torsdag 21. januar 2016

Irma Dahl - av Kristine S. Henningsen

Har du lyst å lese en morsom og frydefull roman, så er historien om Irma Dahl 
- den dedikerte begravelsesagenten, noe for deg. Selv er jeg i utgangspunktet "skeptisk" til humoristiske bøker, men denne her hadde jeg stor glede av.

Når vi blir kjent med Irma jobber hun som frivillig hos Kirkens SOS, selvmordstelefonen. Hun er ikke fornøyd med innsatsen til de andre, som i følge henne bare bedriver "kaffeslaberas". Hun venter på de alvorlige tilfellene, de som virkelig har tenkt å ta livet av seg, men dessverre er det ikke så mange av dem. To av innringerne, som hun antar kan være seriøse ang. selvmord, gir hun sitt private mobilnummer til, i håp om at de skal ringe henne når de setter sine hensikter ut i livet.

Etterhvert får hun seg jobb som ekstravakt hos begravelsesbyrået nedi veien. Morbid som hun er, blir hun er en dedikert ansatt, merk deg det DEDIKERT, og arbeidsgiveren gjør seg fort ganske så avhengig av henne.

Irma Dahl er fraskilt og mor til Julian på 12 år. Det er ett "spøkelse" i denne historien og det er Robert, broren hennes som døde da hun var liten. Det er tydelig at dette dødsfallet har preget hele familien hennes, men det kommer ikke frem før helt på slutten, hva som kanskje kan ha skjedd den gangen.

Det er ikke til å stikke under en stol at Irma er litt "rar". Hun har en forkjærlighet for døden, og alt som har med døde mennesker å gjøre, og dette åpner selvfølgelig opp for mange underlige situasjoner. Når jeg leser tenker jeg på henne som et menneske med et litt mer avslappet forhold til døden enn de fleste, og legger ikke mer i personligheten hennes enn det.

Kristine Henningsen skriver med et lett språk, og hennes ville fantasi kommer ettertrykkelig til syne i denne romanen. Det er en god del ting som ikke henger på greip, men når handlingen er så pass useriøs som denne er, så greier jeg å "la det gå".
Ved å gjøre enkelte ting litt klarere, som hva som hendte med sykehusjobben hun mistet, og det med broren i barndommen så kunne spenningskurven vært litt brattere. Jeg undret meg også over hvor lekende lett Håkon forsvant ut av historien, og hva det var med den babyen og han mannen på perrongen? Det er i det hele tatt ikke lett å se hva hun gjør og ikke gjør, når det kommer til det som har med døden å gjøre. Underholdende lesning var det i alle fall, det er det ikke tvil om, så hiv deg rundt og bli kjent med den godeste Irma Dahl!

Forlag: Juritzen
Utgis: 21 januar 2016
Sider: 332
Kilde: Leseeksemplar

8 kommentarer:

 1. Jeg begynte på den i natt og tror ikke det er en bok som imponerer, men heller en bok som underholder litt.

  SvarSlett
 2. Ser man det! Du er nok litt mer positiv enn det jeg er! Jeg har også lest denne, men ikke funnet tonen helt. Jeg sitter igjen som et lite spørsmålstegn, og lurer på HVA eller HVOR forfatteren vil med denne historien!?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenker det er en der og da bok, som forundrer og underholder i øyeblikket men som ikke nødvendigvis er høyverdig litteratur.

   Slett
 3. Jeg har også lest denne, og ble litt betatt, men ikke helt. Er faktisk enig med Berit i hennes spørsmål. Kanskje vi får mer innsikt om det kommer flere bøker. (Som jeg er i tvil om jeg skal lese.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mange som liker denne typen litteratur, så boken går nok unna som varme hvetekaker. For oss som leser mye og variert, blir dette litt grunt, men ser en vekk fra Hva og Hvor gir det noen timer med små-humring :)

   Slett
 4. Har notert meg boken, og er fristet til å lese den siden jeg likte så godt de to forrige bøkene hennes. Men jeg har et par lettleste bøker liggende så kanskje det ikke hastet så veldig med denne.

  SvarSlett
 5. Denne boken står på vent i bokhylla mi, og siden faren min driver begravelsesbyrå hadde det vært ekstra gøy å lese den. Den er ikke øverst på leselista, men det blir nok etterhvert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du har begravelsesbyrå i familien kommer du til å ha stor glede av denne boken. Det faglige jeg fikk med meg fra den bransjen var faktisk veldig interessant :)

   Slett