mandag 25. januar 2016

DNA av Yrsa Sigurdardottir

DNA er den syvende av Yrsa Sigurdardottir sine utgivelser som har blitt oversatt til norsk. Jeg har lest Løgnen og De uønskede så jeg vet at denne damen ikke skriver for de lettskremte. Det kom derfor ikke uventet at jeg etter første leseøkt satt med vidåpne øyne og ikke forsto de enkleste ting som ble sagt til meg. DNA ble kåret til Islands beste krimroman da den kom ut i 2014.

Forlagets presentasjon:
En ung kvinne blir funnet brutalt myrdet i sitt eget hjem i Reykjavik. Det eneste vitnet er hennes sju år gamle datter. Når enda en kvinne blir drept på bestialsk vis kort tid etterpå, står politiet uten andre spor enn mistanken om at det er samme gjerningsmann.

En radioamatør fanger inn skremmende meldinger som knytter ham til begge de drepte kvinnene, selv om han ikke kjente noen av dem. Nysgjerrigheten får ham til å sette i gang farlige undersøkelser på egenhånd.
Huldar har ansvaret for etterforskningen av drapene. Han mangler konkrete spor og dette skaper frustrasjon og konflikter internt i politiet. Saken kompliseres ytterligere ved at han har løyet om seg selv for psykologen Frøya, som bistår jenta som var til stede da moren ble drept.

Dette er en sånn historie som ikke krever mange sider før leseren er fengslet. Spenningen begynner på topp og får raskt sin utløsning i en gyselig ekkel sekvens når den første damen blir drept. Nå er dere advart!

Hvis du ikke liker grove skildringer av vold men har lyst å få med deg glimrende krim fra Island, kan jeg trøste deg med at disse sekvensene er få og korte, og mesteparten av historien bare er veldig spennende.

Den korte innledningen er fra 1987 hvor tre barn blir tatt ut av sitt hjem og adoptert bort. Deretter befinner vi oss i nåtid og historien videre forløper kronologisk. For å bli kjent med karakterene blir en del handlingstråder startet, men de føyer seg raskt inn i den naturlige handlingen.

Huldar er politimannen som får ansvar for etterforskningen. Han er ung og urutinert og dette er hans første sak. Karieren hans står og faller med saken, og han undrer seg over hvorfor saken havnet hos ham. Når rettsmedisineren også advarer ham mot ugler i mosen, bekrefter dette hans litt uggne følelse rundt det som kan ses på som et raskt karierehopp. Referanser til et par av Huldars "one night stands" utgjør all romantikken i denne krimmen, og her er heller ikke mye å dra på smilebåndet av, så dette er det en kan kalle en hardbarka krim.

Dette er en krim som har sin handling på Island, men forfatteren har ikke støttet seg til de klassiske, maleriske skildringene av vær og ensomhet. Karakterene blir introdusert på en sånn måte at leseren kan prøve å plassere dem som morder eller mulig neste offer. Karl, den ensomme radioamatøren har noen familiehemmeligheter han prøver å finne ut av, samtidig som mystiske koder fra kortbølgeradioen kommer ham i hende.

Noen få ganger øynet jeg hva som måtte komme, men løsningen på hvem som var morderen greide forfatteren å holde skjult helt til sist. Begivenhetene som ledet opp til løsningen og pågripelsen var troverdig og det var også skildringen av møtet med barnevernet og arbeidet deres der.
Jeg ble oppriktig glad i Huldar, og kunne godt tenke meg en fortsettelse hvor jeg får vite hvordan det går med ham på jobben og i kjærlighetslivet.

Jeg er helt enig med dem på Island som har erklært DNA som årets beste krim, og anbefaler den gjerne videre!

Forlag: Kagge
Utgitt: 2016
Sider: 474
Kilde: Leseeks

16 kommentarer:

 1. Dette ser ut til å bli et krim-år! Det dukker opp så mye spennende, og dette er en av dem. Lenge siden jeg har lest noe av Yrsa, så jeg må låne denne på biblioteket når den kommer dit.Leser de siste sidene av Maestro nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tenkte akkurat på det selv nå at jeg har startet året med mye krim. DNA var en av de bedre, men Alsterdal sin, var også en skikkelig innertier. Heldige meg som skal få møte både Yrsa og Tove på bokbad med Gunnar Staalesen 1 mars :)

   Slett
 2. Herlig forfatter og herlig bok. Sto på permen i boka at dette er en ny krimserie så det kommer vel flere historier om Huldar. Han må selvfølgelig følges videre etter denne.

  SvarSlett
 3. Jeg er ikke flink å lese utenpå bøker, så den gledelige nyheten hadde jeg ikke fått med meg. Gleder meg til å treffe Huldar igjen. Har du lest Joakim Zander? Jeg likte Svømmeren men Broren er vanvittig bra, nesten like bra som DNA :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest svømmeren, men ikke broren. Likte svømmeren veldig godt jeg også, så broren må leses ja :-)

   Slett
 4. Oi, spennende krim! Denne fenget meg med en gang, så nå er den reservert. Kanskje jeg får starte i begynnelsen av februar :) Supre boktips, Tine! Trenger det, så stor takk til deg :D

  Regner med strikkepinnene går hos deg. Kjekt med votterstrikk - og så mye fint å lage. Lykke til med bøker og strikk. Du får gå over til lydbok innimellom, så kan du både strikke OG bok. Vinn vinn :D

  Ha ei fin-fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du heiv deg rundt og reserverte denne, du kommer ikke til å angre. Droppet trening i dag, så nå skal jeg kjøre igang lydboken og strikke ferdig en vott, før jeg tar meg en runde i nabolaget i stormen. Godt når en kan multitaske på den måten :)

   Slett
 5. Jeg har ikke lest noe av forfatteren, men høres veldig spennende ut. Kanskje jeg skal gjøre et forsøk siden du sier at skildringene av grov vold er korte og få :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne forfatteren pleier å ha gode stemningsbeskrivelser fra et øde og mørkt Island, men i DNA merker vi knapt at vi er på Island. Til gjengjeld har hun en fantastisk spennende historie å by på, hvor vi er innom Argentina i landets "glanstid". Gled deg, du kommer til å like denne :)

   Slett
 6. Da har jeg bestilt denne, i lyd - inspirert av din anbefaling. Jeg var forresten på en fin boklansering med forfatteren for et par år siden. (Nå har jeg nettopp begynt på en annen krim, er litt usikker på denne:Svin av Carl-Johan Vallgren - leste en gang hans "Den vidunderlige kjærlighetens historie", veldig vakker den - ikke krim)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt, håper den faller i smak. Uansett får du lære hvilken krim jeg liker aller best siden jeg ga den en 6`er :) Skal selv på møte med forfatteren i mars, gleder meg!

   Slett
  2. Ble motivert av deg: Nå har jeg begynt på DNA, lyd - virker spennende. (Er ferdig med Svin - uff, den var voldsom, rotete også og "pornografisk") - Jeg får blogget nokså lite, kanskje en av 20 bøker jeg leser.

   Slett
 7. Da er jeg ferdig med denne. Kjempebra - positivt overrasket. Det skal være forlagstreff snart. Tror jeg skal gå på det. Her hadde jeg feil person i kikkerten ja - denne er intelligent og genialt konstruert. (Fortjener kanskje terningkast 6 - skal se om jeg får blogget på den snart.) Tror jeg må lese mer av forfatteren. Vet ikke hva jeg skal starte med nå - har mange liggende. Irène også. Burde ta noe annet enn krim kanskje - Helga Flatland? Ikke lest noe av henne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du likte den like godt som meg. Det er rart men det skal myyyye til for at jeg gir krim en 6`er, men med DNA flesket jeg til :) Det er godt å variere sjanger, og Flatland er jo et sikkert stikk som du garantert kommer til å like. Den nyeste Vingebelastning var bra, men trilogien er glimrende :)

   Slett
  2. Ja, denne er vel nokså perfekt og kunne fortjent en 6-er - like engasjerende gjennom hele boken, og genialt konstruert.

   Slett
 8. Fortjener 6'er, som de andre bøkene til Yrsa Sigurðardóttir, gleder meg til fortsettelsen :)

  SvarSlett