torsdag 4. juli 2019

En sommer med Victor Hugo av El Makki og Gallienne

Disse små  En sommer med.... bøkene er et glimrende valg for oss som har en hang for "litteraturhistorie for Dummies". Jeg har allerede lest En sommer med Nedreaas i år, og trodde sommerens høyskoleleksjon var over, så gleden var stor da jeg fikk Victor Hugo på besøk.

Forlaget om boken:
I En sommer med Victor Hugo får vi anledning til å stifte nærmere bekjentskap med den kontroversielle forfatteren bak De elendige. Utenfor Frankrike er Hugo mest kjent for sine romaner, hvorav flere har blitt iscenesatt og ­filmatisert, i hjemlandet regnes han også som en av sin tids største diktere og dramatikere. Han var dessuten svært aktiv i tidens politiske debatter og utmerket seg blant annet med sitt flammende forsvar av samfunnets utstøtte og sin dyptfølte motstand mot dødstraff. Gjennom 40 korte kapitler tar denne boken oss gjennom en rekke temaer som opptok Victor Hugo og hans turbulente samtid.

Forlag: Bokvennen
Utgitt: 2019
Sider: 221
Kilde: Leseeks

Allerede før jeg var halvveis i boken hadde jeg lyst å begynne å lese fra begynnelsen igjen, for dette var en deilig bok å være i.

De to forfatterne skildrer den politisk aktive 1800-talls forfatteren Victor Hugo på en levende og engasjert måte. Lesingen var underholdende og lærerik og absolutt en leseopplevelse jeg vil anbefale videre.

Temaene i boken er mange, og til sammen gir de oss et mangfoldig bilde av Hugos personlighet, hans liv og bakgrunnen for at bøkene han skrev ble som de ble. Vi får innblikk i hvordan karakterene hans har blitt formet, og spennende paralleller trekkes mellom datidens Paris og handlingen i romanene.

Stikkord: Vidunderbarnet - Kjærligheten til folket - Paris - Landflyktighet - Galskap

Victor Hugo hadde en forkjærlighet for dem som hadde mot til å leve. Han beundret "de dristige som lyser opp historien", de som drives av en trang til å kjempe mot hindringene skjebnen har satt opp for dem. 

Selv har jeg både sett, lest og lyttet til forskjellige versjoner av Les Misserable, så jeg kjenner Cosette og de andre godt, men det har liksom blitt med det. Nå har jeg lyst å lese mer, både om og av Victor Hugo, og kanskje ta med meg noe av livsholdningen hans på veien.

16 kommentarer:

 1. Spennende. Denne har jeg også lyst til å lese, men må få lest den om Nedreaas først..

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja, jeg slår gjerne et slag for bergenserinnen Nedreaas, men Victor var det også kjekt å bli bedre kjent med.

   Slett
 2. Har denne og den med Nedreaas på Kindle men jeg har en tendens til å glemme de bøkene som ligger der,det er ikke få. Denne er jeg veldig nysgjerrig på og kommer sikkert til å lese den i løpet av sommeren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en vanesak Beathe, jeg skriver dem opp på leselisten min, for da får jeg en påminner når jeg er inne og oppdaterer der. Etter å ha lest papirbok på balkongen i vinden i går, har jeg blitt enda gladere i Kindelen, null problem med vind som rasler i sidene :)

   Slett
  2. Går de bøkene fra Bokvennen og Aschehoug inn på Kindle? (revurdere å ikke kjøpe eller kjøpe)

   Slett
  3. Ja, Bokvennen sender alltid pdf, det er bare til å videresende til Kindleadressen med "convert" i emnefeltet, så er alt klart. Aschehough har en glimrende bestillingsløsning for leseeks, easypeasy :)

   Slett
  4. Ja, vet at de sender ut pdf, jeg får sem selv- likedan aschehoug sin ordning. Men jeg trodde ikke man kunne overføre norske bøker til kindle. Derav spørsmålet, sjø..;)

   Slett
  5. Hæ? Hvordan hjelper det å skrive convert i emnefeltet før en sender mailen videre? Syntes det ofte er stor forskjell på pdf-filene som blir sendt og jeg må alltid sjekke dette før jeg sender den over. Noen har utrolig liten skrift og de nytter det ikke å lese på kindle eller nettbrett for den saks skyld.

   Slett
  6. Jeg vet ikke, det er magisk, bare prøv Beathe, da blir teksten helt normal :)

   Slett
 3. Jeg har kun lest Sommeren med Baudelaire som jeg likte godt. Små bøker fortalt som i serien En sommer med ... er en perfekt måte å lære om en forfatter og bli nysgjerrig på mer.
  Denne har jeg lyst til å lese. Var Nedraas boka også bra?

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken om Baudelaire er den eneste jeg ikke falt for, men den om Marcel Proust fikk meg til å lese hele På sporet av den tapte tid, så det er ikke tvil om at disse bøkene gjør inntrykk. Torborg Nedreaas ble helt spesiell for meg, siden jeg ikke hadde lest noe av henne og fant ut at hun var bergenser på sin hals, du finner omtalen av boken på bloggen :)

   Slett
 4. Du blogger om så mange spennende bøker, jeg får ikke med meg alt. Surrrrrrer rundt i min verden og prøver med litt bokhyllelesing.
  Denne har jeg notert og virker spennende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange? jeg som har gått fra en omtale om dagen til en i uken :) Sånn er det når en skal krympe fra 166 kvm til 72, da har en en jobb å gjøre. Jeg ga bokhyllen min til veldedige formål da vi flyttet, så nå begynner jeg på ny frisk :)

   Slett
 5. Eg har ein sommer med Montaigne (lest), Proust og Baudelaire (begge ulest) i bokhylla, og visste såvidt at Hugo var ute i salg. Takk for påminnelsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Prost og Hugo må du lese, og ikke minst bergenserinnen Nedreaas, glem ikke henne :)

   Slett