lørdag 23. januar 2016

Ingen vei tilbake - en ny thriller av Tove Alsterdal

Årets første krim for min del, ble i 2014 kåret til årets kriminalroman i Sverige. Den ble i år sluppet på norsk, så nå er det vår tur til å dykke inn i Tove Alsterdals mørke univers. Hun leverer en til de grader velskrevet historie, som blant annet tar oss med til dystre Argentina på 70-tallet.

Forlagets presentasjon:
Helene Bergman har forlatt forstaden. Hun har slått en strek over sin bakgrunn og brutt med familien: en mor som forlot sine to barn, en far som drakk og søsteren som ikke kunne skille mellom fantasi og virkelighet.
En natt faller søsteren Charlie ned fra en balkong i ellevte etasje i den svenske forstaden Jakobsberg. Bak henne ligger et liv med narkotika, kaos og uoppfylte drømmer og lengsler. Politiet avskriver saken som selvmord.
Samme natt vandrer den slitne og herjede Ridderen gjennom Jakobsberg sentrum. Han ser Charlie komme ut fra en nattklubb sammen med en mann – men hvem skal bry seg om ham som vitne?
Hvem var egentlig Helenes søster? Tok hun virkelig livet av seg? Og hva gjorde hun i Buenos Aires fire uker før sin død?

I sin jakt på sannheten konfronteres Helene med en brutal del av historien som går dypere inn i hennes eget liv enn hun noensinne kunne ane.

Ingen vei tilbake er en krim hvor politiet bare er sporadisk tilstede. Her er ingen fokus på etterforskning, siden dødsfallet som er utgangspunktet for historien tidlig avskrives som selvmord.

Helene er lillesøsteren til Charlie og det er hennes søken etter sannheten om søsterens død som driver historien. Samtidig får vi i tilbakeblikk til Buenos Aires på 70-tallet vite bakgrunnen for at jentenes mor forsvant da de var små. Charlie var også i denne pulserende byen bare noen måneder før sin død, og dette er en annen av handlingstrådene vi følger.

Til tross for det som kan se ut som komplisert intrigebygging, så er dette en oversiktlig og ryddig thriller å lese. Kapitlene er tydelig merket med tid og sted, og en lurer aldri på hvor og hvem en har med å gjøre. Historien er handlingsmettet og vanskelig å legge fra seg. Vekslingen mellom skildringer av alt som foregikk i kulissene i Argentina i denne vanskelige tiden, og Helenes hverdag med mann, barn og en krevende jobb er genial. Spenningsnivået er stort, så en trenger de små dryppene med hverdagsskildringer, selv om de ikke nødvendigvis betyr at dramatikken uteblir.

Søsteren din trodde kanskje at jeg skulle gi henne et mirakel, men de som forsvant, de forsvant. Det var et ondskapens system. De ble tatt, ble sperret inne i hemmelige leirer og alle ble torturert. Det finnes ingen mirakler. De som forsvant, de er døde.

Bakteppet for thrilleren er hendelsene i Argentina i tiden 1976-1982. Militærjuntaen ledet av president Jorge Videla sørget for å få fjernet rundt 30 000 mennesker, og ingen av dem har blitt funnet i live. Forholdene i Argentina har bedret seg, men det pågår fremdeles fredsforhandlinger mellom regjeringen i Colombia og geriljaorganisasjonen Farc-EP.

Liker du å lese thrillere som er spennende uten å bli alt for grotesk, så kan jeg anbefale denne. Historien trollbandt og engasjerte meg, plottet var genialt og spenningen holdt til siste side.

Forlag: Kagge
Utgitt: 2016
Sider: 472
Kilde: Leseeks

10 kommentarer:

 1. Hei!
  Jeg har også fått en kraftig dose svensk krim. Vallgren sin bok "Svik" som kom ut nå i jan var hard kost, heftig!
  Tror det blir en liten stund til neste krim.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Disse bøkene må leses med litt mellomrom for det er ofte heftige saker. Jeg har Svik liggende, men har et par bøker som skal leses før den. Ha en herlig helg Ingun!

   Slett
 2. Jeg har lest masse krim i januar. Jeg er blitt ekspert på drap og tortur. Ene boka mer brutal enn den andre. Men denne boka har jeg til gode :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du kåret en favoritt da? Kanskje det er en jeg har gått glipp av eller har tilgode?

   Slett
  2. Årets foreløpige favoritt er DNA av Yrsa Sigurdardottir. Den har du lest ser jeg :-)

   Slett
  3. Jeg holder en knapp på DNA jeg også, men det varer kanskje ikke lenge for Broren er utrolig bra skrevet. Sjelden jeg henger meg opp i godt språk når det gjelder krim, men Joakim Zander får det til han :)

   Slett
 3. Jeg er faktisk på min andre krim hittil i år, og det er ikke verst til å være meg. Er glad i krim som ikke er for grotesk, så denne boken skal jeg merke meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må advare deg og Lene at det er glimt av grusomheter også i denne krimmen, men les med et øye lukket så går det nok bra :)

   Slett
 4. Denne kan være noe for meg. Liker krim som ikke blir for grotesk :)

  SvarSlett
 5. Jeg leser skjelden krim. Kanskje en i påsken... Jeg er akkurat ferdig med Hvitt hav av Roy Jacobsen. Både De usynlige, Hvitt hav og Seierherrene er bøker jeg liker.

  SvarSlett