tirsdag 5. mars 2019

Vinter av Ali Smith

Vinter er andre bok i en planlagt kvartett om vår tid, den første heter Høst og kom ut i fjor. Jeg leste ikke den, men hadde stort utbytte av Vinter, så det er ikke sikkert bøkene henger direkte sammen. I det siste har jeg lest flere bøker hvor tematikken sirkler seg rundt det å ha rom til å leve det livet en ønsker, en tematikk jeg til min store glede fant igjen i Vinter. Romanen er den ferskeste boken på 1001-listen, som jeg nå har lest 63 bøker fra.

Forlaget om boken:
Desember, noen dager før jul. Det er en av de varmeste vintrene som er registrert, igjen, og i et godsliknende hus i Cornwall i det sørvestlige England samles fire mennesker til julefeiring: husets eier, den en gang vellykkede forretningskvinnen Sophia Cleves; hennes sønn, naturbloggeren Arthur; en ung kvinne som Arthur kaller Charlotte, og Iris, Sophias opprørske bohemsøster. Huset har femten soverom, men er det plass til alle?

Vinter er Ali Smiths skarpe og kloke protest mot en stadig mer avgrenset og lukket verden. Hvem som får bli og hvem som må ut, er høyst usikkert, og Smith skriver bitende om gjerder og murer, aksjoner og maktmisbruk, men også engasjert og empatisk om en slags familie som må finne sammen fordi det tross alt er jul.


Etter jeg, for noen uker siden, frydefullt leste Murakamis siste roman, var det en glede å møte på et flyvende hode i Ali Smiths roman. Hva dette flyvende hodet skulle symbolisere er jeg litt usikker på, men kanskje det var Sophias eksentrisitet som materialiserte seg? eller var det hennes problemer med synet?

Dette er en roman som har en rød tråd for leseren å følge, men det hoppes litt i tid og fortellerstemme. Vi går tilbake til Sophia og Iris sin barndom hvor vi får høre at de allerede da hadde veldig forskjellig personlighet.

Romanen tar for seg menneskers behov for å stå opp for seg selv og for saker de tror på. Arthur har en blogg hvor han skriver om natur og bevaring av natur på forskjellige måter. Kjæresten hans Charlotte ypper til strid en kveld, og det er nok ikke første gangen for det ender med at de går fra hverandre. Det er nå den unge Lux kommer inn i bildet, hun som stepper inn som Charlotte i denne famøse julefeiringen. Charlotte bruker tiden på å hakke twitter og bloggen til Art på en sånn måte, at han blamerer (tilsynelatende) seg selv, på en forferdelig måte.

Mer vil jeg ikke røpe av handlingen, for dette er en roman som utvikler seg hele tiden, og har små uventede vendinger underveis. Ali Smith har et flott språk. Betraktningene hun gjør seg rundt båtflyktninger, forurensning og annen lidelse på jorden presenteres uten pekefinger eller oppramsing, men tas opp i leserens tanker som noe å fundere på.

Jeg likte Vinter så godt, at jeg plukket med meg både Autumn og Girl meets boy 
hjem fra London i helgen. 

Forlag: Oktober
Utgitt: 2019
Sider: 284
Kilde: Leseeks

8 kommentarer:

 1. Skulle skrive noen ord om Ali Smith (som sikkert er akkurat det samme som jeg sa om Høst, ikke lest noen av sesongene), men ble så oppløftet av at du leser Stridsberg. Dere har jo hatt et opp/ned forhold, så jeg er svært nysgjerrig på hvordan det går denne gangen? Better?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det føles godt at du ble oppløftet av min iherdighet når det gjelder Stridsberg. Leste en god jafs på vei til London på lørdag, men så ville gubben ha Kindelen, og jeg var avspist med lydbok. Fortsetter nå i uken, og kan røpe at det går meget bedre enn tidligere møter mellom Sara og meg selv.

   Slett
 2. Så kjekt at du likte denne og jeg er spent på hvordan de to du kjøpte i London faller i smak hos deg jeg har lest begge to 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Spring var ikke kommet ut enda, så der må vi smøre oss med litt tålmodighet. Fikk med meg Høst da, vet at du likte den, så det blir spennende å lese.

   Slett
  2. Nei,den kommer ikke før om et par uker. "Girl meets boy" leste jeg på norsk for et par år siden. Godt å høre at du liker Stridsberg sin 🙂

   Slett
 3. Høres ut som en interessant bok dette. England, Cornwall, me like..
  Men den får nok vente en stund, pga alle ventebunkene mine her.. Noterer meg for senere lesing:)
  Imponert over din stayervilje til å lese Stridsberg og for deg ukomfortabel litteratur..

  SvarSlett
  Svar
  1. Nysgjerrig og sta er en god kombinasjon hvis en har interesse av å presse seg litt. Den godeste Sara gjorde det lett for meg denne gangen, for meg som er fornøyd med å klare å lese det, om historien gir meg noe, er en annen sak.

   Slett
 4. Jeg holder på med boken nå, så jeg leser ikke innlegget ditt, det får jeg gjøre etter at jeg er ferdig :)) Jeg har lest Høst, og likte den veldig godt, så jeg er spent på Vinter-boken.

  SvarSlett