torsdag 26. mars 2020

Vår - en dagsaktuell og skremmende samfunnsskildring fra Ali Smith

Vår er den tredje boken av i alt fire, hvor Ali Smith skriver frem bilder av vår tid. Jeg har lest Vinter og Høst og ser nå frem til å lese Sommer, når den kommer. Tilfeldighetene ville ha det til at vi satt oss ned for å se Netflixserien Collateral, som skildrer forholdene for asylsøkere i Storbritannia på akkurat samme måte som Ali Smith gjør i Vår - skremmende!

Fra bakpå boken:
På en øde jernbanestasjon nord i Skottland står fjernsynsregissøren Richard Lease. Han har nylig mistet venninnen Patricia i kreft, og for lenge siden mistet han kontakten med datteren Elisabeth. For Richard er håpet ute. Nå er han i ferd med å kaste seg foran toget, hvis det noen gang kommer.
I London er Brit, på jobb i en fengselslignende interneringsleir for asylsøkere og flyktninger. En dag skjer det umulige: en jentunge i skoleuniform vandrer rett forbi vaktene og inn til ledelsen. Derfra får hun utrolige ting til å skje, som at toalettene blir vasket. Da jenta forlater leiren og setter seg på et tog, følger Brit med. 
Forlag: Oktober
Utgitt: 2019/på norsk 2020
Sider: 301
Kilde: Leseeksemplar

Ali Smith har etterhvert blitt en av mine favorittforfattere, og med Vår klatrer hun opp, enda et par hakk på "the ladder of fame". Romanen gir leseren noe å jobbe med, les for all del sakte, nyt variasjonen i språket og underteksten, som utfolder seg underveis. Jeg opplevde det som magisk, og ble flere ganger oppriktig tatt å sengen, av hva hennes språkbruk og skrivestil gjorde med meg.

Romanen lener seg på det dagsaktuelle tema migrasjonskrisen, men fokus er på hva det betyr for menneskene som blir mer eller mindre oppbevart i interneringsleirer i landet de har kommet til. Smith skildrer disse ansiktsløse "ikke-menneskene", på en måte som gjorde meg stresset da jeg leste. Ikke blir de informert om hva som skal skje fremover, og ikke har noen følelse av medbestemmelse over eget liv, jeg kjenner jeg får frysninger bare ved å skrive det.

Hun hadde rast, for få dager siden, om den britiske regjeringen og Irland. 
Det er mulig de ikke vet hva de gjør, hadde hun sagt. Det er også mulig de vet nøyaktig hva de gjør. Jeg vil ikke tilgi dem, ingen som vet hvordan det var, vil det. Å røre opp i det gamle hatet. 

Rammefortellingen er forsåvidt både eventyrlig og enkel, Ali Smith benytter seg av trikset "å fortelle en historie ved å ikke fortelle den". Les mellom linjene når du hører om den forvirrede regissøren som har en imaginær datter, unge Florence som fremstår som usynlig og magisk, og om kaffevogndamen Alda som forteller oss historier fra utrenskningen av Høylandet på 1700-tallet.

Med en regissør og en manusforfatter i hovedrollen blir mange av detaljene i boken fortalt ved hjelp av referanser til film og litteratur. Forfatteren Katherine Mansfield og lyrikeren Rainer Maria Rilke blir nevnt, noe som ansporer meg til googling og videre lesning.

Det er mange sterke scener i denne boken, men den jeg virkelig kjente på kroppen var reaksjonen til Brit, da hun var tilbake på jobb og fortalte en kollega hvor hun hadde vært. Han snakket lenge til henne på gælisk (eller noe) og hun ble skikkelig frustrert, en frustrasjon jeg selv kjente på etter å ha lest en hel side med gæliske ord.

Jeg skjønner faen ikke bæret av hva du plaprer om, sa hun. 
Mhm, sa han. Men det er jeg rustet for, skjønner du. 
Alle de overtroiske greiene du lærte der oppe som barn, må ha fritert hjernen din, ropte hun etter ham bortover gangen, med pulsen dirrende i halsen.
Den dirret som om hun var en streng på et musikkinstrument som ble spilt på mot sin vilje. Andre språk burde ikke være lov i England. Storbritannia. Hun mente Storbritannia.

Med Vår utvider Ali Smith horisonten min, hun stiller spørsmål ved hvorfor det bare er eliten som skal vite? hvem er de nye verdenstyrannene? og hva er det som gjør at høyresiden vokser? Hun setter fokus på hvordan media gjør menneskene betydningsløse og ikke minst hva forvaring gjør med et internert menneskes psyke.

Selve handlingen er fortryllende og leken, men den alvorlige undertonen ligger og dirrer hele veien. Les og nyt, dette er mesterlig litteratur!

6 kommentarer:

 1. Jeg har aldri helt fått til Ali Smith, selv om bloggposter som denne ofte har fått meg til å forsøke, eller ihvertfall ville forsøke. Tror problemet er at jeg alltid velger lydvarianten. Kanskje hun rett og slett ikke egner seg på lydbok? Ikke lest noen av årstidene, men 3 andre som jeg overhode ikke husker navnet på i øyeblikket. Den som var på bookerlista om kunst, og startet i hver sin ende, i alle dager, umulig å huske tittelen. (Gidder ikke goolge, spiller jo egentlig ingen rolle -)...

  (Skal se vi alle kommer gjennom bokhyllene våre denne våren)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest 4-5 bøker av henne og Vår er desidert den beste. Kan ikke skjønne hvorfor denne ikke skal fungere på øret, så jeg utfordrer deg: prøv da vel!
   Jeg har noen leseeks stående igjen i hyllen, halvparten har jeg tittet på eller begynt på, og frister ikke. Selv om jeg har kuttet ned på leseeks, har jeg benyttet meg av de som sender pdf nå, og har en bestilling inne hos Kagge som kommer til uken.
   I nøden lærer naken kvinne og spinne, og alt det der...
   Nå er det tid for tur, med to gamle gretne gubber på øret, jeg gleder meg. Ha en fin dag Ingalill :)

   Slett
 2. Du aner ikke hvor glad jeg er for å høre at du er fan av Smith, tror jeg ble hekta etter første møte som var nettopp boken Ingalill,How to be both, eller Begge deler som den heter på norsk, elsket den boken. Nå 7 bøker senere er jeg like hekta. Har lest denne både på engelsk og norsk som jeg har pleid med akkurat disse og gleder meg til juli når Sommer kommer.

  Hun har jo et Shakespeare stykke inne i boken også,noen av sekvensene med Florence,og det sies at hun er en moderne versjon av Marina fra stykket Perikles.

  Du har helt rett, dette er mesterlig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så godt å høre at Sommer kommer til sommeren, den gleder jeg meg til. Jeg hiver meg over Begge deler, når biblioteket åpner igjen :) Shakespeare? tenkte ikke over det da jeg leste, hadde gjerne spottet det om jeg viste om det på forhånd. Denne leser jeg garantert igjen, har planer om å kjøpe serien når alle fire bøkene kommer i en bok.

   Slett
 3. Jeg har heller ikke lest noe av Ali Smith enda, men denne gjennom din omtale frister. Noteres***

  SvarSlett
  Svar
  1. Begynn med denne Anita, jeg vet at du med ditt samfunnsengasjement, kommer til å digge den. Ser du Collateral også, så får du et skremmende bilde av hvordan Storbritannia behandler asylsøkerne sine.

   Slett