hun som var tysklærer ble, eller var de uvitne. Gledre meg til fritid i dag så jeg får lest den ferdig. Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her var mye nytt her, for oss som har lest om tyskertøser tidligere. Kos deg med boken, godt å få en fridag innimellom, så du får lest litt :)

   Slett
 2. Det låter verkligen som en intressant bok. Tack för tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det, dere hadde kanskje ikke tyskertøser i Sverige? men hvem vet, interessant tanke som kom svevende der :)

   Slett
 3. Interessant. Har Lyset bak øynene her, i bunken. God søndag Tine:) Her stråler sola og jeg må skal bruke godværsdagen på å kjøre sørover til Finnskogen. Kjedelige å kjøre i så fint vær, men sånn er livet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du leser Der fire veier møtes først, de henger veldig sammen de to første bøkene. Det er kjedelig å kjøre i sterk sol, vi kom nettopp hjem fra tur 1,5 time å kjøre hver vei, og solen er så lav at den skinte rett inn i øynene.
   Kos deg på ferie, Finnskogen er alltid spennende å lese om, håper du får et spennende opphold :)

   Slett
  2. Takk for det Tine.:)
   Ja, det ble varmt i dag.
   Fremme nå og sola har gått ned og vi får noen varme dager her og det blir deilig:)
   Der fire veier møtes, er det jeg har, tror jeg..

   Slett
 4. jag läste hans debut Där vägar möts men sedan blev det inte mer

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må lese fortsettelsen, den er også nydelig :)

   Slett
 5. Tack för smakebiten låter som en intressant bok.

  SvarSlett
 6. Jeg hadde en plan om å lese Der fire veier møtes , men kom aldri så langt. Så kanskje jeg skulle gjøre noe med den saken. Jeg har hørt mye bra om denne forfatteren så jeg tror jeg vil like bøkene hans.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lån med deg Lyset bak øynene og les begge på rappen, det kunne jeg ønske at jeg hadde gjort :) Med Ingen anger følger han opp sitt engasjement for kvinner i utsatte posisjoner.
   Søndagen min er vidunderlig, med det været og den fine turen vi har gått, håper din er like fin :)

   Slett
 7. Har läst Där vägarna möts av författaren, den var intressant. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Jag hittar inte denna titel bland hans böcker. Har läst två som jag tyckte om. Tack för smakbit

  SvarSlett
 9. Tror ikke jeg har fått med meg Kinnunen. Surrer bare rundt i min lille dam og får ikke med meg lite av nye bøker. Denne forfatteren virker spennende. Og så ble jeg litt forelsket i omslaget. Som glansbilder fra gamle dager.
  Håper du har en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Han skriver virkelig godt, så det er bare å hive seg rundt. Ikke farlig å surre rundt når du er så god på å plukke opp lesetips :) Søndagen min har vært helt vidunderlig, med flott tur til Kiellandbu :)

   Slett
 10. Tyskertøserne hade det nog fruktansvärt svårt efter kriget, även om jag förstår dem som föraktade dessa kvinnor.

  SvarSlett
  Svar
  1. I ettertid kan vi jo se at å skjære alle over en kam, uten en gang å kjenne dem, var temmelig umenneskelig. I Kinnunens roman lærer vi også om hvor forskjellige grunner de hadde til å henge seg på tyskerne.

   Slett